Od kouřových signálů po hodinky. Znáte milníky a zajímavosti ze světa komunikace?

Volat si prostřednictvím malé krabičky, která se vejde do dlaně? Ještě před pár lety by to byla utopie, ale vývoj komunikace se žene kupředu a bortí hranice možností. Vraťme se ale zpět v čase. Představíme vám nejzajímavější historické milníky a způsoby komunikace. Víte třeba, že obdoba kouřových signálů se používá dodnes? A co teprve holubi!

Kouř přetrval do dneška

Začneme v dávné historii u jedné z nejstarších forem komunikace. Už dlouho před začátkem našeho letopočtu měli lidé vymyšlenou metodu, jak si předávat i na velké vzdálenosti informace. Například vojáci na Velké čínské zdi používali kouřové signály jako varování před blížícím se útokem.

A nebylo to jen tak. Různé ohně nesly různá poselství. Mnohdy záleželo na umístění ohniště, formě dýmu i barvě. Kouř mohl být různě zbarvený podle toho, co za příměsi do něj lidé vhodili. Rozdíl byl i v plynulém sloupu dýmu a přerušovaných obláčkách.

S nadsázkou by se dalo říct, že táboráky a ohniště byly jedny z prvních komunikačních sítí. O to zajímavější však je, že obdoba kouřových signálů přetrvala až do dnešních dnů. Při konkláve, neboli volbě nového papeže, je právě kouř jediným náznakem situace uvnitř Sixtinské kaple. Pokud je kouř stoupající nad střechou kaple černý, kardinálové se na jméně nového papeže neshodli. Kouř bílý však signalizuje úspěšnou volbu.

Mylné představy o holubech

Dlouhou dobu byla právě holubí pošta prakticky nejrychlejší způsob, jak si předávat zprávy. I když měla samozřejmě své nevýhody. Velkým mínusem například bylo, že holubi se dali využít jen pro jednosměrnou komunikaci. I z obrovských dálek vždy najdou cestu do svého rodného holubníku. Ale jen tam.

Představa holuba, který křižuje sem a tam a nosí zprávy po celém kontinentu, je tak bohužel mylná. Ani vidina poslíčka, který psaní nese ve svém pařátku není správná. Zprávy se upevňovaly k ocasním perům holubů.

Desetikilový telefon i spory o vynález

Už se dostáváme k moderní době a technologiím, které známe. Ač panuje všeobecná představa, že první telefon vynalezl Alexander Graham Bell, podle novějších údajů tento přístroj poprvé přivedl k životu Antonio Meucci. Přestože Bell svůj přístroj patentoval později, byl obchodně zdatnější a pradědečka dnešních smartphonů dovedl ke komerčnímu využití. Jméno Bell je tak neodmyslitelně spjato s představou prvního telefonu.

První mobilní telefon byl představen společností Nokia v roce 1982 a vážil dnes už nepředstavitelných deset kilo. Během pár desítek let se tak společník, bez kterého bychom dnes už ani nevyrazili z domova, zmenšil padesátinásobně.

Volání ze zápěstí

A dostáváme se do současnosti, kdy se právě teď otevírá další éra komunikace. Díky nově spuštěné službě O2 Chytré hodinky pro Apple Watch Cellular můžou fanoušci jablečné značky telefonovat přímo ze svého zápěstí. A to nezávisle na telefonu. Díky duplicitní eSIM kartě mohou uživatelé svůj iPhone nechat v klidu doma a vyrazit jen s chytrými hodinkami. Z nich pohodlně odbaví hovory, zprávy a poslechnou si online hudbu.

Operátor O2 si pro své zákazníky se spuštěním služby přichystal i atraktivní nabídku. „Aby si zákazníci mohli novou službu pořádně vyzkoušet, rozhodli jsme se ji poskytnout na šest měsíců zcela zdarma. Sami tak objeví kouzlo eSIM se všemi benefity, které chytré hodinky nabízí,“ popisuje ředitel pro produkty a inovace mobilních služeb O2 Roman Bacík.   

Budoucnost, kde si přátelé a rodina budou volat jen z malých krabiček na svých zápěstích, se otevírá. Chcete být u toho? Více o hodinkách i službě O2 Chytré hodinky se dozvíte na stránkách o2.cz.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Novinka: díky O2 Chytrým hodinkám zůstanete v kontaktu i bez telefonu 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru