PIN na SIM vám může ušetřit tisíce korun

Možná si říkáte, proč mít zamknutou SIM, když máte zamknutý telefon. Jenže když ho ztratíte, tak se případný nepoctivý nálezce k SIM dostane a v jiném telefonu mu bude fungovat. Specializované gangy vás pak mohou připravit až o desítky tisíc korun.

Začněme rychlým pohledem do historie. Možná si to pamatujete, možná jste tenkrát byli ještě na houbách, ale od počátku moderní mobilní historie, tedy od standardu GSM bylo možné telefon i SIM chránit. U SIM to je PIN, u tlačítkového telefonu to bylo heslo. V podstatě to samé je k dispozici i dnes, ale zabezpečení telefonu je možné i jinými způsoby.

Musíme podotknout, že historicky u obyčejných mobilů většina uživatelů příliš zámek přístroje nepoužívala, leckdo si vypnul i PIN SIM. Pro běžné použití to bylo pohodlnější, i když samozřejmě docela riskantní.

PIN rozhodně není otravná rozmařilost

PIN totiž chrání SIM proti zneužití. Má délku až šest znaků, běžně se používají čtyři. To sice nedává až tolik kombinací, ale jsou na to jen tři pokusy, pak se SIM zablokuje a pro odblokování je potřeba další a tentokrát delší heslo PUK (číselná kombinace). Tu obvykle z hlavy nezná ani majitel, natož aby se k tomuto kódu dostal útočník.

Jenže zabezpečená SIM je relevantní, jen pokud máte kartu vyndanou z přístroje, případně když zapnete vypnutý telefon. Pokud se útočník zmocní nezamknutého telefonu, má k SIM okamžitě přístup a může ji zneužít. Proto je nutné oba způsoby zabezpečení kombinovat. Na možnosti zamknutí telefonu se ovšem podíváme příště.

Na tom byl a vlastně stále je postavený byznys některých zločineckých skupin. Pokud se k nim dostane odemknutá SIM, začnou z ní volat na speciální čísla, často to jsou čísla v exotických zemích, kam je volání velmi drahé. Nejsou to rozhodně drobní podvodníčci, skupina vlastní cílová čísla a dostává od tamního telekomu podíl z částky, kterou si sami z ukradené karty vytočí. A mohou to být desetitisíce korun za pár hodin.

Obrana je snadná

Pokud namítnete, že se v rizikových oblastech nepohybujete, tak věřte, že celý byznys má velmi detailní hierarchii. Samotní podvodníci telefony se SIM nekradou, ani nechodí po ulicích a nehledají ztracené telefony. Naopak, dotyční mají síť kontaktů, ať už mezi kapsáři nebo mezi obchodníky z bazarů a zastaváren. Pokud se k nim dostane funkční SIM, tak už ví, komu mají zavolat a karta směřuje k podvodníkům. Čas hraje velkou roli, čím déle, tím je větší pravděpodobnost, že majitel ztrátu zjistí a SIM nechá u svého operátora zablokovat.

Riziko samozřejmě není všude stejné. Na českém venkově bude nízké, ale ve velkých evropských metropolích velmi vysoké. Tam si na mobil dávejte obzvlášť pozor.

Jak tomu předejít? Docela jednoduše, mít PIN na SIM a mít telefon na heslo. Pak se útočník k odemčené SIM nedostane. A pokud se stane nejhorší a vy přijdete o telefon s odemčenou SIM, okamžitě volejte operátorovi a nechte SIM zablokovat. Můžete to udělat i sami v samoobsluze Moje O2. Pokud jste v zahraničí, volejte na číslo +420 720 720 720. To si pro případ nouze zapamatujte nebo zapište.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru