Víte, že s mobilem se v Česku telefonuje už 30 let?

Dnes je mobil či přesněji smartphone úplná samozřejmost. Před třiceti lety byla ovšem situace jiná. Mobily byly globálně v plenkách. A kdo si potřeboval zavolat, tak buď volal z domova či práce, nebo si musel dojít do telefonní budky.

Můžeme začít hádankou: Co bylo v Česku dříve? Mobily nebo počítače? Odpověď může být pro někoho překvapivá, ale dřív si obyvatel Česka či přesněji Československa mohl pořídit osobní počítač. Ale to je dané celkovým vývojem. Historie komerčních mobilů i počítačů sahá do sedmdesátých let minulého století. Jenže osobní počítače měly mnohem rychlejší start, takže v osmdesátých letech byly v omezené míře dostupné i v Československu. Sice s těmi dnešními neměly mnoho společného, ale to už je jiný příběh.

Velké, těžké a s minimální výdrží

S mobily to bylo složitější. Ty první byly obrovské a zmenšování se prakticky táhlo až do devadesátých let. Problém byl i s baterií, ta vydržela třeba jen pár desítek minut hovoru a stěží několik hodin v pohotovostním režimu. A to mluvíme o kufříkových telefonech s hmotností hodně přes jeden kilogram. Malý obyčejný mobil, tak jak ho dnes známe, byl v té době stejné sci-fi jako transportér ve StarTreku.

Takto vypadal mobil pro síť NMT v osmdesátých letech minulého století, na spodním obrázku je ta samá Nokia Mobira Talkman spolu s GSM přístroji z přelomu tisíciletí a vpravo je další NMT telefon Nokia Mobira Cityman z osmdesátých let. Jeden z prvních kapesních, pokud to tak lze vůbec nazvat, mobilů. V devadesátých letech byly stále krabicové přístroje běžné, ale už byly menší, jako tato Nokia. 

V devadesátých letech byly stále krabicové přístroje běžné, ale už byly podstatně menší, jako tato Nokia.

První široce dostupné mobilní sítě byly analogové. V Evropě převládal systém NMT (Nordic Mobile Telephone). A ten se stal i prvním komerčním mobilním systémem dostupným v tehdejším Československu. Start komerční sítě Eurotel (předchůdce současného operátora O2) proběhl 12. Září 1991. Na počátku stačily tři vysílače. NMT fungovalo na relativně nízké frekvenci, takže dva pražské vysílače dokázaly pokrýt skoro celé střední Čechy. Třetí základnová stanice byla v Brně.

Velmi drahé volání

Tehdy rozhodně nebyl mobil pro každého. A dodáváme, byl to jen mobil, který uměl volat a přijímat hovory, nic víc. Minuta hovoru stála 15 korun a to i toho příchozího. Navíc si majitel musel platit měsíční paušál 2 500 korun. Ale to až poté, co zaplatil aktivační poplatek 29 000 korun a k tomu dalších 60 000 korun za kufříkový mobil. Pro představu, pokud si tyto částky chcete porovnat se současnými cenami, tak je vynásobte zhruba desetkrát.

Vývoj technologií

Ano, první mobily byly pouze pro velmi bohaté zákazníky. Ale to platilo globálně. Zlaté časy sítě NMT trvaly zhruba do roku 1997, i když síť fungovala mnohem déle, až do roku 2006. V posledních letech provozu se její pozice změnila, místo luxusu pro vybranou skupinu zákazníků byla levnou alternativou široce rozšířené sítě GSM. Přibližně od roku 1995 si zákazníci mohli koupit modernější NMT mobily, které už bylo možné označit za kapesní. Ceny klesly zhruba na polovinu částek z roku 1991 a postupně klesaly i ceny za volání. Postupně bylo možné v síti NMT posílat i SMS a provádět datové přenosy.

Síť NMT neměla budoucnost, ta se jmenovala GSM

Pro masové rozšíření mobilů však byla síť NMT už na počátku devadesátých let zastaralá, síť byla analogová a měla nedostatečnou kapacitu. Jenže nástupnická technologie GSM byla v roce 1991 ještě v plenkách. Sice v tomto roce proběhl první hovor v GSM sítí a to konkrétně ve Finsku, ale k masovému rozšíření bylo ještě docela daleko. Ostatně, ještě v roce 1995 celosvětově využívalo GSM síť jen 10 milionů zákazníků.

V devadesátých letech se začaly i telefony NMT zmenšovat a na první pohled srovnávat s tehdy prvními GSM přístroji. Nahoře je Nokia 1011, první masově vyráběná GSM Nokia z roku 1991, dole pak Nokia 101, luxusní kapesní NMT mobil z roku 1992.

V Česku sítě GSM odstartovaly v roce 1996, tedy před 25 lety. A od počátku to byl velký úspěch. Důvodem byly dostupné ceny telefonů i služeb. Použitelný tarif začínal zhruba na 600 korunách a to včetně několika minut. Ty další pak stály zlomek toho, co na startu NMT sítě. A především, nejlevnější dotovaný telefon vyšel na 1 000 korun. Během roku se staly hitem SMS a mobil se pomalu stával standardem. Přístroje pro sítě GSM byly už výhradně kapesní, měly mnohem víc funkcí a hlavně už vydržely na příjmu minimálně jeden den. Tím, že se mobil stal široce rozšířenou záležitostí, tak i vývoj běžel rychlým tempem.

Další významná změna přišla v roce 2007, tedy rok po ukončení provozu NMT sítě v Česku. Apple tehdy představil první iPhone, což byl první smartphone moderního střihu. Čímž se vlastně dostáváme do současnosti. Princip prvního iPhonu využívají dnes všechny smartphony, respektive jejich operační systémy. Síť GSM funguje dosud, takže kdo si opečovával první mobil z roku 1996, tak si z něj může zavolat ještě dnes. Jen si bude muset sehnat redukci na SIM. Ty původní měly rozměry kreditní karty a do telefonu se zasouvaly. Mimochodem, staré NMT telefony SIM vůbec neměly.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru