Že jsou 5G smartphony drahé? To už dávno neplatí

Nejmodernější mobilní síť 5G je stále mladou technologií. Celosvětově první komerční 5G sítě začaly fungovat teprve před dvěma lety a ještě loni platilo, že 5G mobil je v drtivé většině drahý přístroj. Jenže vývoj postupuje raketovým tempem a jenom za letošní rok se ceny nejlevnějších přístrojů s podporou 5G dostaly až na hranici low-endové kategorie.

Má to své logické důvody. Počet operátorů provozujících 5G síť se celosvětově výrazně zvýšil, což vede k mnohem většímu zájmu o 5G přístroje. Aby je výrobci mohli nabídnout i v cenově přijatelných hladinách, tak potřebují vhodné součástky. Především procesory s 5G modemem. A jestliže ještě loni cenově dostupné procesory s 5G modemem na trhu nebyly, tak letos jich je už slušný výběr.

Vše výše uvedené platí i pro operátora O2. Pokrytí signálem 5G v jeho síti se postupně rozšiřuje a stejně tak se rozšiřuje nabídka vhodných přístrojů v jeho prodejnách. Aktuálně už téměř polovina smartphonů v nabídce O2 podporuje sítě 5G. A rozhodně to nejsou jen drahé a luxusní přístroje.

Hned několik smartphonů s podporou 5G pořídíte do šesti tisíc korun. Navíc to rozhodně nejsou špatně vybavené telefony, právě naopak. Konkurence je už tak silná, že si výrobci nemohou dovolit chtít za samotnou podporu 5G nějaký výrazný příplatek. Rozdíly mezi jednotlivými přístroji nejsou zásadní, v podstatě mají velmi podobnou výbavu. Při výběru tak budou největší roli hrát sympatie ke konkrétní značce a design telefonu.

Až na Motorolu G50 mají všechny levné 5G telefony v nabídce O2 FHD+ displej, což je stejné rozlišení, jakým disponují prémiové mobily. Vlastně i procesor je u většiny stejný, je to moderní čip Mediatek Dimensity 700 s podporou sítí 5G. Vždy dostanete alespoň 4 GB operační paměti a 64 GB místa pro vaše data, další uložíte na paměťovou kartu. V rámci kategorie dražší přístroje, tedy ty nad 5 700 korun, mají paměť větší, dostanete 128 GB místa.

Telefon Cena První platba na splátky Měsíční splátka
Xiaomi Redmi Note 10 5G 5 289 Kč 249 Kč 140 Kč
Realme 8 5G 5 489 Kč 1 169 Kč 120 Kč
Motorola G50 5G 5 489 Kč 1 169 Kč 120 Kč
Samsung A22 5G 5 789 Kč 29 Kč 160 Kč
Vivo Y52 5G 6 489 Kč 3 849 Kč 73 Kč
OnePlus Nord N10 5G 5 989 Kč 1 309 Kč 130 Kč

Standardem je dnes větší baterie, v našem výběru levných 5G mobilů dostanete nejčastěji článek s kapacitou 5 000 mAh a běžné je i rychlé nabíjení. V současné době plno zákazníků vybírá telefon podle fotoaparátu. Všechny levné 5G mobily v nabídce O2 mají hlavní snímač s rozlišením 48 Mpix, což je dnes solidní standard. Vedle hlavního snímače mají telefony i další. Makro a snímač hloubky ostrosti řešit nemusíte, ty nejsou důležité. Ale širokoúhlý objektiv praktický je, jenže ho v této kategorii většina přístrojů nemá. Výjimkou jsou Samsung A22 5G a OnePlus Nord N10 5G, který jím disponují.

U operátora O2 si můžete telefon pořídit na splátky a na pořízení vám může stačit jen 29 korun v případě Samsungu, nebo zhruba 1 500 korun u ostatních přístrojů.. Následně budete platit měsíčně 120 až 160 korun po dobu tří let. Celkem nepřeplatíte ani korunu navíc. Stačí, když si pořídíte tarif od O2 a nebo již jste zákazníci operátora.

 

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru