Easter Eggs – ulovte všechna virtuální vajíčka

Letecký simulátor v excelových tabulkách nebo roztančené výsledky vyhledávání v Googlu. Podívejte se s námi na vtipná Easter Eggs.

Virtuální velikonoční vajíčka: Jaké „tajné“ vtípky ukryli ajťáci a programátoři do známých programů?

Stačilo znát přesný sled kláves a nudné tabulky v Excelu se proměnily v letecký simulátor nebo třeba závodní dráhu pro autíčka. I tak dříve vypadala virtuální „Easter Eggs“ – tajné a oficiálně nikde neuváděné funkce programů, které jste mohli někdy záměrně, jindy zcela náhodně spustit. Narazit na ně můžete i dneska. Pojďme se společně mrknout na ty, které vás můžou potěšit a překvapit při práci v běžných programech a službách. A navrch přidáme ještě praktické tipy, které vám práci s nimi mohou usnadnit.

Tak jako děti především v anglosaských zemích hledají na zahradě ukrytá velikonoční vajíčka, hledají počítačoví nadšenci virtuální mrknutí, triky a vtípky v počítačových hrách, operačních systémech, vyhledávačích, ale i kancelářských programech, které běžně používají k práci.

 

 

První Easter Eggs reagovala na hnutí hippies

Ač se to nezdá, historie tohoto fenoménu sahá až do 60. let 20. století. Vůbec prvním (nicméně ne zdokumentovaným) Easter Egg překvapením byla odpověď operačního systému TOPS-10 na příkaz k vytvoření souboru s názvem „Love“, tedy „Make love“. Příkazový řádek prý na tento požadavek reagoval otázkou „Make love, not war?“ a až poté vytvořil soubor.

Za první opravdu zdokumentované překvapení pro hráče se pak považuje to ze hry Adventure pro konzoli Atari 2600 z roku 1979. Hráči se tu po zmáčknutí konkrétní kombinace kláves dostali do tajné místnosti, ve které byl ukrytý podpis autora hry – Warrena Robinetta. A ten je tedy považovaný za otce fenoménu Easter Eggs.

Největším vtipálkem dneška je Google

Nemusíte být ale hráč počítačových her, abyste mohli pátrat po velikonočních vajíčcích. Na některá narazíte i při běžné práci – například s vyhledavačem Google. Ostatně, jeho programátoři jsou v posledních letech při vymýšlení virtuálních vtípků asi nejaktivnější. Zkusit si to můžete sami (ideálně v anglické verzi prohlížeče na adrese Google.com):

  • Dotaz „askew“ vám výsledky vyhledávání pořádně nahne.
  • Při zadání výrazu „do a barrel roll“ se výsledky divoce roztočí.
  • Ještě před pár měsíci jste si ve výsledcích vyhledávání mohli užít atmosféru Star Wars, stačilo zadat „A long time ago in a galaxy far far away“ a text vám začal ubíhat jako v ikonických titulcích na začátku Lucasových filmů.
  • Zkuste zadat <blink>, výsledky vyhledávání se vám částečně rozblikají.
  • Na Den nezávislosti (4. července) vám pak Google na dotaz Firework skutečně nabídne virtuální ohňostroj.
  • A milovníky Stopařova průvodce po galaxii by mohla potěšit odpověď Googlu po zadání „the answer to the ultimate question of life, the universe, and everything“.

Dříve vtipkovali i vývojáři Microsoftu

Google tak převzal pomyslnou štafetu po Microsoftu, jehož vtípky vnořené do operačního systému Windows nebo do některých programů z balíku Office, patří k legendárním. Posuďte sami:

  • Ve verzi MS Word 97 jste si mohli od písmenek odfrknout hraním pinballu – tedy hry, kdy vám míček za žádnou cenu nesmí propadnout.
  • MS Excel 97 pak nabízel proměnu tabulek v letecký simulátor. Možná pro případ, že jste nad vašimi statistikami potřebovali „helicopter view“.
  • A ještě ve verzi Excel 2000 jste si mohli zazávodit s autíčky.

Nicméně v roce 2002 Microsoft ukrývání Easter Eggs do svých produktů vývojářům oficiálně zakázal. Označil je za neprofesionální a nedůvěryhodné. A také v rozporu s bezpečností systému a přidružených aplikací. Easter Eggs totiž obvykle nejsou zanesená do dokumentace, což ztěžuje kontrolu kódu. Navíc nejsou otestována pro všechny verze a varianty fungování programu – a ten může být méně stabilní, nebo dokonce padat.

Což rozhodně není žádoucí, pokud jde o software, který běžně používají velké banky, důležité firmy, ale i státní správa. V dalších a dalších verzích Office tak už na virtuální vtípky nenarazíte. I když…

Silueta zatčeného Billa Gatese v MS Outlook 2010

Drobný vtípek se povedlo propašovat do Outlooku 2010. Pokud jste v nastavení nevložili vlastní fotografii, nebo fotografie neměly vyplněné vaše kontakty, systém použil vlastní „anonymní“ avatar. Uvozovky jsou na místě – ikona totiž měla obrysy shodné s Billem Gatesem z policejní fotografie z roku 1977, kdy mladého zakladatele Microsoftu zadrželi kvůli dopravnímu přestupku.

… a za vtípek mnozí považují i ukrytou funkci v programu Word. Napište na začátek prázdného dokumentu  =rand(5,10) a stiskněte Enter. Tadááá! Pět dlouhých odstavců textu. A ani to nebolelo.

3 praktické „Office triky“ na závěr

Tuhle funkci nicméně v praxi využijí jen ti, kteří odevzdávají kopy a kopy textu, které nikdo nečte. A my věříme, že takových lidí je minimum. Pro ty ostatní jsme si pak na závěr připravili 3 konkrétní triky pro aplikace Office365. Nejde o Easter Eggs, ale o praktické vychytávky, které vás snad potěší stejně jako podařený vtípek:

  • Outlook: Odvolání mailu, který jste odeslali omylem

Už se vám někdy stalo, že jste odklikli e-mail a hned vzápětí toho litovali? Zkuste ho příště odvolat. Dokud si příjemce zprávu nepřečte, můžete ji z jeho schránky stáhnout, případně nahradit jinou. Přejděte do Odeslané pošty. Inkriminovanou zprávu si rozklikněte. V horní liště najděte „Akce“ (občas se ukrývá pod symbolem tří teček) a pak zvolte „Odvolat zprávu“. A je hotovo.

  • Word: Porovnání dvou textů

Poslala vám kolegyně pracně vytvořenou analýzu s komentářem „Jen jsem to drobně upravila, mrkni na to“, ale nepracovala v revizích, takže nevidíte nic? I s tím si Word poradí. Stačí kliknout na „Revize“, zvolit možnost „Porovnat“ a pak se podívat, co je jinak.

  • Teams: Zapojení interaktivních prvků

Aplikace Teams už není „jen ten nástroj pro cally“. Když si s ní trochu vyhrajete, promění se v interaktivní prostředí, ve kterém můžete vkládat ankety a hlasování. Stačí kliknout v horní liště na „+“, vložit rozšíření FORMS, uložit ho. A pak jen kliknout na lištu, vytvořit hlasování jako Koncept/Draft a do komunikace ho vložit v ten správný okamžik. Účastníkům se anketa objeví v chatu – s výsledky, které se mění v reálném čase.

  • PowerPoint: Jeden 3D model řekne více než 1000 slov

Prezentace v PowerPointu musí být jasné, srozumitelné a nikoli plné slov, vět, souvětí. Pomoci mohou například 3D modely, které můžete na slidy vložit. Stačí rozkliknout nabídku „Vložení“ a pak zvolit „3D Model“. Buď vlastní, nebo z mediabanky. K dispozici jich jsou stovky – od anatomických  přes rozpohybovaná zvířata, která skutečně vypadají jako živá, až po 3D model IT infrastruktury. V prezentacích se tento prvek objevuje minimálně, navzdory tomu, jak moc je efektní.

  • Extra tip pro ty, kteří nepoužívají funkci automatické ukládání.

Ve Wordu zachráníte neuložený dokument přes „Otevřít“ a následný klik na tlačítko „Obnovit neuložené dokumenty“ (ukrývá se obvykle až dole v prostředním panelu). Jednoduchá je i záchrana některé z předchozích „neuložených“ verzí dokumentu. Klikněte na „Soubor“ pak na „Informace“ a nakonec na položku „Spravovat dokument“. Hotovo, hodiny práce jsou zachráněny!

V Excelu vede cesta k neuložené tabulce přes „Soubor“, „Možnosti“ a nakonec položku „Ukládání“. V ní je cesta ke složce „Soubory automatického uložení“ – a v té najdete vaši práci.

Mimochodem, Office 365 můžete mít i od O2. S nadstandardní podporou v češtině a případně i s pomocí s komplexním zabezpečením. Díky kterému budou překvapení, na která při práci v kancelářských programech narazíte, jen příjemná.

Související článek K čemu slouží lokalizační data? Pomůžou s tvorbou jízdních řádů nebo třeba s rozmístěním poboček supermarketů
Nahoru