S O2 Security surfujete na internetu bezpečně

 

Služba O2 Security v prosinci čelila rekordnímu počtu útoků

 

1 700 000 bezpečnostních incidentů nastalo v prosinci na více než 11 tisících zařízení chráněných službou O2 Security. Více ohroženi byli uživatelé na počítačích – zde bylo odhaleno celých 65 % ze všech hrozeb, 35 % z nich nastalo na mobilních zařízeních.

Každý rok v předvánočním období roste skokově objem online nákupů i množství aktivně rozesílaných nabídek a slev. Je to taky ta nejlepší doba pro internetové podvodníky.

Útočníci se snaží nalákat potenciální oběti pomocí neodolatelných nabídek na podvodné e-shopy nebo nakažené webové stránky. Podobné útoky mohou vést až ke krádeži osobních informací, údajů bankovních karet nebo instalaci malwaru na uživatelské zařízení. A minulý prosinec, kdy jsme zaznamenali rekordní nárůst útoků, nebyl tomto ohledu výjimkou.

Celkem bylo v prosinci na domácnosti zaregistrováno přes 1 200 škodlivých kampaní na více než 1 850 zařízeních využívajících službu O2 Security, což je dvojnásobný nárůst bezpečnostních událostí spojených s napadenými webovými stránkami.

Trendem, který neustálé nabírá na síle, je šíření malwaru pro nelegální těžbu kryptoměn. Díky vysokým kurzům stojí kyberzločincům za to infikovat zařízení malwarem a využít ho pro těžbu kryptoměn, a to i bez vědomí uživatele zařízení.

Zastavené hrozby v korporátním segmentu

V poslední době je pro firemní uživatele hrozbou především malware SUNBURST. Jen v prosinci jsme zaznamenali 69 tisíc útoků tohoto viru. Oběťmi tohoto velice sofistikovaného viru byly stovky mezinárodních společností jako Cisco, Intel, Deloitte, Fujitsu…, ale i české firmy. SUNBURST byl distribuován pomocí infikované aktualizace mobilních aplikací Solarwinds a jeho cílem byla krádež a sběr citlivých dat.

Dalším nebezpečím je malware SALITY. Celkem jsme v prosinci zaznamenali 9,5 tisíce s ním spojených bezpečnostních událostí. SALITY se šíří přes jiné nakažené mobilní zařízení, flash disky nebo infikované soubory stažené z internetu a poskytuje neautorizovaný přístup do zařízení. Díky tomu má útočník přístup k celé firemní síti.

Trojský kůň TINBA je speciálně vyvinutý malware, který cílí na webové stránky finančních institucí. Primárně se šíří pomocí podvodných e-mailů, které obsahují škodlivé přílohy nebo odkazy. TINBA krade bankovní a osobní údaje a je zodpovědný za víc jak 1 600 prosincových útoků.

Jak chrání O2 Security

Služba O2 Security blokuje komunikaci mezi infikovaným zařízením a kyberzločincem, tím znemožní vzdálené ovládání zařízení.

O2 Security pro firmy

Zastavené hrozby na domácnosti

Jedním z nejčastějších způsobů, jak se kyberzločinci snaží dostat k vašim datům a údajům, je malware šířící se přes inzeráty. Podvodnou reklamu můžete často potkat na zpravodajských serverech, blozích a sociálních sítích. Útočník využívá zranitelnosti v prohlížečích počítačů a mobilních telefonů. Láká ke stažení softwaru, který ve skutečnosti obsahuje malware. V prosinci jsme zaznamenali přes 500 zařízení, která se potkala s touto hrozbou.

Tichým nebezpečím ve vašem počítači či mobilu může být malware MONERO.  Byl vyvinutý pro nelegální těžbu kryptoměny Monero. Zařízení se může nakazit z napadené webové stránky nebo při stažení infikovaného bezplatného softwaru. Monero běží tiše na pozadí a spotřebovává výkon zařízení, dokud se nedostane do téměř nepoužitelného stavu a způsobí pád webového prohlížeče nebo celkovou nestabilitu systému. V prosinci evidujeme 400 událostí spojených s malwarem Monero.

O2 Security pro domácnosti

Příklad podvodné kampaně v prosinci

Pokračující kampaň z minulého měsíce nabízela návštěvníkům bezplatné zboží nebo službu. Pro jejich získání bylo potřeba „pouze“ vyplnit osobní údaje které byly později zneužity. O2 Security zastavila přesměrování na tyto stránky a ochránila uživatele před nebezpečím.

Jak funguje O2 Security?

Služba včas odhalí nebezpečí. Pozná podvodný e-shop i falešné internetové bankovnictví. Databázi problémových stránek aktualizujeme každou minutu, takže jste stále v bezpečí. Zatímco na mobilu, počítači nebo tabletu surfujete, O2 Security hlídá nebezpečné webové stránky, adresy nebo url odkazy. Když se dostanete na škodlivou adresu, služba vás varuje a přístup zablokuje.

O2 Security pro mobil chrání před útokem váš telefon. O2 Security k Internetu HD ochrání před útokem všechna zařízení připojená k modemu – počítače, telefony, smart TV i zařízení chytré domácnosti. Na rozdíl od antivirových programů, nezpomaluje služba O2 Security výkon zařízení. Funguje totiž přímo v síti. Seznam zakázaných adres a další možnosti služby O2 Security si jednoduše nastavíte v Moje O2. Navíc od nás můžete dostávat statistiku zachycených útoků.

Vše o produktu O2 Security se dozvíte na tomto videu:

 

Kontaktujte nás a nezávazně se informujte o možnostech, které vám O2 security nabízí

 

Peter Novák, segmentový manažer
Peter pracuje v O2 už čtvrtý rok. Z předešlého působení v nadnárodních společnostech má dlouholeté zkušenosti s prodejem služeb a produktů. V O2 začínal na produktovém oddělení s ICT produkty. Spolupodílel se na vývoji projektu O2 Security, od počáteční ideje až po samotnou realizaci, kterou projektově řídil. Jeho koníčkem jsou počítače a IT technologie. Hlavu si nejlépe vyčistí při trailovém běhu, kterému se aktivně věnuje.

 

 

 

Související článek Kybernetický útok a jeho eliminace
Nahoru