Dvě oči pro krásnou fotografii. Test Huawei P9

Do naší nabídky právě vstupuje nový špičkový smartphone Huawei P9. Ten patří k nejluxusněji zpracovaným modelům na trhu, navíc zaujme dvojitým fotoaparátem, který vznikl ve spolupráci s firmou Leica. Novinku jsme podrobili testu, ze kterého vyplývá, že P9 je povedený a kousek pro náročné uživatele.

Huawei nabízí v poslední době zákazníkům čím dál luxusnější smartphony. Po loňském modelu P8 tak letos přichází typ P9, který opět vylepšuje výbavu i zpracování. Tohle je opravdu luxusní kousek, který patří mezi nejlepší smartphony na trhu a to i přesto, že výbava nehýří ve všech ohledech superlativy. Jenže takové už modely této čínské značky v poslední době jsou, často v detailech umírněné, ale o to praktičtější.

Huawei P9 tak nemá třeba displej s lákavě vysokým rozlišením, vystačí si s klasickým Full HD, úhlopříčka je 5,2 palce. P9 tak vlastně ani nepodléhá módě obřích displejů, díky tomu padne hezky do ruky a dobře se schová do kapsy. Ale aby bylo jasno, malý smartphone tohle rozhodně není, jen nám jeho úhlopříčka a velikost z hlediska dnešních požadavků přijde „tak akorát“. Displej je dost velký na všechny moderní aplikace a multimédia a přitom přiměřeně malý, aby telefon v kapse nepřekážel a v ruce se držel dobře.

Velikost ale není jedinou výhodou P9, tou další a podle nás hlavní je opravdu luxusní kovové zpracování. Celé tělo je z kovu, hrany jsou krásně zbroušené do lesku, jinak je tělo matné, takže se zbytečně nešpiní. Kvalita zpracování je perfektní, Huawei a jeho telefony v poslední době patří na absolutní světovou špičku a P9 je toho tím nejjasnějším důkazem. Tělo působí bytelně, přitom smartphone není nijak přehnaně těžký, za konstrukci si P9 zaslouží velkou pochvalu.

Hned dalším lákadlem telefonu je pak fotoaparát. Jak možná víte, nese značku Leica, která má být zárukou kvalitních fotek. A která v tomto případě také přináší velmi zajímavé možnosti „hrátek“ s obrazem. Fotoaparát tu totiž není jeden, ale dva. Na první pohled jsou stejné, i při detailnějším rozboru technických parametrů vypadají shodně. A je to opravdu tak, až na jeden malý detail. Oba čipy mají rozlišení 12 megapixelů a čočky stejnou světelnost f/2.2, jen jeden čip má klasický RGB filtr pro rozlišení barev, druhému čipu tento filtr chybí. To znamená, že vidí jen černobíle, ale na druhou stranu je schopen za stejných podmínek vnímat více světla než čip barevný.

V praxi to funguje tak, že data o barvách by měl fotoaparát používat z čipu s RGB mřížkou, data o jasu pak z toho černobílého. Výsledkem mají být jasnější snímky a méně šumu. Za dobrého světla fotí P9 opravdu skvěle, ve špatných světelných podmínkách ale přeci jenom někteří soupeři s objektivy s lepší světelností podávají lepší výsledky. V horším světle výrazně vystupuje šum, ale na druhou stranu fotografie jsou stále velmi kvalitní. Fotoaparátu tedy tento výkon snadno odpustíme, naopak uživatelé si mohou užít dalších výhod, které dvojitá konfigurace přináší. Těmi jsou možnost zapnout režim fotografování se zaznamenáváním hloubky ostrosti a černobílý režim.

V režimu hloubky ostrosti umí telefon v pořízených snímcích přeostřovat a docílit kýženého efektu uměleckého rozmazání pozadí. Tohle sice umí i jiné telefony, ale P9 to jde zatím nejlépe, co jsme měli možnost vidět. Černobílý režim je pak lahůdkou, fotografie z něj určitě vypadají lépe, než snímky prohnané různými filtry. Mají tak opravdové kouzlo.

Krom konstrukce a fotoaparátu se pak P9 chlubí i další povedenou výbavou. Díky modernímu procesoru Kirin 935 a 3 GB RAM má spoustu výkonu, byť nejvýkonnější není. Na zádech najdeme praktickou čtečku otisků, která rychle odemkne telefon. A baterie s kapacitou 3 000 mAh zaručí dobrou výdrž, i při extrémním vytížení vydrží telefon den na jedno nabití.

Co se nám na P9 nelíbí? Vlastně tu moc důvodů ke kritice nevidíme. Někomu může chybět bezdrátové dobíjení, jiný bude zase žehrat nad technickou novinkou v podobě konektoru USB-C. Ten je sice hudbou budoucnosti, ale dnes tak budete špatně na telefon shánět nabíječku. A milovníci čistého Androidu zrovna nemusí milovat nadstavbu Emotion UI, které chybí klasické menu s aplikacemi. Systém je ale vyladěný velmi dobře.

Huawei P9 patří určitě k letošním nejzajímavějším smartphonům. Na první pohled je trochu konzervativnější než špičkové modely konkurence, ale to by mohlo být pro mnohé zájemce i výhodou. V našem e-shopu můžete tento čínský kousek zakoupit už v pondělí.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru