Test: Samsung Galaxy S7 edge je mistr stylu i praktičnosti

Samsung Galaxy S7 edge je prvním letos velmi očekávaným špičkovým smartphonem. Nástupce loňské řady S6 chce být doslova dokonalý a popravdě k tomu nemá daleko. Množství drobných vylepšení z něj dělá v současnosti nejatraktivnější chytrý telefon na trhu.

Samsung nepostupuje u svých top modelů systémem revoluce, takže letošní S7 edge (i menší S7) je v podstatě „jen“ vylepšením loňského modelu. Jenže tak jako kdysi udělala automobilka Škoda v reklamě na vylepšení vozu Felicia, tak by Samsung mohl svou novinku osázet vlaječkami s téměř nekonečným množstvím vylepšení. S7 edge sice není žádnou revolucí, ale S6 edge překonává prakticky v každém směru, každý kousek se dočkal nějaké té novinky.

Komu se líbil některý z loňských modelů S6, ten bude z novinek řady S7 nadšen. Kdo s nimi měl nějaký problém, toho potřebu letošní zástupci nejspíš uspokojí. Důvodů ke kritice S7 nedává mnoho, vlastně nás nenapadá žádný zásadní problém, což se nám snad ještě u žádného testovaného smartphonu nestalo. A to i přesto, že současné chytré telefony jsou čím dál propracovanější a ve výbavě dělají v případě potřeby rozumné kompromisy. Ale S7 edge vlastně žádné kompromisy nedělá a to z něj dělá právě tak skvělý kus.

První velkou změnou oproti loňskému modelu je samotný displej, ten zůstal u zahnutí přes obě boční hrany telefonu a rozlišení QHD, nově má ovšem úhlopříčku 5,5 palce, což znamená, že se Samsung rozhodl vyhovět těm uživatelům, kteří čím dál více touží po smartphonech s pořádnou úhlopříčkou displeje. Displej je parádní a potěší novou funkcí always-on, která ukáže na displeji aktuální čas a upozornění na zameškané události, přitom nijak negativně neovlivní výdrž baterie. Displej Samsungu je jednoduše parádní a na větší úhlopříčku jsme si rychle zvykli. Kdo nechce zvětšení akceptovat, může zvolit menší S7 bez zahnutého displeje, který zůstal u úhlopříčky 5,1 palce, případně některý z loňských modelů.

Druhou výraznou změnou je fotoaparát. Skoro by se dalo říci, že ten rozhodně oproti předchůdcům nepotřeboval vylepšení – z fotek od S6 jsme byli nadšeni. Ale neuvěřitelné se stalo skutkem a foťák S7 edge (i konvenčnějšího S7) je ještě lepší. Samsung toho docílil použitím nového dvanáctimegapixelového čipu, rozlišení tedy proti loňským modelům pokleslo, ale není to na úkor kvality snímků. Ba naopak. Úroveň detailů zůstala zachována, jen je potřeba počítat s širším úhlem záběru objektivu, nově mají snímky v plném rozlišení poměr stran 4:3 namísto 16:9. Nový čip má oproti tomu předchozímu větší pixely, což ve spojení s optickou stabilizací obrazu a vylepšenou světelností objektivu znamená mnohem méně šumu za všech podmínek. Ke snímači se dostane více světla, takže snímky v horším osvětlení vypadají opravdu výborně, právě u nich je oproti loňským modelům vidět největší posun. Navíc Samsung zapojil nový způsob ostření, takže se nám prakticky nestalo, že by se při zaostřování telefon spletl nebo že by mu to trvalo zbytečně dlouho. Foťák je jednoduše skvělý.

Třetí a podle nás zásadní novinkou je mnohem větší baterie. Ta má u modelu S7 edge kapacitu 3 600 mAh, což je mezi top modely tradičních značek nezvykle vysoká hodnota. A v praxi je výdrž vynikající. Telefon nás nikdy nenechal na holičkách, dva dny provozu zvládne docela běžně. Navíc tu nechybí bezdrátové dobíjení a schopnost se velmi rychle dobíjet – s dodávanou nabíječkou se baterie nabije na 60 procent kapacity jen za půl hodiny.

Čtvrté až to nepočítané vylepšení už vezmeme trochu více hopem. Samsung svému top modelu vrátil slot na microSD karty, vrátila se i odolnost vůči vodě a prachu. Telefon podporuje LTE CAT 9, takže veškeré naše budoucí vylepšování nejrychlejšího mobilního internetu by právě S7 mohl umět využít. Telefon jde do prodeje s výborně odladěným Androidem 6.0, samozřejmostí je nejvýkonnější moderní hardware. S7 edge v naší nabídce má procesor Exynos 8890 s osmi jádry a 4 GB RAM paměti. V ovládání telefonu se větších vylepšení dočkal onen zahnutý displej, který tu má více funkcí a prostoru. Zajímavou vychytávkou je další softwarová novinka Game Launcher, která sdružuje všechny nainstalované hry a díky funkci Game Tools už nehrozí, že si během hraní například náhodou zmáčknete tlačítko zpět nebo multitasking. Game Tools je totiž dovolí zamknout, stejně jako vypne notifikace, takže už vás při hře nebude nic rušit.

Samsung Galaxy S7 edge rozhodně není levný smartphone. V našem e-shopu jej pořídíte za 22 595 korun. Přesto je to jasná hvězda nabídky, dle našich vlastních zkušeností ho můžeme jen a jen doporučit.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru