Víte, kdo je největší výrobce smartphonů na světě?

Nejdřív se podíváme na celkové celosvětové prodeje smartphonů. Číslo je za loňský rok impozantní, na celém světě se prodalo přes 1,44 miliardy kusů smartphonů. To jsou skoro čtyři miliony smartphonů každý den. Neuvěřitelný počet.

A teď kdo je jedničkou. Kdo tipoval Apple, nic nevyhrává, ale byl blízko. Kdo tipoval Samsung, má bod, protože se trefil. Jedničkou je právě Samsung, který prodal skoro 320 milionů smartphonů. Apple je druhý s 231 miliony prodaných iPhonů. Obě firmy celosvětovému trhu dominují, jejich náskok nad dalšími konkurenty je obrovský. Obě firmy ovládají zhruba 40 procent celosvětového trhu se smartphony.

Na třetí pozici skončil Huawei, který prodal 107 milionů smartphonů. To není ani polovina toho, co prodal Apple a třetina prodejů Samsungu. Ale i Huawei má na třetí příčce solidní náskok před dalším, kterým je Lenovo včetně značky Motorola, kterou Lenovo nedávno převzalo. Lenovo prodalo 74 milionů smartphonů.

Všechny výše uvedené značky dobře znáte, prodávají také na českém trhu a najdete je v mnoha modelech i v nabídce O2. To pátá největší světová značka v Evropě oficiálně nepůsobí a její mobily ani nepodporují některé evropské frekvence LTE. Čínské Xiaomi prodává především v Číně a na několika dalších asijských trzích. Značka loni prodala 72 milionů přístrojů.

Zatím platí, že známé značky jako HTC, LG nebo Sony patří do kolonky ostatní. Značky sem patřící loni prodaly 637 milionů smartphonů.

A kdo rostl a kdo propadl? Samsung skončil zhruba na svém, ale dařilo se mu v posledním čtvrtletí, které měl naopak předloni docela slabé. Apple meziročně hodně přidal, prodal o víc jak 40 milionů smartphonů víc. O víc jak 30 milionů víc prodal i Huawei, což je velmi dobrý výsledek. To čtvrté Lenovo naopak loni nemělo dobrý rok. Prodalo o skoro 20 milionů přístrojů méně. Xiaomi pak rostlo asi o 15 procent.

A co vy, máte smartphone od některé značky z pěti největších světových výrobců?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru