Test: Honor 5X je kovový parádník za rozumnou cenu

Kovové tělo a moderní funkce včetně praktické čtečky otisků prstů byly donedávna výsadou jen špičkových smartphonů. Ale nový Honor 5X přináší tyto vlastnosti i do střední třídy. V našem e-shopu nebo na prodejnách jej můžete zakoupit se zárukou nejnižší ceny.

Honor 5X je další z přeborníků v poměru cena/výkon, ale přitom také klade důraz na estetickou stránku věci. Jeho tělo je převážně z hliníku, jeho kartáčovanou strukturu v designu elegantně doplňuje stříbrný rámeček okolo displeje. Jen na horním a spodním okraji zadní části telefonu jsou plastové díly, které zaručují kvalitní příjem signálu.

Celkově se design i konstrukce Honoru 5X velmi povedly, telefon vypadá skvěle v obou barevných provedeních z naší nabídky – tedy v šedé i stříbrné barvě. Stříbrné provedení má bílou plochu okolo displeje, šedé pak černou.

Jak velí aktuální trend, Honor 5X patří k větším smartphonům, jeho tělo ukrývá displej s úhlopříčkou 5,5 palce. Samozřejmě proto může být tento kovový krasavec pro někoho příliš veliký, ale na poměry této velikostní kategorie není 5X nijak přerostlý. V ruce se díky zaoblení zadní části drží dobře.

Z hlediska držení v ruce má Honor 5X ještě jednu pozitivní vlastnost. Na zadní straně kovového těla se nachází čtečka otisků prstů, pomocí které lze telefon odemykat. Jde to snadno, jednoduše stačí prst přiložit a displej se odemkne. Tedy, pokud je to ten správný prst, který má uživatel nastaven. Čtečka je bleskurychlá a přesná, takže odemykání funguje spolehlivě a už nikdy nebudete chtít odemykat svůj smartphone jinak. Umístění na zádech je praktické, již při lovení telefonu v kapse nebo kabelce ji lze snadno nahmatat poslepu ukazováčkem a telefon odemknout. Je to prostě pohotová věc.

On je celkově pohotový vlastně celý Honor 5X. O chod operačního systému Android (ten je tu ve verzi 5.1 Lollipop s uživatelským prostředím EMUI) se stará výkonný osmijádrový procesor Snapdragon 615, kterému sekundují 2 GB RAM. Výkon telefonu bude dostačující i pro náročné uživatele, vše funguje hezky plynule. Prostředí EMUI vám pak dává mnoho možností nastavení.

Onen pěti-a-půl palcový displej má rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů a chlubí se jak povedeným barevným podáním, tak dobrou čitelností za všech podmínek. Podpora LTE je také samozřejmostí, takže jediné, co může občas chybět, je NFC.

Fotoaparát 5X má rozlišení 13 megapixelů a jeho čočka se chlubí světelností f/2.0, což jsou velmi nadějné parametry. A na sociálních sítích se budou fotky určitě vyjímat skvěle, mají věrné barvy a vypadají lákavě. Jenže občas si fotoaparát neporadí s kontrasty a i množství detailů není ideální. Ale vzhledem k cenovce Honoru 5X lze tyto nedostatky odpustit, na danou kategorii fotí obstojně.

Zbývá už jen zmínit, že smartphone dostal 16 GB vnitřní paměti, kterou lze rozšířit pomocí karet microSD. A že baterie s kapacitou 3 000 mAh vystačí i náročnějším uživatelům bez větších potíží na dva dny výdrže na jedno nabití.

Kovový Honor 5X je proto kousek, jehož koupí určitě neprohloupíte. V našem e-shopu nebo na prodejnách je k mání za 6 995 korun. Tak neváhejte.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru