Microsoft Lumia 950 a 950 XL – telefony, které nahradí počítač

veronika_medailonek_2Microsoft začal s prodejem smartphonů Lumia 950 a Lumia 950 XL. Prvotřídní telefony s vysokým výkonem doprovází řada novinek, mezi nimi možnost okamžitě je proměnit na stolní počítač pomocí krabičky Display Dock. Pozvala jsem zástupce Microsoftu, aby nám je představil.

Windows 10 – jeden systém na vašem počítači, tabletu a telefonu

Jak jste nejspíš zaznamenali, Microsoft provádí celosvětový upgrade na operační systém Windows 10. Windows 10 slibuje především jednoduchost a jednotnost ve všech Vámi používaných Windows zařízeních – počítačích, telefonech, tabletech i X-boxech. Do dubna 2016 máte možnost upgradovat svůj Windows 7 a 8 zadarmo, pak už bude licence placená. Výrobce doporučuje tzv. čistou instalaci – tedy zálohovat všechno důležité, co na počítači máte, a nechat upgrade, aby vám původní systém smazal a nahradil jej novým, od nuly. Já budu upgradovat svůj pět let starý notebook od Lenova a příliš se na to netěším, protože moje schopnost zálohovat zdaleka nedosahuje úrovně začátečníka. Mám slíbenou pomoc spolubydlící, která bude upgradovat na desítky také. Nezbývá než doufat, že stahování 6 GB instalačního balíčku ze stránek Microsoftu nepoloží naši WiFinu.

Windows 10 přináší více i méně zřetelné změny. O ostatních se můžete dočíst všude, mě na první pohled nejvíc zaujala funkce „Jen pro čtení“ v prohlížeči Edge. Ten má nahradit Internet Explorer a rychlostí vyrovnat konkurenci. Funkce „Jen pro čtení“ vám umožní prohlížet si stránku v režimu offline, ale hlavně, vypne vám najednou všechny reklamy, které na dané webové stránce obvykle naskakují. Samozřejmě existuje spousta způsobů, jak si v prohlížeči vypnout reklamy zvlášť, funkci „Jen pro čtení“ tedy beru spíš jako zjednodušující prvek pro technické lenochy, ke kterým se řadím.

Microsoft Lumia 950 (5,2 palce) a 950 XL (5,7 palce)

Microsoft představil své vlajkové lodě, nové Windows telefony, Lumia 950 a Lumia 950 XL. Mají přezdívky Talkman a Cityman, jako by Městský muž musel mít větší displej než ten, který je jen Ukecaný. Nejspíš to nebude náhoda.

Microsoft Lumia 950, 950 XL a Display Dock

Microsoft Lumia 950, 950 XL a Display Dock

Jako běžný uživatel obvykle zkoumám základní funkce. Vzhled, výdrž, paměť, odolnost a kompatibilitu s mými zájmy (skládání hudby a cestování). Zní to jako kritéria ze seznamky, že? Nové Lumie splňují všechny základní parametry na jedničku. Jsou krásné, tenké, rychlé, v základu si pamatují 32 GB dat a nabíjí se bezdrátově. Přes USB se nabijí na polovinu kapacity už za 30 minut, což je příjemné.

Pobavila mě funkce Windows Hello – odemykání pomocí oční duhovky. Podíváte se na telefon, on vás pozná a rozzáří se – o kom z vašich kamarádů to můžete říct? Pokud se bojíte, že vám za účelem krádeže dat z vašeho telefonu někdo vydloubne oči, můžete si jej zamknout i na klasický číselný kód.

Lumia950_parametry2

Fotoaparát má 20 Mpix a v selfie módu 5 Mpix. Ano, zeptala jsem se na počet Mpix v selfie módu. Můžete mi poděkovat v diskuzi. Na prvních pár pokusů fotí velmi dobře, s funkcí trojitého LED blesku proti červeným očím a optickou stabilizací pro focení v šeru.

Telefony se chladí kapalinou podobně jako počítače, a zadní kryt mají plastový, aby se mohlo vstřebat přebytečné teplo. Výsledkem je, že telefon při pracovním nasazení znatelně hřeje, což je ideální do dlaně za dlouhých zimních večerů nebo do bundy na lyže. Můj 15 let starý ford má taky většinu krytu z plastu, a je pravda, že v zimě ztrácí teplo velice rychle. Takže ta technologie musí mít něco do sebe.

Silným argumentem Microsoftu je schopnost Lumií pracovat jako klasický počítač, a to s pomocí systému Continuum a krabičky Display Dock. S jednotným operačním systémem, vysokou kapacitou paměti a prací s dokumenty na OneDrive můžete Lumii přetvořit na počítač v podstatě kdekoliv. Což se vám hodí, zejména pokud musíte pracovat na dokumentech za běhu a na tahání notebooku vás příliš bolí záda. Nebo jste právě vyfotili svého psa v roztomilé poloze a chcete to okamžitě vidět a sdílet na velké obrazovce.

Continuum a Display Dock

Novinka Microsoftu – Continuum a Display Dock. Systém Continuum vám umožňuje navázat na práci v tom místě, kde jste přestali, a nemuset se při tom příliš namáhat. Máte Windows phone s podporou dokumentů sady Office? Můžete jej jednoduše připojit ke stanici Display Dock. Na tu pak napojíte monitor, klávesnici a myš, a tadáá – telefon se změní na základovou stanici, jako by to byl stolní počítač. Na monitoru pak pokračujete klasickým způsobem. Jdete na nabídku Start nebo otevřete rovnou dokument, na kterém si přejete pracovat. Sada Office zde má verzi 365, kdo jste s ní už pracoval, máte vyhráno. My ostatní si budeme ještě trochu zvykat. Stejně nás to čeká.

Zkouším Lumia 950 a Display Dock v praxi

Zkouším Lumia 950 a Display Dock v praxi

Snadno spustíte internetový prohlížeč a surfujete jako obvykle. Vyplatí se mít mobil připojený k silné WiFi, jinak pojedete klasicky přes datový přenos, a to zejména u YouTube videí a stránek s větším množstvím obrázků není velká zábava. Můžete pracovat s nahranými obrázky a videi, a připojení na velký monitor a klávesnici vám to značně zjednoduší. V aplikaci Mapy najdete města v 3D, bohužel zatím jen americká.

Display Dock využijí zejména lidé, kteří potřebují být neustále online, pracovat na dokumentech a přijímat hovory. Například lidé z managementu. Proto jsme dostali Display Dock na vyzkoušení a naplánovali mu Den s manažerem.

Display Dock a Den s manažerem

Když jste v managementu a nejste vytížení, máte problém. Musíte se okamžitě snažit, abyste vytížení byli, nebo se to tak aspoň jevilo. Ideální je mít spoustu schůzek, dost práce na prezentacích a analýze dat, a samozřejmě také nějaké výsledky. Za účelem testování jsem odchytla našeho produkt manažera Vláďu, který si občas stěžuje na bolest zad. Protože dává smysl pořizovat si stále lehčí a výkonnější chytrá zařízení, místo abyste pravidelně cvičili.

Systém Continuum nám umožnil vyzkoušet si dynamický den manažera bez nutnosti nestálého přenášení notebooku. Po zapojení Lumie 950 XL do Display Docku jsme zvládli práci na prezentaci, excelových grafech, synchronizaci s OneDrive a zpracování pošty v Outlooku. Naplánovali jsme v Mapách služební cestu. S Lumií jsme se několikrát vyfotili a natočili (jak je na meetingu manažerů zvykem) a poté s mediálními soubory rovnou pracovali na velké obrazovce. Vláďa si pochvaloval jednoduché přepnutí z režimu telefonu na režim počítače a naopak by zredukoval nabídku Start, která byla podle něj moc „košatá“.

Vláďu zaujalo, že si na Lumia 950 může tvořit grafy jako na počítači

Vláďu zaujalo, že si na Lumia 950 může tvořit grafy jako na počítači

Ve volných chvílích jsme surfovali na internetu a zkoušeli, zda funkce „Jen pro čtení“ (o které jsem psala v úvodní části) funguje i na stránkách, kde je obsah tvořen převážně videi a fotografiemi. Zpravodajské portály se přizpůsobily na jedničku.

Na konci dne s manažerem nám pán z Microsoftu bohužel testovaný hardware opět zabavil. Nicméně se chystáme přinést vám podrobnější recenzi, jakmile si telefony Lumia 950, Lumia 950 XL a Display Dock půjčíme na delší dobu. Ale pokud už teď víte, že po jednom z těch telefonů strašně moc toužíte, tak nemusíte na nic čekat. Klidně si ho objednejte na našem eshopu, dopravu máme zdarma, ceny skvělé a když zvolíte vyzvednutí na prodejně, tak vám ho náš O2 Guru možná i nastaví… za pár kousků cukroví 🙂

Veronika Wildová

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru