Revoluce v dopravě? Mobilní vozítko za víc než rozumnou cenu

Jistě je dobře znáte. Vozítka Segway jsou velmi populární, přestože také velmi drahá. Nový základní model stojí 200 000 korun. Což je opravdu hodně, za tolik se dá pořídit osobní auto a nebo hned několik skůtrů. Jenže je tady mnohem levnější řešení. Čínské, přitom originální a vlastně to není ani žádná kopie. Čínská společnost Ninebot totiž amerického výrobce Segway koupila. A co je na tom ještě pikantnější, jedním z velkých investorů je čínský výrobce mobilů Xiaomi.

V Číně jsou mobily Xiaomi hit. Prodávají se i v Evropě, ale zde jsou přes bohatou výbavu jen obtížně použitelné, protože nepodporují evropské frekvence LTE. A k čemu je špičkový smartphone, když s ním nemůžete pořádně na mobilní internet. Ale to jsme odbočili, tentokrát to o mobilech nebude.

Ninebot právě uvedl na trh „lidový Segway“, který se jmenuje Ninebot Mini. Princip je stejný jako u velkého originálu. Je to dvoukolka, která se řídí přenášením váhy. Integrované gyroskopy pak udržují vozítko stále ve vzpřímené poloze a přenášením váhy se určuje směr a rychlost. Chce to zvyk, ale přestože to vypadá složitě, funguje to velmi snadno.

Ninebot mini se od velkého Segwaye nebo většího modelu Ninebotu liší tím, že nemá řídítka, ale jen krátkou tyč, která končí u kolen. A právě tlakem koleny na ní se celé vozítko řídí. Podle výrobce je to snadné a řídítka nejsou vůbec potřeba. No, uvidíme, ale podle propagačních materiálů to vypadá opravdu snadné, jednoduché a zábavné.

Pohon je elektrický, baterie vydrží na 20 kilometrů jízdy, což je pro daný účel dostatečné řešení. Nabíjení pak má být velmi rychlé. Nosnost je 85 kilogramů, což v Číně bude většinou stačit. Ale mohutnější Evropané a Američané se dočkají verze se zvýšenou nosností. Maximální rychlost je 16 kilometrů za hodinu a celé vozítko váží jen 13 kilogramů, takže je snadno přenosné a po složení se také lehce vejde do kufru auta.

A co je na Ninebotu Mini nejzajímavější? Určitě cena. Žádné stovky tisíc, ani žádné desetitisíce korun. V Číně bude cena startovat na neuvěřitelné částce v přepočtu 7 700 korun. Evropská verze se bude jmenovat Mini Pro a bude dražší. Cenu výrobce ještě nezveřejnil, ale odhadujeme, že by to mohl být dvojnásobek uvedené částky, tedy asi 15 000 korun. I tak by to bylo násobně méně než u originálního Segwaye. První kusy mají do Evropy dorazit ještě do konce roku. Nejdříve do Německa a Velké Británie.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru