Chytrý telefon má 89 % účastníků TQ testu

Už více než rok měříme Čechům jejich technologický kvocient (TQ). Ten ověřuje znalost digitálních technologií a umění je správně a efektivně využívat. Změřit si ho můžete i vy na www.tqtest.cz, stejně jako to udělalo již téměř 40 tisíc lidí. TQ průměrného Čecha je 116, přičemž maximální možná hodnota je 140. V průměru tedy dosahujeme 83 procent maximální hodnoty.

V digitální gramotnosti vedou muži nad ženami (118 vs. 111), pracující těsně vítězí nad studenty (118 vs. 116), nad hranicí stovky se možná překvapivě drží i senioři. Vliv na hodnotu TQ má i dosažené vzdělání. Zatímco vysokoškoláci se chlubí stodvacítkou, průměrný absolvent střední školy má TQ 116 a lidé se základním vzděláním dosáhli na 109.

TQ-vek

FourSquare už Čechům nic neříká
Kromě hodnoty TQ jsme z vyplněných testů získali i informace o využívání sociálních sítí. Přinášíme vám ta nejzajímavější zjištění. Sociálním sítím jasně dominuje Facebook, který používá 78 procent Čechů. Překvapením je Google+, který podle odpovědí respondentů využívá 60 procent lidí. Naopak své dny slávy už za sebou má kdysi populární FourSquare, který používá jen necelých 14 procent respondentů. Populárním fenoménem poslední doby je Instagram. I když téměř 75 procent respondentů uvedlo, že Instagram nepoužívá nebo nezná, statistiky jasně naznačují, že jeho obliba stále roste.TQ-socialni_site

Počítač, telefon, tablet
To je pořadí přístrojů podle frekvence, s jakou je využíváme. Počítač nebo notebook používá každý den 94 procent účastníků měření, a jen necelé procento počítač vůbec nemá. Chytrý telefon je na tom velmi podobně – 89 procent ho používá denně, zatímco jen necelých devět procent lidí ho nemá vůbec. Tablet už je rozšířený přece jen méně: používá ho 60 procent respondentů.

Asi nikoho nepřekvapí, že z mobilního telefonu většina populace stále volá. Hned po telefonování se umístilo posílání SMS a MMS zpráv následované surfováním po internetu. Možná trochu překvapivě využívají respondenti TQ testu telefon nejméně k natáčení videí, hraní her a poslouchání hudby.TQ-pouzivani_mobilu

A co vy? Už znáte své TQ? Pokud ne, můžete si ho změřit na www.tqtest.cz.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru