V bezpečí na veřejné síti WiFi

Veřejně přístupná bezdrátová síť WiFi se stala téměř neopominutelnou součástí každé kavárny i restaurace a mnozí lidé ji hned po usednutí začnou vyhledávat a zjišťovat, jak se k ní připojit. Je však takové připojení bezpečné? Záleží na tom, k čemu chcete síť využívat. Jde-li jen o prohlížení webu a nezadáváte-li žádná přihlašovací jména a hesla, potom není moc čeho se obávat. Jakmile ale chcete třeba jen kontrolovat maily nebo využívat služby pod svým jménem a heslem, už stojí za to se nad bezpečností připojení zamyslet.

802-11-ac-logo

Bezpečnostní WiFi desatero

  1. Šifrujte s SSL
    Stránky, kam zadáváte přihlašovací jména a hesla a kde sledujete citlivé informace (třeba maily), by měly být chráněné prostřednictvím SSL. Běžné weby mají http://, ty šifrované https:// – některé prohlížeče to ještě zdůrazňují třeba zelenou barvou nebo ikonkou visacího zámku.
  2. WiFi si vybírejte
    Připojujte se pouze k WiFi síti, u které víte, kdo ji provozuje (třeba síť kavárny). Je lepší zvolit síť s heslem WPA, v takovém případě je komunikace mezi zařízením a vysílačem šifrovaná.
  3. Choďte na známé stránky
    Navštěvujte pouze stránky, které znáte. Snadněji tak odhalíte případné nesrovnalosti.
  4. Kontrolujte adresu
    Kontrolujte adresní řádek prohlížeče, zda je tam opravdu adresa, na kterou jste se chtěli dostat. Někdy útočníci podvrhnou jinou adresu, která se tváří stejně, uživatel pak důvěřivě zadá jméno a heslo a tím ho předá útočníkovi.
  5. Používejte firewall a antivir
    Používejte ve svém zařízení firewall a antivirový program a pravidelně je aktualizujte.
  6. Buďte neviditelní
    Windows, ale i některá jiná zařízení, nabízejí při připojování do neznámé sítě na výběr možnost veřejná síť, Domácí síť nebo Síť v zaměstnání. Veřejná síť omezuje možnosti sdílení a zařízení není viditelné pro ostatní připojené počítače.
  7. Ověřujte nadvakrát
    Je-li to možné, používejte tzv. dvoufázové ověření, kdy kromě hesla zadáváte ještě další kód – například zaslaný službou přes SMS nebo vytvořený ve speciální aplikaci v mobilu.
  8. Nejbezpečnější je tunel
    Nejbezpečnější připojení do cizí sítě zajistí tzv. tunel, tedy VPN (virtuální privátní síť). Počítač data zašifruje a rozšifruje je až VPN server, který je předá dál. To využívají hlavně firmy, ale VPN lze pořídit i pro osobní použití.
  9. Aktualizujte doma
    Pozor na nové aplikace a aktualizace softwaru – tyto činnosti si nechte až na chvíli, kdy budete opět připojeni ve vlastní či jiné bezpečné síti.
  10. Vypněte WiFi
    Pokud bezdrátovou síť nepotřebujete, pak WiFi ve svém zařízení vypínejte.

Připojení přes LTE řeší bezpečnost za vás
Nakonec ještě jedna rada – co nechat veřejné WiFi sítě i s jejich potenciálními riziky jiným a připojit se raději přes LTE svého operátora? Nemusíte nic nastavovat a rychlost bude stejná a možná i lepší než v případě veřejných bezdrátových sítí. O bezpečnost se pak starají celé týmy odborníků, kteří nonstop sledují parametry sítě operátora, takže riziko zneužití vašich dat je naprosto minimální.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru