Smartphony pro milovníky velkých displejů. Test Microsoft Lumia 640 a 640 XL

Microsoft zařadil na jaře do své nabídky dva cenově dostupné smartphony pro zákazníky, kteří si potrpí na velkou úhlopříčku displeje. Modely Lumia 640 a 640 XL mají v podstatě kompletní výbavu, ve které nemůže chybět i LTE. A zaujmou například i nadšence do mobilní fotografie.

Lumia 640 a 640 XL, to jsou atraktivní smartphony střední třídy s velkou úhlopříčkou displeje. Typ 640 láká zákazníky na jakousi současnou normu, kterou je pět palců, typ XL pak nabídne opravdu obří úhlopříčku 5,7 palce. Výbava obou modelů je velmi podobná, liší se jen v drobnostech, jako je třeba rozlišení fotoaparátů.

Po stránce designu jsou obě velké Lumie poměrně klasické modely, které zapadají do modelové řady Microsoftu. Jejich polykarbonátové tělo má střídmé tvary bez výstřelků, podobně jsme volili nabídku barevných verzí v našem portfoliu. Větší typ 640 XL je k dispozici v elegantní černé barvě, menší model 640 pak krom ní i v bílé verzi. Model 640 je trochu univerzálnější, svou velikostí vyhoví většímu spektru uživatelů, i těm, kteří obřím úhlopříčkám zrovna moc neholdují. Do ruky padne lépe než větší 640 XL, ale výhoda tu není tak jednoznačná. Ačkoli je totiž typ 640 XL výrazně větší, jeho tělo je z matného a hrubšího plastu, který klouže v ruce méně než lesklé provedení univerzálnějšího typu 640.

https://www.youtube.com/watch?v=EkCcgg9pQZQ

HD displej obou modelů je typu IPS a nabízí výborné barevné podání i skvělou čitelnost na přímém slunci. Microsoft pro ni má speciální funkci, která za silného světla zvýší jas displeje a promění barvy na něm tak, aby se údaje četly pohodlně bez mžourání. Situaci v tomto případě ještě ulehčuje samotný operační systém Windows Phone s jednoduchou grafikou. Zobrazení na displeji menšího modelu je trochu jemnější, ale rozdíl není nijak zásadní, i u velkého modelu je obraz hezky ostrý a uživatelé nemusí toužit po vyšším rozlišení.

Systém je na obou telefonech hezky svižný, ovládání jednoduché. I telefony od Microsoftu už mají ovládání s virtuálními tlačítky u spodního okraje displeje. Líbí se nám tlačítka na boku telefonu, která mají pevný a jistý stisk, to vypínací je hezky po ruce a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti lze pohodlně nahmatat i poslepu u ucha.

Z hlediska funkcí jsou modely Lumia 640 a 640 XL v podstatě kompletně vybavené smartphony, kterým chybí máloco. Ukazují, jak v posledních letech výbava smartphonů pokročila. Čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM jsou solidním základem. Pro data uživatele je tu 8 GB vnitřní paměti a možnost ji rozšířit paměťovými kartami. Z nejmodernějších funkcí nechybí krom podpory rychlých dat LTE třeba i NFC. Ovšem pozor, to platí beze zbytku pro LTE modely v naší nabídce, na volném trhu jsou k dispozici i modely, které podporu LTE a NFC nemají, na to je potřeba si dát při koupi pozor. Konkrétní výbava telefonu také ovlivní cenu modelu, verze bez LTE se dají sehnat levněji, ovšem nejsou příliš dobrou investicí do budoucna. Rychlá data jsou dnes jednoznačným trendem a bez nich již dnes smartphone nemusí ukázat svou největší sílu.

Co se budoucnosti týče, dobrou zprávou pro budoucí (i současné) majitele některého z testovaných modelů je, že současný operační systém Windows Phone 8.1 půjde aktualizovat na nová Windows 10 Mobile. Pro modely řady 640 by měla aktualizace dorazit ihned v první vlně po jejím uvolnění. I po nějaké době tak zůstane tato lumia moderním smartphonem.

Čím se Lumia 640 a 640 XL v rámci své cenové kategorie odlišují od konkurence, je kvalita fotoaparátu. Menší model sice dostal „jen“ osmimegapixelové rozlišení, větší nabídne megapixelů třináct, oba ovšem fotí výborně a to i díky optice Carl Zeiss. Typ 640 XL dostane do snímků více detailů, v obou případech jsou snímky překvapivě kvalitní. Mají přirozené barevné podání, fotoaparát si dobře poradí i v horších světelných podmínkách. A tradiční předností modelů od Microsoftu je ovládací aplikace fotoaparátu, která dovolí uživateli převzít kompletně manuální kontrolu nad parametry focení. Pro kreativní mobilní fotografy, kteří ovšem nechtějí za smartphone utrácet horentní sumy, jsou modely řady 640 ideální volbou.

Smartphony Microsoft Lumia 640 a 640 XL jsou velmi vyváženými stroji, které vyhoví i náročnějším uživatelům. Menší model zakoupíte u nás v e-shopu za cenu 4 560 korun, ovšem díky recyklačnímu bonusu jej při odevzdání starého telefonu můžete získat až o tisíc korun levněji. Stejná sleva platí i pro větší 640 XL, který je u nás k mání za 6 395 korun. V obou případech jsou telefony nabízeny se zárukou nejnižší ceny.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru