Když brýle, tak pořádné. Ty od Samsungu umí virtuální realitu

Vypadají jak ze sci-fi filmu a nemají k němu daleko. Virtuální realita je tady, můžete si jí koupit od Samsungu. Zážitek je to fascinující, ale nikoliv levný.

Samsung předběhl veškerou konkurenci a uvedl na trh, včetně toho českého, brýle pro virtuální realitu Gear VR. Spolupracuje na nich s firmou Oculus Rift, která ty své začne prodávat asi až koncem roku. Fungují ale trochu jinak. Mají displeje a potřebují počítač. To ty od Samsungu si vystačí s mobilem, který nahradí počítač i displeje. Nemůžete ale použít jakýkoliv mobil, nutné jsou špičkové modely S6 a S6 edge.

Brýle jsou velké, na hlavě s nimi budete vypadat divně. Ale to vás nemusí trápit, důležitý je zážitek, který vám dopřejí. A ten je opravdu skvělý. Virtuální svět najednou bude všude okolo vás, kolem dokola, nahoře i dole. Třeba takové video s přeletem helikoptéry nad New Yorkem, to není nic pro ty, kterým vadí pohled z výšky dolů. Přestože víte, že je to jen virtuální, tak váš mozek si to tak úplně myslet nebude.

A to nemluvíme o hrách, které si již můžete do mobilu stáhnout a s brýlemi hrát. 3D hry na televizi jsou proti tomu slabý čajíček. Jen si musíte dávat pozor, aby se vám neudělalo špatně. Přeci jen, ve virtuální realitě se pohybujete prostorem, přestože fakticky stojíte nebo sedíte na místě. A to se vašemu mozku nemusí líbit.

Vedle her si můžete prohlížet fotografie nebo krátká videa a pak také multimediální programy. Třeba se dostanete doprostřed manéže cirkusu. A když se k vám klaun nakloní, ucuknete. Tak reálná tahle virtuální realita je.

Obsahu zatím není moc, něco je zdarma, za další musíte zaplatit. Ale je to teprve začátek, do budoucna jistě vznikne především mnoho her. Výhodou Gear VR je spolupráce Samsungu s Oculus Rift, který je největším vývojářem v této oblasti. Virtuální realitu honí nyní i další výrobci, ale jejich produkty mají zatím na trh mnohem dál.

Brýle se ovládají snadno, stačí k tomu ploška na boku a jedno tlačítko. Brýle vás pak vším provedou. Samotné nepotřebují nabíjet, vše zařizuje telefon. Spotřeba energie je vysoká, proto mají brýle nabíjecí konektor. Takže se nemusíte omezovat.

A kolik to všechno stojí? Levné to není. Počítejte s námi: brýle Gear VR od Samsungu stojí 7 000 korun. Samsung Galaxy S6 od 20 000 korun výše nebo Galaxy S6 edge, který začíná na částce 24 000 korun. A pak ještě přičtěte 1 800 korun za herní gamepad. Jenže levněji zatím virtuální realitu nekoupíte, nikdo jiný ji neprodává. A ani nelze očekávat, že další výrobky budou levnější.

Mimochodem, vzpomínáte si, že jsme si s nimi hráli na festivalu iCON 2015?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru