Natahovací světlo Gravitylight funguje jako kukačkové hodiny

Na našich oblíbených crowfundingových portálech se najde ledacos. Praktické inovace, naprosté hlouposti a také zajímavé věci, které mají další rozměr. A mezi takové patří i světlo Gravitylight.

Gravitylight není úplnou novinkou, aktuálně firma sbírá peníze už na druhou verzi svého světla bez elektřiny. A je úspěšná, požadovaný finanční obnos, v přepočtu okolo 5 milionů korun, se jí již podařilo vybrat. Navíc, firma chce svá světla vyrábět v Africe, což není jen bezmyšlenkovitý pokus o využití levné pracovní síly. Lampičky jsou totiž primárně určené právě pro rozvojové země a tak dává smysl, aby se tam také vyráběly.

Ale popořádku. Světlo Gravitylight je rozhodně originální. Nepotřebuje baterie, nepotřebuje elektřinu, ani sluneční záření není potřeba a ani není potřeba pro energii šlapat na kole, nebo točit kličkou. Světlo Gravitylight totiž funguje podobně jako kukačkové hodiny. Takové ty s šiškami na řetízku.

Právě ten řetízek je důležitý. Využívá gravitaci, odtud také jméno světla Gravitylight. V případě světla ale nestačí kovová šiška, je potřeba pytel s nákladem od osmi do dvanácti kilogramů. Ten se zavěsí na řetízek a ejhle, hned je dost energie na dvacet minut svícení. To je totiž doba, než pytel s nákladem, třeba kamení, doputuje pomalu k matičce zemi.

Samotné světlo není moc výkonné, je to taková bludička na čtení. Ale když není elektřina, když není baterie, když nesvítí slunce, tak na čtení bohatě stačí. Navíc je zde konektor na připojení třeba rádia.

Pokud vám to stále připadá jako zbytečnost, navíc za 60 dolarů kus (asi 1 500 korun), tak na Gravitylight musíte nahlížet africkou optikou. Tam stále plno lidí nemá přístup k elektřině a třeba mobil si chodí nabíjet jednou týdně při nákupu. S Gravitylight mohou svítit klidně celou noc, stačí jen natahovat závaží.

Autoři uvádí, že Gravitylight může eliminovat používání lamp na tekutá paliva – v podstatě petrolejek, která stojí za velkým množstvím nehod, popálenin a vypálených domů.

Pokud vám nápad Gravitylight přijde zajímavý, můžete si předplatit jedno či více světel. Na výběr jsou světla vyráběná v Africe, konkrétně v Keni, a nebo s rychlejší dodávkou světla vyráběná v Číně. Ta dostanete příští rok na jaře, africká přijdou o trochu později. Výhodou projektu Gravitylight je fakt, že první generaci světla firma úspěšně uvedla na trh a tak je velká pravděpodobnost, že vše dopadne dobře.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru