Lenovo Vibe X2 – bezpečný elegán

Lenovo Vibe X2 je telefonem, který vás na první pohled vytrhne ze šedi všedních 5“ smartphonů. Jeho originální, poměrně tenký, design a relativně nízká hmotnost ani náhodou nedávají tušit, že se uvnitř skrývá výkonný osmijádrový procesor i nezvykle rozsáhlé bezpečnostní funkce. Telefon navíc osloví i chytrými úpravami operačního systému a podporou LTE i rychlého WiFi IEEE 802.11ac.

Největší přednosti

+ originální a zajímavý vzhled

+ reálná výdrž déle než 1 den intenzivního používání

+ balení obsahuje ochranné fólie na displej, ochranný obal i sluchátka

+ rozsáhlé bezpečnostní funkce, včetně možnosti smazání obsahu telefonu na dálku

+ Integrace Google Now přímo do středového tlačítka

+ Inteligentní profily dle času anebo WiFi sítí

+ Funkce „Široký dotyk“ pro vyvolání menu rychlých voleb kdekoliv v systému

+ Podpora LTE a hlavně velice slušné výsledky při použití telefonu jako hotspotu

Mohlo být lepší

– šifrovat lze pouze kompletní úložiště a operace je nevratná

– PIN se po zadání musí potvrdit klávesou Odemknout

– hlasitý reproduktor je tišší než u konkurence

– notifikační LED není příliš výrazná

– SMS obsahují diakritiku

Čtyři barvy v jednom

Lenovo Vibe X2 nabízí netradiční „sendvičovou“ čtyřbarevnou konstrukci, která v dnešní šedi víceméně podobných telefonů upoutá na první pohled. Hlavní designová přednost tohoto telefonu neutrpí ani při použití průhledného plastového ochranného krytu, nicméně bez něj vypadá telefon o dost lépe. Telefon jako takový, ačkoliv na pohled působí jako z kovu, je vyrobený z plastu, a je překvapivě lehký. V kapse u saka ho téměř nebudete cítit a díky malá tloušťce (bez ochranného obalu) pouhých 7,27 mm se jedná o jeden z nejkompaktnějších telefonů s 5“ displejem.

Ovládání přes SMS i pečlivá ochrana před nebezpečnými aplikacemi, to je Security

Lenovo_1Pokud Lenovo Vibe X2 někde opravdu boduje, je to bezpečnost. Té je věnována samostatná a velice komplexní aplikace Security, která v sobě integruje pokročilý antivirus, nástroj na ochranu soukromí, ochranu proti SMS a telefonickému spamu, nástroj pro vzdálené ovládání telefonu prostřednictvím SMS (!), privátní prostor pro vaše SMS, hovory a kontakty, rodičovskou kontrolu a poněkud nelogicky nástroj pro zrychlení systému.

Security vám umožňuje navolit si u jednotlivých aplikací zákaz přístupu k osobním údajům, poloze, záznamu videa, hovorům a zprávám. Výhodou přitom je, že Security automaticky a velice efektivně odebírá nově instalovaným aplikacím oprávnění, o kterých se domnívá, že je nebudou potřebovat. V našem případě se netrefila pouze jednou, a to když aplikaci LinkedIn zakázala přístup do kontaktů. O tom, že si nějaká aplikace žádá zakázané oprávnění je uživatel ihned informován prostřednictvím textového upozornění a změny stavové ikony v horní liště. Není tedy problém v případě potřeby dané aplikaci ono povolení obratem ručně udělit. V jiné části systému, konkrétně v nastavení, zase můžete odebírat aplikacím oprávnění zobrazovat upozornění ve stahovací liště.

Velice zajímavou funkcí dostupnou v rámci aplikace Security je tzv. Program proti odcizení. Ten umožňuje autorizovat jedno telefonní číslo, ze kterého bude možné na dálku, prostřednictvím SMS s 6-ti místným bezpečnostním kódem, kdykoliv smazat data v telefonu, zamknout telefon, spustit sirénu (hodí se i když nemůžete telefon najít a má zrovna ztlumené vyzvánění) anebo provést vše výše uvedené najednou. Navíc se můžete nechat prostřednictvím SMS automaticky upozornit i na výměnu SIM karty anebo si nechat při výměně SIM rovnou automaticky nechat zamknout telefon.

Aby těch bezpečnostních funkcí ale nebylo „málo,“ nabízí Lenovo Vibe X2 také šifrování. To se bohužel vztahuje na kompletní úložiště. Samotné zašifrování trvá přibližně 40 minut (telefon při něm musí být připojený k nabíječce) a jeho přítomnost se projevuje tak, že po zapnutí telefonu je vyžadován 4 až 16-ti místný PIN anebo heslo k zpřístupnění telefonu. Zapnutí šifrování zároveň automaticky omezuje všechny volby zamykání obrazovky pouze na PIN (může být odlišný od šifrovacího PIN), heslo či tvář a mírně zpomalí prostředí telefonu. U šifrovaného telefonu se tak výjimečně můžete setkat s krátkým „zamrznutím.“

Celodenní výdrž i při vysoké zátěži je standardem

Technická specifikace Lenovo Vibe X2 říká, že kapacita akumulátoru je 2 300 mAh, což na první pohled není mnoho. Jenže Lenovo i přesto u telefonu s 5“ displejem a Full HD rozlišením dokázalo dosáhnout velice slušné výdrže. Pokud telefon budete používat jen sporadicky, po nabíječce sáhnete až po dvou dnech. Když se rozhodnete používat ho naplno, včetně WiFi hotspotu, navigace, několika hodin hovorů, čtení a psaní e-mailů a využívání Bluetooth, tak i tak vám vydrží spolehlivě od rána až do noci. WiFi hotspot si mimochodem řekne necelých 10 % z kapacity akumulátoru za hodinu využívání spolu se dvěma zařízeními a připojením k LTE. Výhodou je navíc i poměrně rychlé nabití akumulátoru, které s přiloženou nabíječkou trvá, v závislosti na vybití akumulátoru, něco málo přes hodinu.

Chytrá vylepšení Androidu vám ušetří čas

Lenovo_5Lenovo provedlo v Androidu 4.4.2 poměrně rozsáhlé úpravy uživatelského rozhraní. Nejviditelnější z nich je odstranění klasického menu aplikací. Všechny se ukládají přímo na plochu, kde je lze dále sdružovat do složek. Pro jednodušší uspořádání ikon však Lenovo rozšířilo rozhraní o prostor pro „odložení“ ikon při jejich přerovnávání na jednotlivých plochách. Obrovským plusem Lenova je, vedle možnosti využití dnes již klasického „plovoucího tlačítka,“ možnost vyvolání rychlého menu pro přístup k často používaným funkcím přidržením celého prstu na displeji po dobu dvou sekund. Rychlé menu, které se otevře, může mít až osm ikon. Mezi ty nejpraktičtější se určitě bude řadit svítilna (přístupná i ze stahovací lišty), kalkulačka a fotoaparát. Další vychytávkou je vyvolání menu Google Now při přidržení středového tlačítka na jednu sekundu.

Tím však nabídka úprav systému ze strany Lenova nekončí. Vedle vcelku běžných rozšíření jako je např. automatické přijetí hovoru, pokud telefon přiložíte k uchu, stojí za zmínku funkce Chytrá scéna. Ta umožňuje nadefinovat si chování telefonu v závislosti buď na konkrétním čase, anebo, což je zajímavější, na základě WiFi sítě, ke které se telefon připojí. Pro každou ze scén přitom můžete nastavit profil (normální, ztlumený, vibrace anebo venku), Bluetooth, jas displeje, datové připojení, GPS anebo spuštění konkrétní aplikace. V praxi to pak může vypadat tak, že pokaždé, když přijdete domů, aktivuje se normální režim vyzvánění a automaticky se vám spustí aplikace pro ovládání domácího A/V receiveru, zatímco když přijdete do své oblíbené restaurace anebo do zasedací místnosti, telefon se vám automaticky přepne na vibrace.

Rychlé WiFi, LTE i přenosný hotspot pro vaše další zařízení

Lenovo Vibe X2 podporuje sítě LTE, nejnovější standard pro rychlé WiFi IEEE 802.11ac i Bluetooth 4.0. Vestavěný WiFi modul přitom vykazoval nejen velice dobrý příjem WiFi signálu, ale nadstandardně rychlé a bezproblémové fungování v roli hotspotu. U Bluetooth se občas stávalo, že se dočasně odpojilo od handsfree sady v automobilu. Drtivou většinu času však fungovalo bezchybně. Vestavěné GPS, mimochodem obohacená o offline navigaci Route 66, která je tak zajímavou alternativou k rovněž bezplatně dostupné navigaci Here, trvalo občas trochu déle zaměření polohy a při jízdě vykazovala drobné zpoždění, na které se však dalo zvyknout.

Vestavěná aplikace E-mail je pro práci s poštou na Exchange Serveru více než dostačující. O nově příchozí poště informuje uživatele stavová LED, mimochodem nijak zvlášť výrazná, a to zeleným „dýcháním“ (pozvolným rozsvěcením a zhasínáním). Identicky je uživatel informován i o zmeškaném volání či SMS. Při nabíjení se pak LED zbarví dočervena a neindikuje zmeškané události. U nabíjení také stojí za zmínku příjemná drobnost – telefon o svém plném nabití uživatele informuje krátkým pípnutím. Je to sice maličkost, ale při každodenním nabíjení je více než šikovná. Kéž by podobnou funkci implementovali i ostatní výrobci telefonů.

Telefon je standardně osazen 32 GB paměti, ze kterých je po prvotním spuštění a stažení aktualizací k dispozici 25 GB, a neobsahuje slot na microSD karty. V praxi je ale 32 GB naprosto postačujících, a to i když si do telefonu nainstalujete desítky aplikací a stáhnete několik offline map.

Lehký elegán, se kterým neuděláte chybu

Lenovo Vibe X2 je designově zajímavý a na 5“ displej nezvykle kompaktní a lehký telefon, který nabízí rozsáhlé bezpečnostní funkce stejně jako zajímavá rozšíření operačního systému zpříjemňující každodenní využívání telefonu. Rozsáhlá předinstalovaná bezpečnostní aplikace Security se navíc kromě zajištění bezpečnosti vašich dat mimoděk stará i o velice zajímavou výdrž telefonu, která i při tom nejintenzivnějším používání neklesá pod jeden den. Lenovo Vibe X2 je tak přímo ideální pro zástupkyně či zástupce středního či vyššího managementu.

Lenovo Vibe X2 u nás můžete koupit za 8 995 Kč se zárukou nejnižší ceny.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru