Huawei Ascend Mate7 – reprezentativní vzhled, vysoký výkon a neuvěřitelná výdrž

Značka Huawei je v Evropě mezi manažerskými telefony spíše nováčkem. Model Ascend Mate7 však má všechny předpoklady k tomu, aby se zde více než zabydlel. Uživatelé, kteří hledají phablet (telefon s velkým displejem) by ho určitě měli zařadit do svého hledáčku. Perfektní displej, kovové tělo a elegantní design, atraktivní cena i nezvyklá kombinace brutálního výkonu spolu s reálnou dvoudenní výdrží při vysoké zátěži z něj totiž dělají jeden z nejzajímavějších přístrojů v tomto segmentu.

Největší přednosti

+ bezvadně fungující čtečka otisků prstů

+ reálná výdrž baterie 2 dny při velkém zatížení

+ podpora všech pásem LTE a excelentní příjem signálu

+ velký 6“ a špičkový IPS displej (plně poslouží i pro sledování O2 TV Go)

+ reprezentativní vzhled, kvalitní materiály a špičkové dílenské zpracování

+ perfektně fungující klávesnice Swype

Mohlo být lepší

– větší rozměry (nelze plnohodnotně ovládat jednou rukou)

– displej nelze ovládat v rukavicích (i přesto, že obsahuje režim rukavice)

– telefon nenabízí stylus pro ruční psaní poznámek

– SMS se posílají s diakritickými znaménky

https://www.youtube.com/watch?v=dy_BjpKjvOI

Reprezentativní design podtrhuje skvělý displej

Huawei Ascend Mate7 nabízí tenké hliníkové tělo s elegantními broušenými detaily (bez jakýchkoliv negativních dopadů na příjem signálu, který je obecně spíše nadprůměrný) a špičkový Full HD IPS displej s věrným podáním barev. Za tenhle telefon se nebudete muset rozhodně nikde stydět a i přes jeho rozměry 157 × 81 mm se díky své tloušťce pouhých 8 mm bez problémů vejde do kapsy u saka, zadní kapsy džínů, či do dámského psaníčka.

Čtečka otisků prstů přidává bezpečnostní funkce a zvyšuje komfort při užívání

Telefon disponuje rychlou a velice přesně pracující čtečkou otisků prstů umístěnou na zadní straně (1,5 cm pod čočkou fotoaparátu). Čtečka pracuje tak dobře a rychle, že jakýkoliv jiný způsob odemykání prakticky okamžitě přestanete používat. Telefon navíc prostřednictvím vlastní aplikace od Huawei – Soubory – nabízí i oddělený šifrovaný oddíl Sejf, kam lze ukládat fotografie, videa, zvuky a libovolné soubory. Ty jsou i v odemčeném přístroji přístupné pouze po načtení otisku prstu. Velice pozitivně hodnotíme i přítomnost režimu Nerušit. možnost blokovat vybraná telefonní čísla a fakt, že telefon položený na stole nezobrazuje na displeji záhlaví nově příchozích SMS ani e-mailů. Uživatel je pouze upozorněn, že obdržel SMS případně e-mail, takže ani když necháte telefon na stole během porady, nikdo neuvidí, kdo vám co píše. Na zmeškané hovory a nepřečtené SMS či e-maily pak upozorňuje uživatele notifikační dioda umístěná vpravo nad displejem.

Reálná dvoudenní výdrž při vysoké zátěži? Není problém

huawei_baterieReálná výdrž baterie jsou dva dny intenzivního používání, a to i přes výkonný osmijádrový procesor a 6“ Full HD displej. Při delším využívání navigace nebo sdílení připojení k internetu prostřednictvím WiFi však můžete mít ke konci druhého dne už problémy. Jeden den telefon vydrží za jakýchkoliv okolností a méně nároční uživatelé se dostanou i na tři dny bez nabíjení. Těžko dnes budete hledat takto vysoce výkonný telefon, který dosáhne lepšího výsledku.

Uživatelské rozhraní z možností velkého displeje příliš netěží

Uživatelské rozhraní je velice rychlé. Za celou dobu používání telefonu jsme se nesetkali s jakýmkoliv zaškobrtnutím. Huawei nutí uživatele všechny aplikace umisťovat přímo na plochu, případně je řadit do složek. Ovládací tlačítka jsou elektronická, umístěná přímo na displeji. Uživatel si může zvolit jejich pořadí a doplnit je dokonce i o tlačítka pro otevření horního panelu oznámení a skrytí ovládacích tlačítek. Navíc si lze na displej nechat umístit plovoucí tlačítko pro vyvolání ovládacích prvků anebo si nechat přisunout ovládací tlačítka i klávesnici k levé či pravé straně. Oba tyto prvky jsme ale po krátkém používání vypnuli jako nepotřebné. Telefon však bohužel nedisponuje stylusem a velkou plochu displeje neumí rozdělit, či nějak jinak efektivněji využít. Zástupce pro rychlé spuštění na zamykací obrazovce nelze bohužel měnit.

Perfektní spolupráce s Exchangem, chytré vychytávky a podpora všech LTE pásem – sen všech, co potřebují s telefonem pracovat

huawei_obecneNa SMS, hovory i e-maily je možné odpovědět (případně je smazat) přímo z lišty oznámení. Telefon podporuje všechna LTE pásma používaná v síti O2, rychlé WiFi IEEE 802.11n i Bluetooth 4.0. Vysoce výkonný osmijádrový procesor výrazně pomáhá při surfování po webu anebo práci s většími dokumenty Office či PDF. 6“ displej je přímo ideální pro surfování na webu, nebo společné prohlížení prezentací v PowerPointu, technických výkresů či fotografií. Dokáže tak v mnohém zastoupit tablet.

Vestavěná aplikace E-mail (od Huawei) je pro práci s poštou na Exchange Serveru natolik dobrá, že i když jsme nainstalovali aplikaci OWA for Android přímo od Microsoftu, tak pro práci s e-maily jsme beztak využívali jen ji. Synchronizace s Exchange Serverem je zde zcela bezproblémová včetně všech složek a dokonce i RSS.

huawei_fotoS povděkem lze kvitovat i vestavěné vyhledávání, které můžete odkudkoliv spustit tažením prstu směrem dolů a které hledá mezi aplikacemi, kontakty a e-maily. Huawei také zapracoval na správě paměti a aplikací, které se spouštějí na pozadí. Pokud některá z nich není potřeba a spotřebovává příliš energie, telefon vás sám vyzve k jejímu ukončení. Za zmínku stojí i možnost kdykoliv vyvolat karty Google Now tažením odspoda nahoru nebo praktické umístění zástupců pro svítilnu a zrcátko (i se zvětšováním) přímo na zamykací obrazovku. Nejde také opomenout, že v aplikaci kontakty si můžete nechat pod jednotlivými jmény zobrazit i názvy společností.

Poměr ceny a výkonu, který jinde nenajdete

Huawei Ascend Mate7 má jednoznačně naše doporučení. Za cenu 12 795 Kč včetně DPH (10 574,38 Kč bez DPH), za kterou ho můžete u nás zakoupit, nabízí bezkonkurenční poměr mezi cenou a výkonem. Ascend Mate7 představuje reprezentativní bezpečný a rychlý telefon, u kterého se nezapomínalo ani na detaily důležité pro maximální produktivitu jako je např. rychlé vyhledávání, inteligentní kontrola nad aplikacemi na pozadí plýtvajícími baterií, či Sejf pro šifrování a odkládání citlivějších souborů. Huawei Ascend Mate7 je zkrátka perfektní volbou pro manažery a všechny ty, kteří potřebují být produktivní.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek AirPods za 75 korun měsíčně? U O2 ano! 
Nahoru