Co bude hitem? Určitě explodující koťátka

Explodující koťátka nejsou žert, není to ani nějaký kreslený film, je to hra. Ale není to hra na mobily ani počítače, je to stará dobrá karetní hra. Jako prší, žolíky nebo mariáš. Že to už dneska nikoho moc nezajímá, když se vše hraje na displejích mobilů, televizí nebo počítačů? Chyba lávky, věřte nevěřte, explodující koťátka, v originálu Exploding Kittens, jsou aktuálně nejžhavější herní hit.

Přestože vlastně zatím neexistují, podařilo se trojici vývojářům zbláznit svět. Hru představili na oblíbeném portálu pro komunitní financování Kickstarter. Jenže v tomto případě ani tak nešlo o to, aby vybrali peníze na přetvoření nápadu na finální výrobek, jak je tomu u většiny nápadů. Dokazuje to i částka, kterou chtěli vybrat, 10 000 dolarů (asi 250 000 korun) jsou v podstatě drobné, které by určitě dokázali dát z vlastní kapsy. Jeden z vývojářů, Elan Lee, byl vývojářským šéfem v Xbox studiu.

Prezentace na Kickstarteru tak byla vlastně chytrou reklamou na nový projekt a navíc možností, jak předprodat karetní hru dopředu. Výsledek je fascinující. Kampaň ještě zdaleka neskončila a na Exploding Kittens přispělo už 125 000 zájemců, kteří vývojářům přispěli neuvěřitelnou částkou 5 000 000 dolarů. To je v přepočtu 125 milionů korun! Sami jistě uznáte, že na karetní hru, kde základní balíček karet stojí 20 dolarů (500 korun), je to částka z říše snů.

O co jde? Exploding Kittens je strategická karetní hra, podle autorů je to variace na ruskou ruletu s koťaty. V podstatě se hraje tak dlouho, než si někdo vytáhne kartu s explodujícím koťátkem. Samozřejmě není to tak jednoduché, jiné karty umožňují různé situace: útočení na spoluhráče, přeskakování a další triky.

V principu tedy nic nového, podobných karetních her je na trhu spousta. Možná hráče zaujal projekt proto, že v záplavě chytrých udělátek, aplikací a dalších moderních vymožeností je to v podstatě dost „oldschoolová“ záležitost. A jistě k úspěchu přispěla i zajímavá grafika karet a jejich vtipné popisky.

Pokud vás vybuchující koťátka zaujala, můžete si stále karty koupit přímo na portálu Kickstarter. Vedle základního balíčku i balíček rozšiřující hru a jsou v něm karty, které se v základní variantě neobjevují, aby hru mohly hrát i děti. Karty dostanete před prázdninami, žádné zdržení se nepředpokládá, vlastně stačí karty vytisknout, zabalit a poslat. Vývojáři slibují, že je pošlou kamkoliv po celém světě.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru