Android a Samsung jsou na světě největší

Těžko tomu věřit, ale je to fakt. Loni se na celém světě prodalo 1,25 miliardy smartphonů. Nečtete špatně, opravdu jeden a čtvrt miliardy. To je neuvěřitelné číslo, znamená to v přepočtu skoro 40 prodaných smartphonů každou sekundu. Loňské výsledky byly o třicet procent lepší než ty předloňské. To znamená jediné – trh stále není nasycený a prodeje by měly letos ještě růst.

Největším výrobcem smartphonů je Samsung. Loni prodal 317 milionů smartphonů. Druhý je Apple, který prodal 192 milionů iPhonů. Pro Apple to byl velmi úspěšný rok a je jasné, že nové modely iPhone 6 a 6 Plus jsou velmi žádané. Třetí největší výrobce smartphonů bylo loni čínské Lenovo, čtvrtým pak Huawei. Přístroje od všech čtyř značek si samozřejmě můžete koupit i u O2.

Pokud vás zajímají operační systémy, tak zde byla loni situace více než jasná. Světovou jedničkou je s obrovským náskokem Android. Tento operační systém loni měla miliarda prodaných smartphonů. Což je obrovské číslo a představuje to přes 80 procent ze všech prodaných přístrojů.

Druhý je iOS od Applu, tedy systém iPhonů. Apple si tak za celý loňský rok připsal podíl 15 procent. Pokud to sečteme, tak nám mnoho nezbývá. Na další operační systémy zbyly drobky, celkem jen 3,7 procenta. Z toho si tři procenta připsal systém Windows Phone od Microsoftu. Zbylých 0,7 procenta patří Blackberry OS a Firefox OS. V nabídce O2 najdete přístroje s Androidem, iOS, Windows Phone a Blackberry OS.

Výhled na letošní rok? Pokud se situace na trhu nějak zásadně nezmění, tak analytici předpokládají, že drtivá převaha Androidu zůstane. Ale iOS od Applu bude růst, už v loňském posledním čtvrtletí se jeho podíl zvýšil na skoro 20 procent. Ambice má i Microsoft. Jeho mobilní Windows letos přijdou s revoluční verzí 10, která bude velmi blízce příbuzná s novými počítačovými Windows stejného pořadového čísla.

A jakému operačnímu systému či značce smartphonů dáváte přednost vy?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru