Čím lepší smartphone, tím víc dat uživatel spotřebuje

Před časem jsme se zabývali tím, jak moc přenáší data uživatelé smartphonů s různými operačními systémy. Tentokrát se podíváme na to, jak aktivní jsou uživatelé některých konkrétních telefonů – především těch nejlepších kousků, u kterých se dá vysoká aktivita předpokládat.

Uživatelé iPhonů v průměru přenesou více než dvakrát tolik dat, co uživatelé androidích telefonů. Jenže to je porovnání trochu nespravedlivé, protože mezi modely s Androidem je spousta velmi obyčejných a levných telefonů, které uživatele tolik k využívání internetových služeb nelákají. Proto jsme se rozhodli podívat se na to, jak si vedou uživatelé vybraných přístrojů.

Graf_data_modelyV podstatě se dá říci, že ačkoli si i v tomto případě drží uživatelé iPhonů náskok coby největší konzumenti dat, ten už není tak jednoznačný jako v celkovém pohledu. Navíc zaznamenávají dílčí prohry. Tak například, pokud budeme srovnávat vlajkové modely výrobců, rozdíly tak zásadní nejsou.

Uživatelé nejnovějšího iPhonu 5s přenesou měsíčně průměrně hodně solidních 896 MB dat, přesto nejsou vítězi. Je to i pro nás velké překvapení, ale v množství v naší síti přenesených dat je minimálně v červnu trumfli uživatelé Sony Xperia Z1, kteří spotřebovali průměrně dokonce 944 MB dat. Pro porovnání, hardwarově stejná Xperia Z1 compact s menším displejem si připisuje měsíční průměr 633 MB, téměř navlas stejně, jako uživatelé iPhonu 5c. Hodně aktivní jsou uživatelé staršího iPhonu 5, ti přenesli v průměru 875 MB dat. Skóre 672 megabajtů si připisuje iPhone 4s.

Že budou hodně aktivní, se dá očekávat i od uživatelů špičkových modelů od Samsungu. A je to tak, uživatelé nejnovějšího Galaxy S5 přenesou v průměru 707 megabajtů, u staršího Galaxy S4 je to 558 MB. Na iPhone tedy celkově nemají, ale o mnoho nezaostávají. Hodně aktivní jsou také uživatelé HTC One, kteří v průměru přenesli za měsíc 733 megabajtů a trumfli tak majitele top-modelů samsungu. Třeba uživatelé LG G2 tak aktivní nejsou, připisují si měsíční průměr 452 MB. Čínský Huawei Ascend P6 dosáhl na 599 megabajtů.

Za Windows Phone smartphony uveďme třeba Lumii 1020 s 543 MB. Změnu, kterou přinesl systém BlackBerry OS10 jasně ukazuje i spotřeba dat smartphonu BlackBerry Z10. Ačkoli jsou uživatelé telefonů kanadské značky obecně datově spořiví, u Z10 to neplatí, 456 mebagajtů je slušná porce.

Spotřeba dat u cenově dostupných modelů je pochopitelně nižší. Ale třeba dva populární levné modely – Nokia Lumia 520 a Huawei Ascend Y300 dokazují, že si je uživatelé nepořizují jenom pro okrasu. S průměrnou měsíční spotřebou 281 a 282 megabajtů jsou sice pod průměrem svých operačních systémů, avšak nijak dramaticky pod ním.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru