Apple chce změnit svět hodinek. Apple Watch jsou krásné

Před lety, když ještě žádné chytré hodinky neexistovaly, se dlouze spekulovalo, že první ukáže právě Apple. Měly se jmenovat iWatch a měla to být bomba. Konkurence se lekla a nakonec se vytasila s chytrými hodinkami dávno před Applem.

Takže když Apple nyní chytré hodinky ukázal spolu s novými iPhony 6, takový Samsung nebo Sony už produkují třetí generaci hodinek. Ty od Applu se nakonec budou jmenovat prostě Apple Watch a navíc se začnou prodávat až příští rok. Konkurenci budou mít silnou, Samsung dělá hodinky se systémem Tizen a také na platformě Android Wear, kterou používají i další výrobci.

Apple si dal hodně záležet na designu hodinek. Budou v podstatě dvoje, lišící se velikostí ciferníku, přesněji těla hodinek. Menší dámské mají na výšku 38 mm, větší 42 milimetrů. Což jsou obvyklé průměry ciferníku u hodinek.

Obě velikosti se pak rozdělí na tři designové styly: Apple Watch, Apple Watch Sport a Apple Watch Edition. První je z nerezové oceli, druhý je z hliníku a Edition dokonce z 18karátového zlata. Aby byl výběr složitější, každou u každé varianty si budete moci vybírat ze dvou barev. A to stále není vše, navíc si budete moci vybírat s množství nejrůznějších řemínků. Od kovových tahů přes kožené až po sportovní gumové.

Design je povedený, ovšem s tou výjimkou, že pokud se vám nelíbí hranaté hodinky, máte smůlu. Pokud vám hranatý styl nevadí, oceníte propracované detaily, safírové sklo (či speciální sklo pro sportovní edici, které je odolnější při nárazech) nebo nepřeberné množství vzhledu displeje. Vedle základních jedenácti designů si majitel může zobrazení vylepšit na tisíce způsobů.

Hodinky mají zajímavý způsob ovládání. Displej je dotykový a dokonce dokáže rozpoznat sílu dotyku. Tím zajímavým prvkem je ale boční korunka, jako na starých hodinkách, pomocí které se natahovaly. To samozřejmě u chytrých hodinek není třeba, ale točením korunky půjde procházet nabídkou nebo zoomovat na mapě a tak dále. Stisk korunky pak vede na domovskou obrazovku. Na hodinkách je ještě jedno tlačítko, které slouží pro komunikaci.

V menu hodinek bude jak notifikační lišta, tak tam budou i miniaplikace, kterým Apple říká Glances. S hodinkami bude možné i telefonovat, samozřejmě přes iPhone, s kterým se hodinky propojí přes bluetooth. Zcela logické jsou fitness funkce a novinkou pak placení pomocí nové funkce Apple Pay.

Líbí se vám Apple Watch? Pak si na ně budete muset počkat do příštího roku. Přesný termín zahájení prodeje Apple neuvádí. čím se pochlubil, je americká cena, v přepočtu na koruny to bude přes 7 000. To je zhruba podobně, za kolik se prodávají hodinky Samsung Gear 2. Dobrou zprávou je, že hodinky budou spolupracovat vedle nových iPhonů 6 i s modely páté řady: 5, 5s a 5c.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru