Malý tělem, velký schopnostmi. Recenze Samsung Galaxy S5 mini

Nový Samsung Galaxy S5 mini je modelem, který pokračuje v tradici zmenšených top-modelů korejské značky. Přináší design a funkce modelu S5, včetně vymožeností jako LTE nebo čtečka otisků prstů. To vše ale v malém balení a za příznivější cenu.

Zmenšené verze top-modelů Samsung vznikají v současné době ve své třetí generaci. S5 mini totiž pokračuje v linii, kterou odstartoval v roce 2012 stále velmi populární typ S III mini. Tyto verze sice nemají tak výkonný hardware, funkce ovšem zůstávají zachovány a této tradici je věrná i aktuální novinka.

Modely mini oslovují především dámské publikum, proto jsme tentokrát poprosili o krátké zhodnocení telefonu jednu ze slečen nejpovolanějších – Lucku z našeho tiskového oddělení. Lucka totiž v současnosti používá právě první zmenšenou verzi špičkového Samsungu, model S III mini. „Líbí se mi na něm právě velikost telefonu. V případě potřeby se totiž snadno vejde i do stísněné kapsy dámských kalhot,“ vyzdvihuje hlavní přednost svého stávajícího modelu Lucka. „S5 mini je sice trochu větší, ale rozdíl není tak zásadní. Po delší době bych si na velikost nejspíš zvykla. Při držení v ruce rozměry nevadí vůbec, v kapse je ovšem větší výška telefonu docela znát. Líbí se mi ovšem kryt z měkkého materiálu, ten je v ruce hodně příjemný a méně klouže,“ shrnuje své pocity Lucka.

Samsung Galaxy S5 mini

Samsung Galaxy S5 mini

Dodejme, že konkrétní rozměry novinky jsou 131,1 x 64,8 x 9,1 mm, hmotnost je příjemných 120 gramů. Samsung v případě designu používá linky z modelu S5, které byly jen proporčně upraveny. Jinak působí malý model stejně jako vlajková loď značky. I konstrukce je stejná. „Ačkoli jsem to zatím nepotřebovala, vždy mě u S III mini uklidňovalo, že je možné snadno vyměnit baterii za novou. Je dobře, že toto funguje i u S5 mini. Příjemným překvapením pro mne byl fakt, že i navzdory rozebíratelné konstrukci je telefon odolný vodě a prachu. Dodává mi to při používání telefonu opět trochu klidu,“ vyzdvihuje přednosti novinky Lucka.

Praktickou konstrukci doplňuje i výbava. Hardware je sice o trochu slabší než u velkého modelu S5, ovšem i tak je dostatečně výkonný. Čtyřjádrový procesor Exynos a 1,5 GB RAM zajišťují plynulý chod operačního systému Android v nejnovější verzi 4.4 KitKat. „Velkým skokem kupředu je z mého hlediska displej. Jeho rozlišení je opravdu jemné a barvy vypadají ještě lépe, než na mém dva roky starém modelu,“ všímá si Lucka. HD rozlišení na úhlopříčce 4,5 palce zajišťuje opravdu kvalitní obraz.

Lucka také u S5 mini oceňuje pokrok v oblasti datové konektivity a fotoaparátu. „Jedním z důvodů, proč uvažuji o výměně S III mini za novější telefon, je fakt, že nepodporuje LTE. U S5 mini LTE nechybí a byla bych proto maximálně spokojená. Navíc nejnovější model napravuje i další nedostatek, který u svého aktuálního telefonu vnímám – hodil by se mi lepší fotoaparát,“ říká. Upřesníme, že krom LTE podporuje S5 mini i technologie jako jsou NFC a Bluetooth 4.0, například pro připojení moderního nositelného příslušenství. Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů, které měl i předchozí typ S4 mini. Jde tedy o prověřený modul, navíc s řadou dalších vylepšení, takže kvalita snímků je opravdu velmi dobrá. Bohaté jsou možnosti nastavení a především různých režimů pro fotografování. Různé režimy lze do fotoaparátu stahovat, nechybí mezi nimi různá kreativní nastavení.

Od velkého modelu S5 přebírá varianta mini i funkce jako jsou čtečka otisků prstů zabudovaná do hardwarového home tlačítka nebo senzor pro měření tepové frekvence. Senzor slouží k orientačnímu měření a bude se hodit sportovcům pro příležitostné měření. V telefonu je vestavěna fitness aplikace S-Health, která umožní sledovat vaši fyzickou aktivitu i bez případného fitness náramku nebo chytrých hodinek. Sledovat lze výdej energie při různých činnostech (běh, chůze, cyklistika a turistika), zapisovat si lze příjem potravy a sledovat svůj pokrok v čase.

Samsung Galaxy S5 mini

Samsung Galaxy S5 mini

S5 mini „podědil“ i výbornou funkci v podobě velmi úsporného režimu. V něm se telefon přepne do černobílého zobrazení obrazovky a omezí sadu dostupných funkcí  jen na několik vybraných možností. Podobně jako u dospělého S5 i u modelu mini to znamená, že se zhruba 10 % baterie můžete v případě nouze na příjmu vydržet zhruba dalších 24 hodin. „Výdrž S5 mini v praxi se mi líbí stejně jako u S III mini. To znamená, že s ním mohu zcela bez potíží fungovat dva dny na jedno nabití. Úsporný režim je příjemným bonusem navíc, který mi dovolí alespoň částečně telefon používat dál, když náhodou na nabíjení zapomenu,“ pochvaluje si výdrž telefonu Lucka.

Samsung Galaxy S5 mini je kompaktní a přitom výkonný chytrý telefon, který padne skvěle do ruky i do kapsy. Navíc je plný praktických funkcí, které zpříjemňují každodenní život s ním. Krom příjemných drobností jsou tu ovšem také užitečné moderní záležitosti jako například podpora LTE. Mezi telefony s podporou sítí čtvrté generace patří S5 mini k těm nejkompaktnějším.

Oproti velkým top-modelům navíc láká S5 mini i svou cenou. V našem e-shopu ho se zárukou nejnižší ceny zakoupíte za lákavých 10 800 korun. Jako tradičně si můžete telefon koupit i na splátky bez navýšení.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru