Kde je vítr, tam má Trinity energii pro váš mobil

Zajímavé, zároveň ale poněkud zvláštní příslušenství k mobilu chystá firma s názvem jako jazykolam: Skajaquoda. Na známém portálu pro začínající projekty Kickstarter firma představila větrnou nabíječku mobilů. Jmenuje se Trinity.

Není to nic do kapsy, Trinity měří na výšku 30 centimetrů a váží přes kilogram. Je to příslušenství do baťůžku, ideálně na cesty do míst, kde není běžný přístup ke zdroji elektrické energie. Nemusí to být hned tropický prales nebo náhorní plošina v Andách. Míst bez elektrické zásuvky najdeme často i při výletech do přírody v Česku. Nabíječka se jistě bude líbit všem milovníků zelené energie, kteří si Trinity mohou instalovat třeba na okno.

Trinity je větrná turbína a funguje jednoduše. Stačí vytáhnout tři nohy a postavit Trinity doslova do větru. Mobil, tablet nebo počítač není potřeba hned připojovat. V turbíně je zabudovaná baterie s velmi solidní kapacitou 15 000 mAh, která se nejprve za pomoci generátoru nabije a pak dodává šťávu přístrojům. Běžný smartphone takto nabije baterie zhruba pětkrát. Trinity dokáže nabíjet dva přístroje zároveň.

V případě potřeby lze před cestou integrovanou baterii nabít standardně ze zásuvky, ale i pomocí větru to podle vynálezců z Skajaquoda jde velmi rychle. Generátor produkuje 15 W, ale vše bude záležet na rychlosti větru. Na ten se bohužel nedá spoléhat, to samé však platí i dalších nezávislých zdrojích energie, jako jsou třeba solární nabíječky. Příroda si prostě poroučet nedá.

Vedle nejistého zdroje energie v podobě větru má Trinity ještě jeden háček. Firma Skajaquoda je klasický start-up s komunitním financováním. Nabíječka tak zatím existuje na papíře, v prezentacích a v několika prototypech.

Na portálu Kickstarter se můžete do financování projektu zapojit, základní požadovanou částku už dokonce firma od fanoušků a zákazníků získala. Zvolit si můžete několik úrovní. Buď sponzorským darem ve výši dvou dolarů, tedy asi čtyřiceti korunami. Samotný přístroj si můžete předplatit za 279 dolarů což je asi 5 600 korun (levnější předplatné je již vyčerpané). I tak ale dostanete slušnou slevu, základní běžná cena Trinity totiž bude asi 8 000 korun.

V každém případě si na větrnou nabíječku budete muset ještě nějaký ten pátek počkat, letos s ní do přírody ještě nevyrazíte. První kusy nabíječky slibuje firma odeslat zákazníkům příští rok v lednu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru