Do letadla už mobily a tablety nevypínejte! Stačí přepnout na letový režim

Dlouhá léta byly mobily v letadle tabu. Časem se letecké společnosti uvolily tolerovat přístroje přepnuté do režimu letadlo, ale jen při letu v letové hladině. Tedy nikoliv při startu a přistání. To už teď však neplatí.

S mobilem můžete třeba fotografovat při startu nebo si natáčet přistání. Je to dovoleno a je to legální. Pouze stále musíte myslet na to, že mobil musí být přepnutý do režimu letadlo. Ono je to i výhodné, baterie vydrží v tomto režimu déle a navíc při letu stejně signál pozemních BTS nechytnete. Puštěný mobil, tablet či jiné zařízení dnes povolují po celou dobu letu všechny významné letecké společnosti včetně tuzemských ČSA.

Existují i výjimky, z našeho pohledu jednoznačně pozitivní. Některé letecké společnosti už na palubách nabízí volání přes váš mobil. A jak to funguje, když „nahoře“ není signál? Poměrně snadno. Letadlo musí být vybaveno speciálním zařízením, které distribuuje běžný mobilní signál, je v něm tedy malá BTS. Odtud putuje signál dál přes satelit. Jen si dejte pozor, volání není levné, je dražší než běžné roamingové ceny. Ceník najdete přímo v letadle, ale budete muset mít docela štěstí, zatím to není příliš rozšířená služba.

Na videu si můžete prohlédnout, jak funguje systém pro mobilní telefony na palubě letadel.

Mnohem častěji můžete v letadle narazit na nabídku Wi-Fi připojení. I v tomto případě pak můžete na svém přístroji aktivovat Wi-Fi a připojit se k síti. Obvykle si můžete vybrat z několika typů připojení: na hodinu, na celý let nebo si předplatit i delší časový úsek. Velmi rozšířená je tato služba v USA a najdete ji i v mnoha dálkových letadlech. Připojení na hodinu stojí nejčastěji okolo 100 korun, na celý let pak podle jeho délky od 200 do 500 korun. Některé informační stránky jsou přístupné zdarma, rozhodně je vyzkoušejte.

https://www.youtube.com/watch?v=mAugnAfu1rs

Na videu si můžete prohlédnout, jak se takový systém satelitního příjmu internetu a Wi-Fi na palubě do letadla montuje.

V případě mobilního volání a Wi-Fi na palubě platí výše uvedená inovace, že přístroje stačí mít od vzletu do přistání zapnuté, pouze však v režimu letadlo. Mobilní část či Wi-Fi je aktivní až v letové hladině a posádka či informační systémy vás upozorní, že si jedno nebo druhé můžete pustit. V některých letadlech pak můžete svůj přístroj i dobít, v opěradle sedadla před vámi najdete USB konektor. Takže nezapomeňte kabel s sebou!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru