Nabít mobil za 30 sekund? Izraelská firma to už umí

Obvyklá doba nabíjení mobilu jsou zhruba dvě hodiny. Některé nabíječky to stihnou rychleji, jiné jsou naopak pomalejší. Dnes, kdy smartphony obvykle vydrží tak den dva na jedno nabití, je doba nabíjení docela důležitá. A že to jde téměř bleskově, dokazuje izraelská firma Store Dot.

Určitě to znáte. Odpoledne mobil hlásí, že už jeho baterie dlouho nevydrží. Co teď? Nabíječku sice máte, ale nemáte dvě hodiny, po které se bude mobil nabíjet. Nezbývá, než připojit nabíječku alespoň na chvíli a doufat, že do noci vydržíte.

S vynálezem izraelského start-upu Store Dot by se ale dvě hodiny mohly změnit v necelou minutu. Firma na videu ukazuje, jak dokáže nabít Samsung Galaxy S4 za pouhých 30 sekund. Nebo dokonce ještě rychleji, ručička na displeji totiž ani nestačí doběhnout k šestce.

Nevěříte? Zdá se to bláznivé, ale firma si za svým vynálezem stojí. Navíc by si jen stěží dovolila pokus na videu zfalšovat. Sídlí totiž přímo na tel-avivské univerzitě, kde vznikla v oddělení nanotechnologií. Ty jsou pro Store Dot i hlavním předmětem zájmu, připravují například revoluční displej využívající právě nanotechnologie v kombinaci s biologickými polovodiči.

Firma připouští, že zatím je nabíječka, využívající nanotechnologie, ještě kus cesty od komerční výroby. Je příliš velká (vypadá spíš jako zdroj pro notebooky), na zmenšení se však intenzivně pracuje. Ani cena by neměla být závratně vysoká, zařízení má stát zhruba dvojnásobek ceny běžných nabíječek. A to není příliš, počítejte s cenou okolo pěti až šesti set korun. Otázkou je, jestli rychlonabíjení zvládnou současné baterie. Je totiž dost pravděpodobné, že bude nutné vyměnit i je.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru