Určitě ho budete znát, neslavnější mobilní vyzvánění slaví 20 let

V roce 1994 se melodie Gran Valse objevila v prvním mobilu. Byla to Nokia 2110. Pokud by vám název melodie nic neříkal, napovíme. Říká se jí Nokia tune. Už víte?

Pravěk vyzváněcích melodií

Dnes si můžete do mobilu nahrát jako vyzváněcí melodii cokoliv. Ale byly doby, kdy jste si museli vybrat z pár tónů, které mobil nabízel. Dost často tak celá tramvaj šátrala v kapsách, jestli nezvoní právě jejich Nokia. Žádná individualita, prostor pro vyjádření svého stylu. Hrůza. O něco později přišly polyfonní melodie ve formátu midi a s nimi revoluce. Všichni jsme z nadšení z toho, že nám telefony hrají „skoro“ jako reálná hudba poslouchali stažená midi vyzvánění a posílali si písničky přes bluetooth s kamarády. Pamatujete? Polyfonních melodií bylo hafo a z jejich prodeje se stal výnosný byznys. Přesto jedna melodie dominovala naprosto jednoznačně. Nokia ke dvacetiletému výročí natočila poctu nejslavnější melodii, kterou reprodukují živí hudebníci.

http://www.youtube.com/watch?v=d32rIILg-kA

Ale zpět k původnímu Nokia Tune. Původním autorem melodie Grand Valse byl španělský hudebník Francisco Tarrego, který melodii složil již v roce 1902. Proč tak starou melodii použila Nokia jako vyzvánění? Tehdy to bylo obvyklé, mobily pípaly – hraní se tomu snad ani říkat nedalo – většinou klasické melodie, žádnou modernu. Jedinou alternativou byly variace na klasické vyzvánění stolního telefonu.

Poprvé ve stařičké Nokii 2110

Z neumělého pípání mobilů se jednou z nejpopulárnějších melodií stala právě Grand Valse, kterou do svých mobilů dávala Nokia. Začala v roce 1994, kdy melodii poprvé zapípal praprapramobil Nokia 2110. A melodie se stávala stále populárnější především proto, že byla melodií hlavní, nastavenou už z továrny. Nokia ji dávala do všech svých legendárních modelů jako 5110, 3210, 3310, 6110 a mnoha dalších.

To se již jmenovala Nokia tune a ve své době ji znal každý. Melodie v dobách největší slávy vyzváněla po celém světě každou sekundu 20 000krát. Není se čemu divit, že stejně jako byla oblíbená, tak byla i nenáviděná.

Později Nokia melodii upravila do polyfonní podoby, v roce 2008 vydala aktualizovanou verzi a v roce 2011 dokonce vyzvala zákazníky, aby sami navrhli moderní verzi melodie. Rok 2013 přinesl faceliftovanou sadu Nokiáckých zvuků v čele právě s novou Nokia Tune.

Jak šel čas s Nokia tune si můžete poslechnout na druhém videu. Melodii si přímo od Nokie můžete stáhnout tady.

Nokia Tune hitem virálního videa ze Slovenska

Během koncertu máte mít mobil vypnutý nebo aspoň na tichý režim. To víme všichni. Kdo z nás to ale dělá? Podívejte se, jak neslušného posluchače vytrestal slovenský sólista Lukáš Kmiť. S Nokia Tune si poradil hravě, a tak tohle video obletělo svět. Lukáš si za nás zaslouží palec nahoru 🙂

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru