Nokia se vrací do extraligy. Nová Lumia 930 patří k nejlepším

Nokia představila v San Francisku tři nové modely. Špičkový model Lumia 930 má top výbavu, výborný displej a měl by být levnější než konkurence v nejvyšší třídě. Modely 630 a 635 představují mobily low-endové třídy, které ale mají velmi dobrou výbavu.

Lumia 930 navazuje na loňský nejvyšší model Lumii 925. Ale je to jiná liga. Loňský model za konkurencí zaostával, novinka se jí již plně vyrovná. Především má špičkový OLED displej s plným HD rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Právě absence displejů s plným HD rozlišením byla Nokii dlouho vyčítáno.

Novinka boduje i hardwarem. Výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 na frekvenci 2,2 GHz doplňují 2 GB operační paměti. Nezvykle vysoká je i základní a vlastně jediná velikost uživatelské paměti. Do telefonu se vejde 32 GB dat, což je dvojnásobek, než co nabízí jako základ konkurence. Nová Nokia ale nemá slot na paměťové karty. Telefon samozřejmě podporuje všechny obvyklé mobilní sítě včetně LTE.

Tělo novinky je vyrobeno z jednoho kusu, takže smartphone nejde rozložit. Baterie je nevyjímatelná, naopak překvapí sériově přidané bezdrátové nabíjení. Fotoaparát Pure View s optikou Carl Zeiss má rozlišení 20 megapixelů a telefon má i výkonný blesk.

Design se povedl a jak je u Nokie obvyklé, bude Lumia 930 v prodeji v mnoha barevných variantách. Zajímavostí je plochý kovový rámeček okolo telefonu, který přidává přístroji na exkluzivitě. Telefonu to sluší a rozhodně bude patřit mezi nejzajímavější smartphony na trhu. To by měla zvýraznit ještě cena, která by měla být výrazně nižší než u konkurence. Výrobce uvádí částku pod 15 000 korun a dostupnost od června.

Další dvě novinky, které Nokia ukázala v USA, patří mezi levné přístroje. Nokie Lumie 630 a 635 se od sebe liší jedinou funkcí. Vyšší model podporuje LTE. Lumia 630 bude v prodeji ve dvou verzích, základní zvládne jednu SIM, druhá dokáže obsloužit dvě karty. Jinak je výbava všech modelů stejná.

Displej neexceluje. Má sice úhlopříčku 4,5 palce, ale rozlišení jen 854 x 480 pixelů. Procesor Snapdragon od Qualcommu má čtyři jádra na frekvenci 1,2 GHz. Operační paměť je skromná, má hodnotu 512 MB. Pro uživatele mají tyto Lumie připraveno 8 GB místa, telefony navíc podporují paměťovky. Pětimegapixelový fotoaparát mají všechny tři modely.

I u Lumií 630 a 635 se bude Nokia snažit zaujmout cenou. Telefony by podle výrobce měly stát okolo 4 000 korun. Nejlevnější bude Lumia 630 pro jednu SIM, nejdražší Lumia 635 s podporou LTE. V prodeji budou tyto telefony od května až července.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru