Městská miniauta jako ideální doplněk k vašemu smartphonu

Existuje několik studií které ukazují, že mladí ztrácí zájem o osobní automobily. Překvapivě na úkor chytrých telefonů. Výrobci aut ale chtějí proti tomuto trendu bojovat. Jak, to ukazuje právě probíhající autosalon v Ženevě. Nová Toyota Aygo nebo třeba Renault Twingo se mohou stát skvělým doplňkem vašeho smartphonu.

Internet boří hranice a podle některých studií především u mladých lidí snižuje touhu po osobním automobilu. Vlastní auto bylo, a pro mnohé lidi stále je, určitý symbol svobody. Jenže mladá generace podobný symbol svobody vidí v samotném internetu. A zatímco dříve jste museli za přáteli nějak dojet, dnes stačí použít oblíbenou aplikaci a jste ve spojení okamžitě. S dnešními špičkovými smartphony máme celý svět jako na dlani.

Vlastnictví smartphonu je u americké mládeže, která byla typicky svou touhou po vlastním autě známá, dnes mnohem důležitější než právě vlastnictví auta. A podobný trend se přenáší i do Evropy. Automobilky s tím chtějí bojovat, z aut udělají multimediální kousky, které budou vyhovovat dnešní době. Jenže elektronikou prošpikovaná auta bývají drahá, což je pro mladé zásadní problém. Naštěstí výrobci připravují novou generaci malých aut, která budou imponovat dnešní generaci řidičů zvyklých na neustálé připojení k internetu i přeplněná centra velkoměst.

Toyota_Aygo_05
Do těch se budou hodit třeba ženevské novinky Renault Clio či Toyota Aygo, jejíž druhá generace bude vznikat po boku sourozenců Peugeot 108 a Citroën C1 v továrně TPCA v Kolíně. Aygo nabídne kromě nebývale dynamicého designu i nový systém pro propojení auta s telefonem. X-touch, jak mu Toyota říká, sice nebude součástí základní výbavy, avšak příplatek by měl být přijatelný, asi jako když si kupujete nový smartphone. S chytrým telefonem se palubní systém se sedmipalcovým dotykovým displejem propojí pomocí funkce Mirror Link, kterou musí telefon také podporovat. Mirror Link je ale standard, takže najít vhodný mobil není složité.

Toyota_Aygo_02

Pomocí této funkce se budou aplikace z displeje smartphonu zrcadlit na velkém displeji v autě. Samotný palubní systém auta tak může být jednoduchý (a proto i relativně levný), využije pokročilo funkce chytrého telefonu. Navigace, přehrávání hudby nebo třeba aplikace sociálních sítí, to vše půjde používat přímo na displeji vozu. Mirror Link samozřejmě dostávají i další auta. Ale Aygo je se svým originálním designem s vyměnitelnými barevnými panely ideálním stylovým autem do velkoměsta. Dvacet výměnných panelů umožní změnit vzhled auta kdykoli si majitel zamane.

Renault_Twingo_02

Na stylový vzhled sází i nový Renault Twingo, o kterém se mluví především v souvislosti s netradičním uložením motoru u zadní nápravy. Díky němu se může Twingo pochlubit neobyčejnou hbitostí v městské džungli. I Twingo může dostat multimediální systém s dotykovým displejem. Opět za příplatek, tentokrát s funkcí R-Link. Ve standardu je na místě displeje alespoň praktický držák na mobil. R-Link však primárně mobil nevyužívá, umí s ním jen v některých případech spolupracovat. Zajímavostí je však možnost uspořádat si uživatelské prostředí podle svých představ. Systém také nabídne k doinstalování různé aplikace.

Twingo, Aygo i další miniauta jsou především městskými vozy, čas od času si ovšem poradí i s delšími výlety. Především Twingo dovede být nebývale praktické, díky nízké hmotnosti jsou obě auta i hezky svižná a zábavná na řízení. Lepší tedy bude vyrazit na výlet okreskami než se honit s většími a silnějšími auty po dálnici. Za volantem těchto prcků vás možná řízení chytne natolik, že na svůj smartphone na chvíli zapomenete.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru