Už jste si udělali pořádnou selfie?

Především v posledních dnech proniklo anglické slovíčko selfie i do televizního zpravodajství a do novin. Znáte ho? Česky to je autoportrét nebo spíš autoportrétek. Prostě fotka sebe sama, kde nejde ani tak o kvalitu a dokonalost, ale o zachycení momentu.

Selfie je plný internet. Především mladá generace si tento typ autoportrétů pořizovaných téměř výhradně mobilními telefony zamilovala. Hodí se na Facebook, na Instagram nebo třeba na seznamku. A můžete si je posílat mobilem jako MMS nebo v rámci některého z chatovacích programů.

Přestože nějakou selfie dnes viděl skoro každý, celosvětový poprask vyvolala jedna jediná fotka, kterou pořídila americká moderátorka Ellen DeGeneres na předávání letošních filmových Oscarů. Moderátorku mimo USA bude znát málokdo, jenže na fotce byly samé těžké váhy. Ellen momentkou zachytila Meryl Streep, Julii Roberts, Kevina Spaceyho, Brada Pitta nebo Angelinu Jolie.

Fotka nepříliš valné kvality, což je ale všeobecně vlastnost selfie fotek, zbourala internet. Během pár hodin se stala nejsdílenější fotkou na Twitteru všech dob, sdílelo ji několik milionů lidí. Moderátorka později přiznala, že fotka nevznikla tak úplně sama od sebe, ale že to byla reklamní kampaň Samsungu, který za každé sdílení fotky dá na charitu jeden dolar. Nemusíte hádat, fotka vznikla na Samsungu Galaxy Note 3.

A jak si můžete svou selfie udělat sami? Vezměte do ruky mobil, stoupněte si před zrcadlo a vyfoťte se. Tento postup byl oblíbený dříve a pokud váš mobil nemá přední kamerku, musíte ho zkoušet i vy. Selfie před zrcadlem si jsou většinou velmi podobné – co také jiného vymýšlet. Do záběru se vám vejde celá postava, ale také vše okolo vás (takže si nezapomeňte uklidit poházené prádlo). Někdy jsou takové selfie spíš komické.

Pořádnou selfie proto pořídíte s přední kamerkou mobilu. Obraz si zkontrolujete na displeji a šup s fotkou na sociální sítě. Co se do záběru vejde, ovlivní délka vašich rukou, čím delší, tím lepší. Především, když chcete fotit nejenom sebe ale i kamarády.

A jaký mobil je na selfie nejlepší? Jelikož zde nejde tolik o absolutní kvalitu, zkoušejte to s jakýmkoliv. Ale pokud chcete tip, tak zkuste z naší nabídky Huawei Ascend P6. Jeho přední kamerka umí rozlišení 5 megapixelů a má i funkci pro vylepšení autoportrétů. A o ty nám přeci jde!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru