MWC News: Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z2

Barcelonský veletrh Mobile World Congress přinesl doslova přehršel mobilních novinek. Mezi těmi nejdůležitějšími a nejočekávanějšími jsou špičkové modely Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z2. Obě novinky jsou ovšem jen dílčím vylepšením stávajících modelů.

Od nejnovějších top smartphonů se očekávalo mnoho, nakonec však došlo jen k mírnému pokroku. Alespoň se tak zdá při pohledu do papírových parametrů. Jenže jak nové Sony Xperia Z2, tak Samsung Galaxy S5 jsou ve skutečnosti vítaným vylepšením svých předchůdců. Sice si zatím zájemci musí nechat zajít chuť na displeje s 2K rozlišením, ovšem novinky jsou především o hodně praktičtější než jejich aktuální provedení.

Vychytané detaily

Důrazem na různé detaily to dokazuje třeba očekávaný Samsung Galaxy S5. U něj se nakonec nekoná ani kovové provedení, první internetové ohlasy na nový materiál s perforací jsou ovšem docela pozitivní. I když se již našli vtipálci, kteří zadní kryt s perforací připodobňují k náplastem.

Samsung u novinky klade důraz třeba na novou sadu fitness funkcí včele se senzorem pro měření tepu na zadní straně pod fotoaparátem. Vylepšená je výdrž baterie s neobvyklým černobílým módem displeje ve kterém telefon vydrží s 10 % baterky celý den. A nové možnosti získal také fotoaparát, který má být rychlejší při ostření i všech ostatních úkonech a navíc umí třeba „hezky umělecky“ rozmazat pozadí obrázku.

Po stránce parametrů jsou pak vylepšení trochu mírnější. Procesor je Snapdragon 801 a úhlopříčka displeje povyrostla na 5,1 palce, Full HD rozlišení zůstalo. Adekvátně s mírným nárůstem úhlopříčky se změnily také rozměry telefony. Malý nárůst velikosti jde možná také trochu na vrub tomu, že nově je špičkový samsung odolný vodě. I když je z novinky mnoho lidí zklamaných, nám se nový Samsung Galaxy S5 líbí.

Nejlepší Xperia

To samé vlastně platí i pro nové Sony Xperia Z2. To zachovává sexy design předchozích modelů rodiny Z a opět přináší drobná vylepšení. Displej povyrostl z pěti na 5,2 palce a zůstává u Full HD rozlišení. V praxi je ovšem důležité, že používá IPS technologii i některé nové obrazové funkce od Sony, takže se kvalitou zobrazení řadí na absolutní špičku, za kterou přeci jen Z1 trochu zaostávala.

sony_xperiaz2_2Přítomen je o něco lepší procesor Qualcomm Snapdragon 801 a také 3 GB RAM paměti. Pro uživatele ale bude v praxi nejspíš zajímavější to, že s novým telefonem dostane i zbrusu nová sluchátka se schopností potlačování okolního hluku. Taková sluchátka si sice můžete běžně v obchodech za nemalý peníz koupit, většinou však obsahují poměrně nemotorný přívěsek s elektronikou, která se o potlačování hluku stará. Tady ovšem tuto práci přebírá samotný smartphone, takže jde o elegantní a praktické řešení. Xperia Z2 je stejně jako její předchůdci voděodolná.

Parádní dvacetimegapixelový fotoaparát pochopitelně zůstává zachován, nově dostal několik vylepšení. Například schopnost natáčet video rychlostí 120 snímků za sekundu a pak jej následně zpomalovat při přehrávání. Video je možné natáčet v rozlišení 4K.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru