Ztráty a nálezy? S klíčenkou Tile a mobilem najdete cokoliv

Nemůžete najít klíče nebo peněženku? Někam jste si je položili a teď je ne a ne najít? Nebo vám někdo ukradl kolo? Snadná pomoc. S chytrým přívěskem či klíčenkou Tile máte šanci, že ztracenou věc najdete za okamžik.

Tile je ukázkovým příkladem veleúspěšné crowdfundingové kampaně. Pokud vám výraz crowdfunding nic neříká, tak je to kampaň, v které autoři shánějí spolufinancování svého projektu výměnou za následný produkt. Tile takto během pár měsíců vybral přes 2,5 milionu dolarů a prodal tak dopředu skoro 50 000 přívěsků.

Samotný přívěsek je jednoduché zařízení s bluetooth čipem, který reaguje na vysílání bluetooth signálu z mobilního telefonu. Konkrétně z iPhonů a iPadů podporujích Bluetooth 4.0. Proto zatím přívěsek nespolupracuje se smartphony s operačním systémem Android.

Tile přívěsek či klíčenku připevníte na věc, kterou často hledáte – po bytě, v domě nebo v práci. Třeba na klíče nebo ho vložíte do peněženky. Pokud danou věc nemůžete najít, spustíte v mobilu aplikaci a když se přiblížíte na 15 až 45 metrů, klíčenka pozná, že vás má upozornit a začne pípat.

Ještě zajímavější je komunitní funkce klíčenky. Jak ukazuje reklamní video, můžete Tile umístit třeba na kolo. Když vám ho někdo ukradne, pomocí aplikace se spojíte s komunitou uživatelů Tile a každý z nich může vaše kolo najít. Stačí, když se k němu přiblíží a mobil ho na to upozorní. Samozřejmě platí, že čím víc lidí bude Tile mít, je větší pravděpodobnost, že se ztracená věc najde.

Klíčenka Tile stojí 20 dolarů (400 korun) a firma bere objednávky i z Česka. Když si ji objednáte nyní, dostanete ji bohužel až v létě. Je prostě vyprodaná. Zároveň musíme zmínit ještě jednu zajímavost. Klíčenka nemá vyměnitelnou baterii. Když zhruba po roce dojde, pošlete firmě v obálce tu vybitou a firma vám za drobný poplatek pošle klíčenku novou. Celkově s jedním účtem můžete mít až deset klíčenek.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru