Mobil na horách může zachránit život. Nesmí ale zmrznout

iPhone needs to cool downSněhová pokrývka se letos tuzemským lyžařským střediskům spíše vyhýbá. Pokud ale pojedete tam, kde je sněhu dost, máme pro vás několik tipů, jak udržet mobil v provozu i v mrazu.

 

Pusťte si mobil k tělu

Zajistěte telefonu teplo. Rozhodně bude lepší, když budete mít mobil v kapse některé z vnitřních vrstev oblečení, než když ho dáte do kapsy bundy. Pokud chcete volat, můžete použít sluchátka – ideálně na kabelu, protože sluchátka s Bluetooth by mohla mít problém se svou baterií. Chcete-li občas zkontrolovat displej, pak telefon také oblékněte. Neoprenová či silnější silikonová pouzdra dodají přístroji větší tepelnou setrvačnost, takže po vytáhnutí z kapsy můžete s přístrojem chvíli pracovat, aniž by se jeho teplota rychle snížila.

sportovní pouzdro BelkinNěkteří výrobci telefonů v návodu deklarují, že lze zařízení používat v určitém rozmezí teplot (např. iPhone 0 až 35° C). V případě, že se váš telefon rozbije kvůli příliš nízké či vysoké teplotě, může výrobce odmítnout reklamaci v rámci záruky. Teplotní rozsah se u telefonů jednotlivých výrobců mírně liší, podívejte se tedy do návodu, ať nejste překvapeni.

 

Přibalte záložní zdroj

Protože v mrazu se baterie vybíjejí více než v běžné teplotě, hodí se druhá baterie či externí nabíječka (powerbanka). I zde platí, že je lepší ji držet v teple. O doplňkových zdrojích energie jsme tu ostatně už psali.

záložní zdrojMráz také zpomaluje reakce displeje. Mírně pomoci může nalepená silnější fólie, která opět prodlouží dobu jeho vychladnutí, a umožní tak delší pohodlnou práci s přístrojem.

Když mrzne, tak obvykle máme na rukou rukavice. Pokud nejde o speciální model, tak s nimi na dotykovém mobilu pracovat nelze. Přijmout hovor lze nejjednodušeji třeba nosem (ten míváme zakrytý jen velmi zřídka). K náročnějším úkonům pomůže stylus.

 

Nebezpečný návrat do tepla

Velké riziko hrozí nejen mobilům, ale všem elektronickým zařízením po návratu do tepla. Pokud je totiž elektronika promrzlá, může v ní po návratu do tepla začít kondenzovat vlhkost, která následně může přístroj zkratovat. Proto výrobci doporučují, aby se přístroj po návratu do tepla nechal ideálně vypnutý a zabalený třeba v suchém ručníku, aby se na pokojovou teplotu zahříval postupně, čímž se kondenzaci zabrání. Pokud jste ale dbali našich rad a přístroj nepromrzl, kondenzace se bát nemusíte.

 

Mobil v mrazech

  1. potřebuje teplo: noste ho pod bundou
  2. rychleji ztrácí energii: druhá baterie či externí nabíječka doplní šťávu
  3. displej je pomalejší: mírně pomůže ochranná fólie
  4. hovor ve většině rukavic nepřijmete: použijte nos 😉
  5. pozor na vlhkost: promrzlý telefon po příchodu do tepla raději vypněte

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru