Recenze: Sony Xperia Z1 je smartphone pro každou příležitost

O přízeň fanoušků špičkových androidích smartphonů se u nás perou především Samsung a HTC, poslední dobou do hry však výrazně vstupuje i Sony. Jeho Xperia Z1 je špičkový smartphone s nečekaně univerzálním použitím. O názor na telefon se s námi tentokrát podělí jeden z našich prodejců, Michal.

Sony_Xperia_Z1_01Sony Xperia Z1 je chytrý telefon, kterým se Sony postavilo proti populárním modelům Samsung Galaxy S4 nebo HTC One. Podobně jako tyto telefony přináší Xperia Z1 ten nejvýkonnější hardware a veliký displej. Navíc k tomu přidává opravdu lákavý fotoaparát, povedený design a odolnost vůči vodě.

Takový chytrý mobil se hodí do rukou opravdu náročných uživatelů, kterým nevadí jeho větší rozměry. Mezi mobily s pětipalcovým displejem totiž patří Xperia Z1 k poměrně velkým kusům. „V ruce působí Xperia Z1 jako pořádně bytelný telefon, úchop nemusí být pro každého pohodlný. V mé větší dlani se mi ale telefon drží dobře, pomáhají k tomu i zaoblené hrany,“ popisuje držení telefonu Michal a dodává: „Super je, že telefon působí opravdu bytelně.“

Voděodolnost jako velké plus

Bytelnost není u Xperie Z1 jenom pocit. Vnější rám telefonu je totiž vyroben z hliníku, což zaručuje velkou pevnost. Při pádu telefonu na zem ovšem hrozí, že hliníkový rám to odnese nějakým tím šrámem. I tak ovšem tohle řešení zajišťuje solidní trvanlivost telefonu. Tu ještě zvyšuje voděodolná konstrukce. Telefon vydrží podle certifikace IP58 metr a půl pod hladinou po dobu půl hodiny. „Ne že bych  telefony koupal, ale voděodolnost je určitě příjemným bonusem. Překvapuje mě, že ji Sony zajistilo i přesto, že sluchátkový konektor nemá na rozdíl od ostatních krytku,“ popisuje výhodu telefonu Michal.

Bytelná a voděodolná konstrukce patří k nesporným výhodám tohoto většího smartphonu. Zaujme také jeho pětipalcový displej s Full HD rozlišením, který však přeci jenom za absolutní špičkou třídy mírně zaostává, a to především v oblasti pozorovacích úhlů. Barevné podání je však příjemně věrné a kdo nemá rád přehnaně živé barvy, bude u Xperie Z1 navýsost spokojen.

Výkon i výdrž

Sony_Xperia_Z1_07Důvodem ke spokojenosti je také celkový výkon telefonu. Špičkový čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 v kombinaci se 2 GB RAM paměti znamenají, že Xperia Z1 bez problémů zvládne i nejnáročnější hry a aplikace. „Multitasking funguje skvěle a vůbec celý telefon je velmi rychlý a funguje bez zádrhelů. Často cestou do práce v MHD hraji i náročnější tituly, pravda, Xperia Z1 se přitom docela zahřeje, avšak hry fungují naprosto plynule,“ popisuje Michal a pokračuje: „U hraní her se ovšem nesmím zapomenout. Ačkoli je praktická výdrž baterie velmi dobrá, telefon bez problémů vydrží i opravdu náročný den používání na jedno nabití, hraní her jako třeba Real Racing 3 ze zásob energie ukusuje opravdu rychlým tempem.“

A my dodáme, že akumulátor s opravdu solidní kapacitou 3 000 mAh není výměnný. Výdrž pak lze prodloužit pomocí módu Stamina, který umí šetřit energii tím, že vypne wi-fi a Bluetooth při zhasnutém displeji nebo omezí synchronizaci e-mailů.

Schopný fotoaparát

Jedním z velkých lákadel Sony Xperia Z1 je fotoaparát. Ten má rozlišení 20 megapixelů, pochopitelně nechybí automatické ostření a přisvětlovací dioda. Pro co nejkvalitnější snímky je tu optika se  světelností f/2,0 i na poměry mobilů docela veliký čip. Obojí by mělo omezit šum. „Fotoaparát je pro mě u mobilního telefonu velmi důležitou součástí. A byť z hlediska technických možností u mě momentálně vede Lumia 1020, i Xperia Z1 splní mé nároky na špičkovou kvalitu obrazu,“ chválí výkon foťáku Michal.

Sony_Xperia_Z1_06Dodejme, že snímky se přeci jenom šumu neubrání a Lumia 1020 fotí přeci jenom o něco lépe, ovšem foťák Xperie Z1 je podstatně rychlejší a pohotovější. Od Lumie si vypůjčuje například trik s přepočtem fotek z plného rozlišení do nižšího – v automatických režimech tak Xperia Z1 pořizuje obrázky o velikosti 8 megapixelů a jednotlivé pixely jsou tu výsledkem přepočtu z původních. Tím se daří vyhýbat se některým drobným vadám v obraze. Sony by však mělo uvažovat o nižší úrovni komprese výsledných snímků, protože oproti špičkovým lumiím ztrácí obrázky trochu detaily. Zklamáni budou také příznivci různých manuálních režimů focení – chytré režimy Sony sice fungují skvěle, ale kontrola nad parametry je tu z hlediska uživatele minimální.

Foťák však nabízí i některé softwarové zajímavosti – miniaplikacemi pro focení se inspiroval opět u Windows Phone, jsou tu různé zábavné módy focení. Zajímavostí je sériové snímaní s možností zachycení 60 snímků za sekundu. Celkově je fotoaparát opravdu bleskurychlý.

Dodejme, že ve výbavě Xperie Z1 nechybí ani takové funkce jako je NFC nebo podpora sítí LTE, takže je dobře připravena na nové služby. Z těch klasických vlastností ještě jmenujme 16 GB vnitřní paměti a slot na karty microSD.

V naší nabídce pořídíte Sony Xperia Z1 za plnou cenu 16 495 korun nebo na splátky bez navýšení ceny.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru