Datová centra O2: nenápadná, ale spolehlivá. A plná tajemství

Jednou z málo viditelných součástí portfolia služeb O2 jsou datová centra. A má to vlastně tak být. Datová centra nepoutají pozornost, jenom prostě spolehlivě fungují. V nedávné době se nám tak díky jejich spolehlivosti podařilo získat certifikaci Tier III, která je jednou z nejpřísnějších ve světě datových center.

Nenápadná, ale spolehlivá

S datovými centry O2 se jako běžní zákazníci jen tak nesetkáte. Projít kolem nich můžete asi jen čirou náhodou a jejich služby si objednávat nebudete. Přesto s nimi přicházíte do styku asi častěji, než si myslíte. Služeb datových center O2 totiž využívá spousta poskytovatelů nejrůznějších internetových služeb, z nichž mnohé používáte možná i několikrát denně.

Datová centra O2 se nachází na dvou místech v Praze a na jednom v Hradci Králové. Mají celkovou plochu 7 300 m2 a z hlediska nabízených služeb a technického vybavení patří na špičku ve svém oboru. Nejstarší z nich je pražské Nagano, které bylo vybudováno v roce 2002 a v roce 2012 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Další dvě datová centra jsou podstatně mladší, vznikla v roce 2009 a jsou průběžně modernizována.

Letos se kompletní trojici datových center O2 podařilo získat certifikaci Tier III. Ta říká, jak vysoce kvalitní služby centra poskytují. Stupně Tier existují celkem čtyři, nejvyšším stupněm Tier IV je certifikováno na celém světě jen několik desítek opravdu těch nejextrémnějších a nejnáročnějších datových center. Stupeň Tier III, kterými jsou datová centra O2 oceněna, splňuje v současné době pouze 278 center na světě. V Česku má takto certifikovaná centra pouze O2. Tato centra splňují i přísná bezpečnostní kritéria NATO.

Spousta práce pro zisk certifikace

Všechna datová centra O2 jsou vybavena dvěma nezávislými přívody elektřiny a mají své vlastní  záložní energetické zdroje. Ty mohou držet centra v chodu i několik dní. Samozřejmostí je špičková konektivita datových center, tedy kvalitní a rychlé připojení k internetu. Do mezinárodních sítí jsou centra připojena dvěma oddělenými vysokorychlostními datovými spoji. Údržba center a výměna prvků může být prováděna za plného provozu. Neustálý dohled nad fungováním center nebo třeba ostrahu samotných areálů není třeba ani zmiňovat.

diesel

Důležitým údajem datových center je jejich spolehlivost, respektive dostupnost. U center Tier III činí dostupnost služeb nejméně 99,982 procenta, což vyjádřeno časově znamená maximální dobu výpadku služeb 1,6 hodiny za rok.

Pro maximální spolehlivost dělají technici společnosti Telefónica vše. Jednou měsíčně provádějí nezátěžové testy, při kterých se všechny záložní zdroje a další podpůrné technologie kompletně spustí a otestuje se jejich funkčnost. Každé tři měsíce se pak konají plné zátěžové testy. Datové centrum je při nich kompletně odpojeno od vnější elektrické sítě a nejméně po dobu jedné hodiny je napájeno pouze ze záložních zdrojů. Právě zátěžové testy působí jako prevence proti výpadkům a zvyšují spolehlivost datového centra.

Náročná kritéria

Certifikace Tier jsou standardem vytvořeným organizací Uptime Institute, LLC a jde o celosvětově uznávanou klasifikaci pro porovnávání vlastností, výkonnosti a dostupnosti infrastruktury datových center. Centra Tier I jsou jednoduchá centra bez záložních a rezervních prvků, avšak už s poměrně vysokou dostupností 99,671 procenta. Tier II přidává redundantní prvky, které zaručí i při neočekávaném výpadku nepřerušený provoz. Jejich dostupnost je 99,741 procenta. Tier III centra k tomu všemu přidávají další úroveň bezpečnosti již výše zmiňovanými záložními prvky, ale k výpadku nedochází ani při provádění technologické údržby. Výměna a údržba komponent centra tak může probíhat za plného provozu bez dopadu na zákazníky. Důležitým parametrem je tedy již zmiňovaná vysoká dostupnost. Centra s certifikací Tier IV posouvají hranici dostupnosti až na 99,995 procenta a přidávají ještě další bezpečnostní systémy.

Špičková kritéria Tier III plní datová centra O2 v Česku jako jediná, v zemích střední a východní Evropy je takových center včetně našich celkem šest. To dokazuje, jak je provoz náročný.

Aktuální mapu datových center s certifikací Tier III nalzenete zde: http://uptimeinstitute.com/TierCertification/certMaps.php

 

Tier_porovnani

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru