Recenze: Samsung Galaxy S4 mini je ideální (nejen) dámský smartphone

Korejský Samsung je nejúspěšnějším výrobcem smartphonů současnosti. Je to i díky tomu, že dovede dobře využívat image svých nejlepších modelů k prodeji masovějších kousků. Takovým příkladem je také typ Galaxy S4 mini – zmenšenina top-modelu S4. Jeho absolutní výkon sice není tak vysoký jako u S4, avšak pro řadu uživatelů je mini praktičtější. Obzvláště v oblibě jej mají ženy a dívky.

Proto jsme se tentokrát na názor na tento model zeptali Jany, jedné z členek naší velké rodiny O2. Jana používá Galaxy S4 mini už několik měsíců, a tak jej zná doopravdy skrz naskrz. Ještě než se ovšem vrhneme na její dojmy, shrňme si základní charakteristiku modelu. S4 mini je kompaktní chytrý telefon s velmi dobrým výkonem. Pohání jej dvoujádrový procesor Snapdragon 400 s taktem 1,7 GHz a 1,5 GB RAM. Operačním systémem je Android 4.2 s typickou nadstavbou TouchWiz.

Příjemný do ruky

Výkon smartphonu je tedy na úrovni top-modelů z roku 2012, což znamená, že většině běžných uživatelů bude stačit. Design modelu vychází z velkého typu S4, štíhlejší tělo však vypadá možná ještě o něco elegantněji než u výkonného top-modelu. Displej s úhlopříčkou 4,3 palce je výborným kompromisem mezi dostatečně velkou plochou a stále příjemně malými rozměry přístroje.

Samsung Galaxy S4 mini

Právě kvůli rozměrům a designu přitom většina zákazníků S4 mini volí. Potvrzuje to i Jana: „Výkonné modely s pětipalcovými displeji jsou sice skvělé, ale pro mou ruku už moc veliké. S4 mini je přiměřeně malý, takže i svými drobnějšími prsty zvládnu pohodlně ovládání jednou rukou,“ shrnuje základní přednosti modelu Jana. My dodáme, že velikost smartphonu má své výhody i pro pány, kteří mívají mohutnější dlaně a delší prsty – telefon snadno vklouzne do kapsy u kalhot.

Barvy kam se podíváš

To Jana s S4 mini nejčastěji „mrskne“ do kabelky. Plastové tělo telefonu sice možná na první pohled nepůsobí příliš odolně, ale praxe je lepší, než se zdá. „Lesklé tělo se zvláštním vzorkem pod první průhlednou vrstvou drobné škrábance docela dobře maskuje, větších šrámů se mi podařilo telefon zatím během zhruba půl roku ušetřit. Také displej je zatím bez škrábanců,“ hovoří o dobré odolnosti telefonu Jana. „Design S4 mini se mi moc líbí, působí na mě sympatičtějším dojmem než u větších samsungů. Je jen škoda, že Samsung od počátku nenabízel více barevných variant. Líbí se mi nová modrá barva,“ komentuje vzhled telefonu spokojená uživatelka. Dodejme, že S4 mini máme v nabídce v modré, bílé a černé verzi, na volném trhu je k dispozici ještě červená varianta.

Samsung_Galaxy_S4_mini_02Doposud jsme u S4 mini hovořili především o jeho vnější stránce. Krom provedení a vcelku výkonného hardwaru však telefon zaujme i dalšími prvky. Třeba displej s již zmiňovanou úhlopříčkou 4,3 palce se chlubí velmi živým podáním barev. Má rozlišení qHD, tedy 540 x 960 pixelů, na dané úhlopříčce je to však vcelku dostatečná hodnota. Byť nepopíráme, že konkurence umí za stejnou cenu nabídnout i zajímavější displeje.

Univerzální výbava

Samsung Galaxy S4 mini zaujme svou univerzální výbavou. „Když jsem vybírala nový telefon, mohla jsem zvolit řadu levnějších modelů podobné velikosti. Jenže jelikož si nový přístroj pořizuji jednou za dlouhou dobu, nechtěla jsem, aby byl můj nový telefon brzy zastaralý,“ představuje důvody volby samsungu Jana. „Předchozí telefon mi vydržel přes dva roky, to samé očekávám od S4 mini,“ dodává.

Proto je pro Janu důležitá nadčasová výbava telefonu. Dnes zatím sice funkce jako LTE a NFC možná úplně nedoceníme, jenže to se může za rok změnit. Obzvlášť v případě Jany, která se pohybuje v prostředí plném moderních technologií. Ve výbavě dále najdeme například Bluetooth 4.0, FM rádio a řadu dalších praktických drobností. Uživatele také potěší přítomnost slotu na karty microSD, pomocí kterých lze výrazně rozšířit kapacitu paměti. Vestavěných je v telefonu 8 GB.

Samsung_Galaxy_S4_mini_03Plusem je určitě výměnná baterie. „Výdrž je asi úplně v normě, když moc nehraji své oblíbené hry, zvládne telefon bez nabíječky v pohodě i dva dny. Když se však na delší dobu u hraní zapomenu, nezbývá občas, než hledat nabíječku předčasně,“ směje se Jana.

Po velkém modelu Galaxy S4 zdědilo provedení mini i některé chytré funkce. Není jich tolik, v praxi to však asi moc nevadí. „Na chuť jsem jim moc nepřišla. Třeba sledování očí, aby nezhasl displej, funguje jak kdy,“ hovoří o funkcích Jana. Naopak oceňuje velmi dobrý fotoaparát. Osvědčený osmimegapixelový modul sice nepatří mezi špičku fotomobilů, za všech podmínek však pořizuje vzácně vyvážené snímky, což je pro praktické použití mnohem důležitější.

Spolehlivá volba

Samsung Galaxy S4 mini určitě není nejlevnějším telefonem. Korejský výrobce je znám tím, že si nechá za své kousky dobře zaplatit. S vyváženou kombinací vlastností a dobrou použitelností do budoucna je však jistě telefonem, který stojí za zvážení. Obzvlášť, když jej v naší nabídce pořídíte se zárukou nejnižší ceny za 9 295 korun a k tomu dostanete v rámci naši vánoční akce jako dárek mobil Samsung E2250.

Kompletní technické specifikace Samsungu Galaxy S4 mini

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru