Ne jeden, ale hned dva nové iPhony: základní 5c a špičkový 5s

Poprvé ve své historii představil Apple hned dva nové iPhony. Důvodem je změna strategie. Doposud se s představením nového modelu vždy ten aktuální doprodával za zvýhodněnou cenu. Od letoška je to ale jinak. Aktuální iPhone 5 úplně končí a místo něj se začne prodávat zcela nový model iPhone 5c.

Ten představuje v hierarchii značky úplnou novinku. Odklání se od designu hlavní řady iPhonů, protože má jednolitý plastový kryt v různých barvách. Přední část telefonu je vždy černá, boky a záda pak mohou být bílá, žlutá, zelená, růžová nebo modrá. Ve speciálním designu pak Apple připravil pro nový iPhone 5c i kryty. Telefonu to docela sluší, design se povedl, ale originální, to teda není. Velmi podobně vypadá hned několik řad Nokií Lumia a to včetně různobarevných krytů.

Výbava telefonu se příliš neliší od končícího iPhone 5. Novinka má čtyřpalcový displej Retina, zvládá rychlá data HSDPA i sítě čtvrté generace LTE. Před uvedením se spekulovalo, že model 5c má být levnějším iPhonem, který bude konkurovat přístrojům s Androidem ve střední třídě. Jenže tak levný iPhone 5c nebude. Zatím výrobce uvedl nedotované ceny pro některé západoevropské trhy a ta základní za verzi s 16GB pamětí je stanovena na 599 Eur. Model s pamětí 32 GB je ještě o 100 eur dražší.

Druhý nový iPhone se jmenuje 5s a je pokračovatelem klasické linie iPhonů. Tedy přímým nástupcem dosavadního iPhonu 5. Design se nezměnil, je s pětkou identický. Přesto je zde jedna změna. Vedle obvyklého černého a bílo-stříbrného provedení připravil Apple i zlatou verzi. Vypadá docela decentně, do zlata je obarven jen zadní kovový kryt, zbytek telefonu je bílý.

Zvenku se tedy nic zásadního nezměnilo, inovace schoval Apple do nového hardwaru. Ale pokud jste čekali větší displej, tak na ten se nedostalo, i v 5s je čtyřpalcová Retina. Zásadní novinkou je nový procesor A7, který má 64bitovou architekturu, která je v mobilech použitá úplně poprvé. Prý je 40x výkonnější než současný procesor a také úspornější, takže na příjmu vydrží nový iPhone 5s až 250 hodin.

Novinkou je i speciální čip pro detekci pohybu a nový grafický čip. Další revoluční novinkou, v mobilech zatím nevídanou, je čtečka otisků prstů. Je integrovaná do home tlačítka pod displejem a má být velmi přesná. Vylepšením prošel i foťák, kterému zůstalo osmimegové rozlišení, ale u videa dokáže nahrávat rychlostí až 120 záběrů za vteřinu. Základní cena modelu s 16GB pamětí bude v Německu 699 eur. Ještě v září, spolu se zahájením prodeje obou novinek, uvolní Apple i sedmou generaci operačního systému iOS. A to i pro starší kousky od iPhonu 4.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru