Sony Xperia Z1 a přídavné foťáky míří mezi elitu fotomobilů

Na berlínském veletrhu IFA představila společnost Sony svůj nejnovější top-model Xperia Z1. Společně s ním se světu představily i nové přídavné fotoaparáty QX10 a QX100. Ty udělají špičkový fotomobil z jakéhokoli smartphonu, sama Xperia Z1 chce kvalitou fotek nadchnout.

Sony Xperia Z1 navazuje na model Xperia Z, který byl představen letos v lednu v Las Vegas. Na první pohled s ním má velmi podobnou výbavu, v každém ohledu byl ovšem telefon vylepšen. Tak třeba tělo v designu Omnibalance dostalo kovový rám, který toho vydrží více než plast z předchozího modelu.

Sony_Xperia_Z1_01

Pětipalcový Full HD displej dostal nově technologii Triluminous pro ještě věrnější barevné podání, software telefonu si také lépe poradí s obsahem v nižších rozlišeních a ten tak na displeji vypadá lépe než doposud. Hadware, který smartphone pohání, také posílil. Xperia Z1 tak disponuje jedním z nejvýkonnějších mobilních čipů současnosti: čtyřjádrovým Snapdragonem 800 s taktem jader 2,2 GHz. Samozřejmostí je podpora LTE. Z předchozího provedení si Z1 ponechává konstrukci odolnou vodě.
Krom špičkového výkonu má Xperia Z1 zaujmout především svým fotoaparátem. Ten dostal rozlišení 20,7 megapixelu a novou optiku Sony Lens G. K vysokému rozlišení se tu přidává celá řada chytrých funkcí fotoaparátu, které navíc půjde do budoucna různě vylepšovat. Sony totiž dá vývojářům možnost připravovat různé plug-iny do prostředí foťáku. Ve všech ohledech se tak Sony Xperia Z1 řadí na špičku současné produkce, na druhou stranu telefon také povyrostl, s hmotností 170 gramů a rozměry 144 x 74 x 8,5 mm to není žádný drobeček.

Sony_Xperia_Z1_02

Pokud patříte mezi fotografické nadšence, není navíc Xperia Z1 tím jediným kouskem vybavení, který sebou budete chtít nosit. Společně s telefonem totiž výrobce připravil dvojici přídavných fotoaparátů DSC-QX10 a DSC-QX100. Jde vlastně o objektivy s integrovanými fotografickými čipy. S telefonem se propojí přes wi-fi a smartphone tak slouží jako hledáček i ovládací prvek, focení lze ovládat i ze samotného modulu. Přídavné fotoaparáty fungují s téměř jakýmkoli smartphonem s Androidem nebo iOS, k tělu telefonu je lze připevnit pomocí univerzálního držáku.

QX10 je levnějším řešením s desetinásobným zoomem, 18,2 megapixelovým senzorem Exmor R o velikosti 1/2,3 palce a světelností 3,3 – 5,9. V podstatě jde o systém, který je používán v kompaktních fotoaparátech Sony střední třídy. Typ QX100 pak používá čip i optiku ze špičkového kompaktu RX100, má tedy 3,6 násobný zoom, světelnost od 1,8 především díky optice Zeiss Vario-Sonar T a také stabilizaci obrazu. Rozlišení čipu Exmor R je tentokrát 20,2 megapixelu a jeho velikost rovný jeden palec. Tato optika tak umožní pořizovat opravdu špičkové znímky.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru