Samsung představil chytré hodinky a nejnovější tabletomobil

Na veletrhu IFA se Samsung pochlubil dvojicí velkých novinek pro závěr letošního roku. Chytré hodinky Galaxy Gear usnadní každodenní fungování s velkými smartphony – třeba druhou novinkou, kombinací tabletu a smartphonu, Samsungem Galaxy Note 3

V Berlíně se Samsung pochlubil dvojicí očekávaných novinek. Velký tabletomobil Samsung Galaxy Note 3 je už třetím vydáním zařízení, které před několika lety zažehlo současný trend přerostlých mobilů. Samsung se s ním nesnaží nabídnout co největší displej, namísto toho se chce na špičku kategorie, kterou založil, zařadit díky výkonu a svým schopnostem.

Není přerostlý

Displej Galaxy Note 3 dostal úhlopříčku 5,7 palce, což je o dvě desetiny palce více než u předchůdce. Přitom rozměry telefonu se vlastně mírně zmenšily – mezi tabletomobily tak Galaxy Note 3 patří k příjemně kompaktním kouskům (151,2 x 79,2 x 8,3 mm). S hmotností 168 gramů je také o 15 gramů lehčí než předchůdce. Displej má navíc rozlišení Full HD, takže obraz na AMOLED panelu je ještě lákavější než doposud.

O pohon nového tabletomobilu se stará doposud asi nejvýkonnější hardware, jaký se ve smartphonech objevil. Čipset Qualcomm Snapdragon 800 se čtyřmi jádry o taktu 2,3 GHz je tu doplněn 3 GB paměti RAM. Novinka rovnou dostala Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Fotoaparát dostal rozlišení 13 megapixelů, samozřejmostí je podpora LTE, model bez něj má pak vlastní čipset Exynos Octa. Baterie má hodně dobrou kapacitu 3 200 mAh. Design se také posunul kupředu, namísto lesklého provedení má standardní model zadní kryt baterie v imitaci kůže, byť je plastový. K dispozici budou i různé kryty jako příslušenství, ty budou k dispozici v celé řadě barev i materiálů.

S novým modelem také přichází novinky v ovládání. Stále je tu pero S-Pen, které teď ovšem dostalo nové funkce. Pomocí gest perem lze vyvolávat některé základní funkce a ovládání by teď mělo být jednodušší a intuitivnější než doposud. Navíc Samsung přidal nové možnosti multitaskingu, jednu aplikaci půjde mít na displeji puštěnou i dvakrát, což například usnadní práci s e-maily nebo konverzaci přes chat s více lidmi najednou.

Hodinky jako společník

Chytré hodinky Galaxy Gear jsou pak zásadní novinkou, podobný produkt zatím v nabídce Samsungu chyběl. Docela masivní náramkové hodinky s tělem z oceli a gumovým páskem budou k dispozici v řadě barevných kombinací a mají posloužit jako ideální společník třeba právě k Note 3. Hodinky se se smartphonem spojí přes Bluetooth a umožní využívat řadu jeho funkcí.

Například slouží zároveň i jako Bluetooth sluchátko – v přezce pásku je ukryt reproduktor, takže po přiložení k uchu lze s Galaxy Gear telefonovat. Hodinky samy přitom uživatele upozorní na příchozí hovor a velký telefon telefon tak není třeba lovit v tašce. Hovor lze z hodinek také vyvolat. Stejně tak zvládne Galaxy Gear zobrazovat i další upozornění, takže lze pomocí nich číst SMS, procházet kalendář a zařizovat další běžné úkony.

Možností práce s hodinkami ovšem bude více – připravena je asi sedmdesátka aplikací, která schopnosti výrazně rozšíří, typicky se můžeme dostat různých fitness aplikací. Další zajímavostí hodinek je vestavěný fotoaparát. Rozlišení 1,9 megapixelu je relativně nízké, ovšem foťák bude velmi pohotový.

Displej Galaxy Gear má úhlopříčku 1,63 palce a rozlišení 320 x 320 pixelů, pohání je jednojádrový procesor s taktem 800 MHz a 512 MB operační paměti, mají také 4 GB vnitřní paměti. Do relativně masivního těla se vešla baterie s kapacitou jen 315 mAh, což má zajistit asi 25 hodin provozu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru