Recenze Nokia Lumia 520: levný smartphone širokých možností

Nokia Lumia 520 je doposud nejlevnější finský smartphone s operačním systémem Windows Phone 8. Ústupků oproti drahým modelům je tu přitom překvapivě málo a Lumia 520 patří k nejatraktivnějším kouskům v nižší cenové kategorii.

Cenově dostupná a funkčně více než dostačující Nokia Lumia 520 může být ideálním smartphonem pro děti a mladé uživatele školou povinné. Ale také pro starší generaci, která chce dát moderní technice šanci. Celkově je Lumia 520 vůbec ideálním smartphonem pro každého, kdo nechce nebo nemůže za smartphone utrácet vysoké částky a přitom touží po spolehlivém a dobře funkčním přístroji.

Operační systém Windows Phone 8 je v tomto případě jednou z velkých předností doposud nejlevnější nové lumie. Už samotné mobilní Windows mají výhodu ve své přímočarosti a uživatelské jednoduchosti. U levnějšího modelu se slabším hardwarem pak vynikne další výhoda systému – rychlost reakcí na uživatelské pokyny a plynulost prostředí. Zatímco u levnějších androidích smartphonů s podobným hardwarem (dvoujádrový procesor, 512 MB RAM) se můžeme setkávat s občasným mírným zasekáváním telefonu, jehož riziko roste s množstvím nainstalovaných aplikací, u Lumie 520 jsme se s ničím takovým po celou dobu testování nesetkali. Telefon je jednoduše za všech podmínek rychlý a reaguje tak, jak uživatel očekává. V tomto ohledu se Lumia 520 nijak neliší od svých třeba i více než třikrát dražších stájových sourozenců, na levný telefon je to tedy skvělý výkon.

Ovšem jenom samozřejmým fungováním by Lumia 520 uživatele nejspíš nepřilákala. Proto nastupuje i elegantní a líbivý vzhled. Zepředu má telefon tvar obyčejného obdélníku, boky telefonu jsou výrazně zkosené a do zadní plochy přechází postupným zaoblením. Díky tomu a také díky celkově příjemně malým rozměrům padne Lumia 520 skvěle do ruky. Zpracování je na výborné úrovni, nikde nic nevrže a vše lícuje, jak má. Celé tělo telefonu je krom přední části vyrobeno z jednoho kusu materiálu, kryt tak můžete snadno vyměnit za jiný. V současnosti je Lumia 520 dostupná s modrým, žlutým a černým krytem, časem se objeví i další varianty. S barvou krytu můžete snadno sladit barvu uživatelského prostředí Windows Phone 8. Výměnný kryt znamená možnost oživení telefonu třeba po delší době používání, kdy vás bude stávající barva nudit. A nebo také v podstatě levnou opravu telefonu poškozeného například nepříjemným pádem na chodník.

Lumia 520 má vestavěných 8 GB vnitřní paměti, což je pro začátek určitě dostatečná porce. Kapacitu lze ovšem rozšířit pomocí klasických paměťových karet microSD, takže lumia pojme podstatně více dat. Pořádná porce paměti se bude hodit například pokud často cestujete – Nokia standardně nabízí své proslavené mapy, které se nyní jmenují Here. Mapové podklady zemí téměř celého světa lze jednoduše stáhnout do telefonu (nebo právě na paměťovou kartu) a při cestování tak nebudete pro hledání v mapách a případnou navigaci potřebovat datové připojení. Právě i navigační aplikace a také aplikace pro navigaci v MHD (ta funguje jen ve vybraných velkých městech) jsou standardní součástí softwarového vybavení telefonu a jednou z velkých konkurenčních výhod. Kvůli cestě na dovolenou si už totiž nemusíte kupovat navigaci do auta nebo mapu místa, kam míříte.

Navíc telefon potěší i dobrou výdrží baterie. V běžném provozu není problém nabíjet jednou za dva dny, při střídmějším používání se lze dostat i na tři dny na jedno nabití. Na dovolené, kde budete mít vypnuta data, nebudete příliš telefonovat a jen třeba občas použijete mapy v telefonu, určitě nebude nutné hledat nabíječku příliš často. Navíc akumulátor s kapacitou 1 430 mAh je výměnný, takže si lze pořídit i záložní kousky.

Pochopitelně vzhledem k ceně telefonu musel výrobce někde učinit i ústupky. Asi tím nejviditelnějším je samotný displej – jeho úhlopříčka 4 palce a rozlišení 800 x 480 pixelů jsou standardem, navíc Windows Phone díky jednodušší grafice nejsou tak citlivé na rozlišení displeje. Jenže panel typu IPS má především trochu potíže s celkovým jasem. Barevné podání je příjemné, jen černá hodně utíká do šedé, ovšem pozorovací úhly už na špičku nepatří. Krycí sklo displeje je navíc docela lesklé, což právě v kombinaci s jen průměrným jasem znamená také spíše horší čitelnost na přímém slunečním světle. U moře v Chorvatsku tak budete muset do mapy na displeji 520 trochu mžourat.

Dalším ústupkem je fotoaparát. Ten má opět vcelku standardní rozlišení 5 megapixelů a automatické ostření, ovšem postrádá přisvětlovací diodu, která by pomohla prosvítit snímky pořizované v noci nebo za horšího světla. Za dobrého světla ovšem podává fotoaparát solidní výkon, když se sešeří, bude muset mít při fotografování opravdu hodně pevnou ruku. Možnosti standardní fotografické aplikace může rozšířit i aplikace Nokia Smart Camera, která umožní vytváření různých akčních snímků, dovolí vybírat nejlepší snímky a podobně. Společně s animovanými obrázky pořízené pomocí aplikace Cinemagraph budou tyto výtvory ideální pro sdílení na sociálních sítích.

S cenou pod hranicí 4 000 korun za nedotovaný kousek patří Nokia Lumia 520 k velmi lákavým smartphonům. Je na ní spolehnutí, příjemně padne do ruky a ústupků oproti mnohem dražším telefonům je tu málo. Koupí ještě levnějšího smartphonu navíc už mnoho neušetříte, a navíc můžete velmi záhy zjistit, že telefon vašim nárokům nedostačuje.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru