Tenký elegán z Číny. Recenze Huawei Ascend P6

Huawei Ascend P6 je letošním nejvýraznějším modelem čínské značky. Firma jej uvedla na velkolepé premiéře v New Yorku a od té doby je její hlavní hvězdou. Zaujme extrémně tenkou konstrukcí a velmi dobrou výbavou.

Souboj o nejtenčí chytrý telefon nekončí. Momentálně drží rekord mezi na trhu dostupnými telefony žhavá novinka, Huawei Ascend P6. S pouhými 6,18 mm tloušťky je jeho tělo až neuvěřitelně štíhlé. Čínští designéři si přitom tentokrát dali opravdu hodně práce a vytvořili celkově velmi atraktivní a stylový smartphone. Tloušťka, nebo tedy spíš tenkost, přitom není jediným lákadlem.

P6 má totiž i velmi dobrou výbavu, která v podstatě odpovídá loňským top-modelům. Displej má úhlopříčku 4,7 palce a HD rozlišení, tedy 1 280 x 720 pixelů a telefon pohání silný čtyřjádrový procesor a velkorysá 2 GB porce RAM paměti. To zaručuje rychlý běh operačního systému Android 4.2.2 Jelly Bean i náročných aplikací.

Oproti takovým ikonám jako je Samsung Galaxy S III nebo HTC One se stejnou výbavou je však Ascend P6 výrazně menší. Díky tomu skvěle padne do ruky a vejde se prakticky do kterékoli kapsy. Mezi telefony se 4,7 palcovým HD displejem je z hlediska velikosti P6 doslova přeborníkem, kompaktnější telefon se stejnou výbavou zatím na trhu nenajdete.

Navíc je to opravdu krasavec. Tenké tělo ze tří stran obepíná hliníkový rám, horní rohy jsou mírně zaobleny, spodní strana je pro změnu zakulacena v přechodu od čelní do zadní plochy. Mimochodem, to, co v levém dolním rohu vypadá jako tlačítko, například spouště fotoaparátu, je jen záslepka 3,5 mm jack konektoru, která v sobě má trn pro otevírání slotů na SIM a paměťovou kartu na pravé straně. P6 je opravdu krásná placka a bude opravdu stylovým doplňkem svého majitele. Pochválit musíme i celkové zpracování, slícování je perfektní a materiály působí velmi hodnotným dojmem. Jednoduše, takto povedený telefon jsme ještě od čínského výrobce neviděli.

Výrobce zapracoval i na uživatelském prostředí. Nad androidem tu běží grafická nadstavba Emotion UI ve verzi 1.6, která dostala nový design řady ikon. Prostředí je tak elegantnější než u dosavadních modelů čínské značky, avšak stále by si zasloužilo více pozornosti – místy se stále objevuje původní méně elegantní grafika. Líbí se nám ovšem možnost vybírat z bohatého množství grafických schémat. Emotion UI je z funkčního hlediska velmi decentní nadstavbou androidu, která vynechává tradiční menu a ikony jednotlivých aplikací mísí rovnou na základní ploše s widgety. Na velkém displeji P6 je to výborně přehledné řešení, které často eliminuje jeden zbytečný krok při hledání kýženého programu.

Zpříjemněním při používání smartphonu v zimě je možnost ovládat displej v rukavicích. Displej samotný používá IPS+ technologii a chlubí se věrným barevným podáním. Navíc v menu si lze nastavit teplotu barev dle vlastních preferencí.

Další funkcí tenkého smartphonu huawei, která příjemně překvapí, je fotoaparát. Miniaturní modul totiž podává překvapivě dobré výkony jak za dobrých světelných podmínek, tak za šera. Přisvětlovací dioda má dobře fungující řízení. Výsledné snímky místy trpí trochu přehnaným softwarovým doostřováním, na druhou stranu si telefon poradí i s velmi komplikovanými světelnými podmínkami, jako například vysoké kontrasty a protisvětlo. Velmi dobře funguje automatický chytrý režim fotografování, k dispozici je i funkce HDR pro lepší zachycení kontrastních scén. HDR funguje i při nahrávání videa.

Oproti konkurenci postrádá Huawei Ascend P6 mnoho chytrých funkcí, ovšem vynahrazuje to svou přímočarostí a jednoduchým fungováním. V praxi má také překvapivě dobrou výdrž baterie a to i přes svou tenkou konstrukci. Akumulátor s kapacitou 2 000 mAh vystačí i na opravdu perný pracovní den, je to dáno i úspornými síťovými řešeními, která huawei ve svých telefonech používá.

 

Velmi zajímavý je také přístup výrobce k zabezpečení dat v telefonu. U androidích přístrojů často uživatelé ani neví, k čemu všemu mají aplikace oprávnění – při instalaci si seznam oprávnění ani nepřečtou a pak se mohou divit, že program může vynášet i poměrně citlivá osobní data. P6 se snaží tomu učinit přítrž. Pokud si aplikace vyžádá přístup k některé ne úplně obvyklé části systému nebo k některým datům, telefon se při prvním takovém chování dotáže, zda má danou akci povolit. Jednotlivá svolení pak lze měnit a prohlížet v aplikaci Správce oprávnění. Tady tedy máte přehled, jaké programy si mohou v telefonu co dovolit.

Huawei Ascend P6 je v současnosti jedním z černých koňů na trhu se smartphony. Má výbornou výbavu, velmi atraktivní design s překvapivě tenkou konstrukcí a software, který klade důraz na bezpečnost. Používat ho je radost a to říkáme bez nadsázky. Navíc i cena je schopnostem více než přiměřená.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru