Recenze HTC One: Nej smartphone, co nehraje na nej čísla

HTC One je špičkový smartphone, který jde trochu proti proudu. Nesnaží se přinést co největší displej, fotoaparát s nejvíce megapixely a největší množství softwarových funkcí. A přesto, nebo právě proto, patří mezi ty úplně nejlepší telefony, které si můžete pořídit.

I ty, kdo nejsou fanoušky tchajwanské značky, zaujme One svým designem a zpracováním. Je to jeden z nejlépe vyrobených přístrojů na trhu a v ruce působí vyloženě luxusním dojmem. Hlavní podíl na tom má především tělo vyrobené převážně z jednoho kusu hliníku. To je stříbrné nebo černé, nově HTC dodává také červenou verzi, která je vzhledově ještě výraznější.

Celý telefon je velmi pevný a výborně sedí v ruce. A to i přesto, že One není žádný drobeček. Byť má 4,7 palcový displej, je model stejně velký jako konkurenční Samsung Galaxy S4. Jenže zadní plocha telefonu je hezky zaoblená a boky se směrem k čelní straně mírně sbíhají k sobě, takže One se drží na danou velikost překvapivě dobře. Rámeček okolo displeje by ovšem mohl být menší, na velikost však mají vliv i výrazné stereo reproduktory na čelní straně – ty se postarají o opravdu výborné ozvučení.

Další parádní disciplínou One je jeho displej. Jak jsme zmínili, má úhlopříčku 4,7 palce a Full HD rozlišení – tedy 1 920 x 1 080 pixelů. Je to tedy jeden z nejjemnějších displejů na trhu, jeho hlavním trumfem je ovšem celková kvalita obrazu. Samotný zobrazovač typu Super LCD3 je pod krycím sklem Gorilla Glass 2 umístěn tak těsně, že obraz vypadá jako by byl přímo nakreslený právě na krycím skle. Barevné podání je velmi věrné a HTC se nesnaží hrát na notu přesycených a zářivých barev. Může to znít trochu směle, ale displej One je tím nejlepším, co lze dnes mezi smartphony získat.

S One přineslo HTC také výraznou změnu v ovládání. Tradiční uživatelské prostředí Sense se hodně změnilo, nová verze 5 je graficky umírněnější a elegantnější než tomu bylo doposud. Velkou roli tu hraje funkce Blink Feed, což je přehled aktuálních zpráv na titulní obrazovce. Jako zdroj zpráv se zde dají vybrat vlastní účty v sociálních sítích nebo různé zpravodajské kanály roztříděné podle kategorií. Uživatel tu nemá úplnou svobodu v nastavení zdrojů, bohužel sem HTC musí jednotlivé zpravodajské servery přidávat samo, Blink Feed nefunguje třeba na bázi RSS čtečky, původce obsahu musí s HTC spolupracovat. To znamená, že českého obsahu je trochu méně. I tak je však Blink Feed originální cestou, jak se vždy při probuzení telefonu dozvědět něco z aktuálního dění. Komu se tato funkce nelíbí, může si jako domovskou obrazovku zvolit jinou část hlavní plochy.

Jestli si někde HTC One zaslouží mírnou kritiku, je to trochu nelogické rozložení ovládacích tlačítek. Tradiční pro Android typická trojice je pryč, zbyla tu jen tlačítka zpět a home. Zvyk vyžaduje především umístění home tlačítka vpravo pod displejem. V praxi pak tlačítko menu příliš nechybí a chování zbývajících dvou senzorových kláves se dá nastavit tak, aby vám vyhovovalo. Vhodně umístěné není ani vypínací tlačítko na vrchní straně telefonu – prst se po něm musí hodně natahovat. Na druhou stranu je v něm velmi umně ukryt infraport, který může za pomoci vestavěné aplikace posloužit  třeba i pro ovládání televize nebo dalších domácích zařízení.

Asi největší zvláštností HTC One je jeho fotoaparát. Výrobce ho nazývá Ultra Pixel Camera a obří počet megapixelů tu vyměnil za co největší fyzickou velikost jednotlivých pixelů snímače. Velké pixely zachytí více světla než menší, což má přinést lepší výsledky za zhoršených světelných podmínek a méně šumu. Rozlišení fotoaparátu je 4 megapixely, což sice znamená menší množství detailů, ale ve většině případů foťák opravdu dostojí svým slibům. Snímky jsou možná trochu bledší než u konkurence, ale za zhoršeného světla překvapivě stále dobře použitelné. Ve tmě ovšem nelze očekávat zázraky, tady ani ultrapixely nepomohou. Výhodou fotoaparátu je navíc opravdu bleskurychlé fungování. Méně megapixelů totiž znamená méně práce, takže foťák umí pořizovat snímky v plném rozlišení i při natáčení videa, má velmi rychlé sériové snímání a umožňuje se snímky všemožně pracovat. Specialitou je funkce Zoe, která natáčí video chvíli před i po stisku spouště, což opět rozšiřuje možnosti práce se snímky a jejich prezentace. Pro sdílení na sociálních sítích je to určitě zajímavější možnost než co největší počet megapixelů, který zůstane po zmenšení do facebookových rozměrů nevyužit.

V každodenním životě je HTC One opravdu příjemným společníkem. Nesnaží se za každou cenu posouvat hranice v řadě papírových parametrů, ale o to je v praxi použitelnější. Přitom špičkový výkon daný jeho čtyřjádrovým čipsetem Qualcomm Snapdragon 600 zůstane většinou zdaleka nevyužit. I ty nejnáročnější hry poběží zcela bez zaškobrtnutí.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru