Léto je pro mobil hodně rizikové období, poradíme, jak ho uchránit

Telefon vám samozřejmě může spadnout kdykoliv roce, ale léto je období, kdy je riziko nejvyšší. Jsme víc venku, jsme aktivní a ve zvýšené míře hrozí utopení telefonu. Stoprocentní ochranu nezískáte nikdy, ale když budete připraveni, můžete přístroj ochránit.

Smartphone je křehké zboží. Má velký displej, který sice kryjí stále pevnější skla, ale riziko poškození je i tak velké. A neplatí to jen o displeji, pádem se může poškodit rám či kryt a také elektronika uvnitř. Samostatnou kapitolou je pak utopení přístroje ve vodě. A jak jsou na tom dnes tak populární skládací telefony? Těm paradoxně víc vadí prach než voda a jich měkký displej je víc odolný před pádem.

Pokud se podíváme na konstrukci telefonu, tak jsou na trhu dva typy přístrojů. Ty obyčejné, tedy obvykle tenké s malými rámečky. Druhou skupinou jsou odolné telefony, které mají více či méně pancéřované tělo. A jimi začneme.

Na léto je odolný mobil ideální

Odolné telefony, či přesněji pancéřované telefony poznáte obvykle na první pohled. Mají velké tělo s gumovou ochranou. Ideální přístroje pro někoho, komu často hrozí, že mu telefon vypadne, nebo že ho vezme do špinavých rukou a podobně. Typicky je to ideální volba například pro použití na stavbách nebo v terénu. Jistě takový telefon ocení i aktivní sportovci. Má to však jedem podstatný háček. V drtivé většině to jsou přístroje s poměrně slabou výbavou, především v poměru výkonu a ceny v porovnání s klasickými smartphony.

Navíc, tento typ přístrojů produkují často nepříliš známé značky, obvykle jsou to generické přístroje čínské produkce, které jsou upravené pro konkrétní značku. Ze známých značek mají takový přístroj jen Samsung a Nokia. Navíc až na pár výjimek chybí vyloženě top modely, v podstatě se končí střední třídou a většina modelů je na tom s výbavou ještě hůř. Pokud od telefonu očekáváte vysoký výkon, třeba výborný fotoaparát a některé moderní funkce, asi si nevyberete. Ale odolnost je vysoká, vedle normy IP obvykle splňují i vojenský standard MIL, který řeší mechanickou odolnost. V některých případech je dokonce dost obtížné takový mobil zneprovoznit, i když se budete snažit sebevíc. Prostě něco za něco.

I mezi obyčejnými mobily jsou odolné

Pokud takový přístroj pro vás není, tak ještě nemusíte smutnit. I mezi klasickými smartphony je docela dost přístrojů s docela solidní odolností. Jenže jen proti prachu a vodě, nikoliv proti pádu. S tím musíte mobilu pomoci sami a řešení jsou velmi dobře dostupná a vcelku levná. Řešením je totiž kryt a případně ochranné sklíčko na displej. Kryty jsou dostupné pro všechny modely na trhu a to v nejrůznějších provedeních. U běžného smartphonu chrání zadní kryt a boky. Alternativou jsou pouzdra, do kterých se telefon zasune, ale po vyndání už chráněný není.

Displej je dobré ochránit krycím sklem, opět je na trhu řešení pro všechny modely a to v různých variantách. Sklo na displej je záležitost stokorun, v případě krytů se ceny mohou vyšplhat i na nižší tisíce korun, ale základní stojí pět stokoruny. Že se to vyplatí, dokládá pohled do ceníků servisů za výměnu dílů telefonů. Ty se totiž pohybují v tisících korunách a třeba výměna displeje u dražších přístrojů vyjde až na deset tisíc korun v autorizovaných servisech.

Léto, čas na utopení mobilu

Co žádný kryt ani sklo na displej nezachrání, je utopený telefon. Léto je v tomto směru hodně rizikové, vodáctví, koupaliště, moře a tak dále. Ale leckomu už telefon spadl i do záchodu. Když se tak stane, tak u telefonu bez odolnosti proti vniknutí kapaliny není situace příliš optimistická. Nechte telefon vyschnout (návod od Applu na konci článku) a doufejte, že bude fungovat co nejdéle. Pokud fungovat přestane, obvykle se oprava nevyplatí, ale je to hodně individuální. Pokud telefon splňuje dostatečně vysokou normu IP, tak ho opět vysušte a mělo by to být v pořádku.

Norma IP uvádí odolnost proti proniknutí prachových částic a kapaliny. První číslo za zkratkou IP uvádí odolnost proti vniknutí prachu, druhé číslo proti vniknutí kapaliny. Čísla jdou od jedničky do devítky a  čím vyšší, tím lepší. Pokud telefon splňuje normu IPx7 až IPx9, tak mu ponoření do vody neublíží. Od IPx7 totiž musí telefon vydržet půl hodiny v hloubce jednoho metru. Vyšší čísla pak mohou umožňovat ještě lepší výdrž, ale to už záleží na konkrétním výrobci a modelu.

Podvodní fotky jen na vlastní riziko

Asi vás napadlo, je léto, použijeme mobil splňující normu IPx7 a vyšší k podvodnímu fotografování. No, zkusit to můžete, ale na vlastní riziko. Uvedená odolnost platí pro čistou vodu, tedy ani ne tu chemicky ošetřenou v bazénu. A moře? To už vůbec ne. Prostě počítejte s tím, že když máte mobil s takovou ochranou, tak by mu běžný kontakt s vodou neměl ublížit, ale podvodní přístroj to prostě není. Existují speciální pouzdra pro mobily pod vodu, ale nejsou levná. Navíc, podvodní fotografie není snadná záležitost, je potřeba extrémně světelný objektiv.

Hodnoty IPx6 a nižší znamenají, že telefonu neuškodí pocákání při mytí rukou, déšť a podobně, obvykle se pod IPx4 už ochrana neuvádí. U odolnosti proti vniknutí prachu je postup stejný, ale zde se uvádí v podstatě jen úroveň IP5x a IP6x. Takové telefony jsou v podstatě prachotěsné. Nutno dodat, že klasické smartphony se slušnou ochranou IP nejsou levné. Počítejte s cenou od 8 000 korun, jistotou jsou prémiové modely většiny značek.

Skládacím telefonům vadí primárně prach

Specifickou kategorií jsou dnes populární skládací telefony v obou variantách, tedy „véčka“ a „knížky“. Ty jsou obvykle odolné proti vniknutí kapalin na vysoké úrovni IPx8, ale s prachem je to mnohem horší. V principu se totiž může dostat jen mezi obě půlky telefonu a proti tomu se nijak chránit nedá. Navíc měkčí displeje těchto telefonů jsou na prachové částečky relativně náchylné.

Léto je prostě pro mobily rizikové období. Ale pokud se připravíte, můžete mnoha nehodám zabránit. Pořiďte si pouzdro, sklo na displej a při koupi nového mobilu vybírejte takový, který splňuje určitou míru odolnosti. Nebo je zde ještě jedno chytré řešení: pokud hodně sportujete, tak si pořiďte chytré hodinky s mobilní konektivitou (LTE). Ty totiž můžete používat samostatně, mají duplicitní SIM a tak můžete telefon nechat doma. Přitom můžete volat i psát zprávy. Platí to však jen pro přístroje od Samsungu a Applu.

Apple radí, co dělat s vlhkým mobilem

Apple logicky radí, co dělat s jeho produkty, tedy s iPhony. Ale uvedené rady můžete aplikovat na jakýkoliv telefon.

Odpojte kabel od iPhonu a druhý konec kabelu odpojte od napájecího adaptéru nebo doplňku. Kabel znovu nezapojujte, dokud iPhone a kabel nebudou zcela suché.

Vysušte iPhone:

  1. Držte iPhone konektorem dolů a klepejte jím lehce o ruku, abyste odstranili přebytečnou tekutinu. Nechte iPhone na suchém místě, kde proudí vzduch.
  2. Než budete iPhone nabíjet pomocí Lightning nebo USB‑C konektoru nebo než k němu připojíte nějaké doplňky, počkejte aspoň 30 minut.
  3. Pokud se upozornění zobrazí znova, je v konektoru nebo pod piny kabelu pořád nějaká kapalina. Nechte iPhone aspoň jeden den na suchém místě, kde proudí vzduch. Během této doby ho můžete zkusit znova nabít nebo připojit k doplňku. Úplné vysušení může trvat až 24 hodin.
  4. Pokud telefon vyschl, ale stále se nenabíjí, odpojte kabel od adaptéru, odpojte adaptér ze zdi (pokud je to možné) a pak je znovu připojte.

Tady jsou nějaké věci, které nesmíte dělat:

  • Nesušte iPhone externím zdrojem tepla ani stlačeným vzduchem.
  • Nezasouvejte do konektoru žádné předměty, jako vatové tyčinky nebo papírové ubrousky.
  • Nevkládejte iPhone do sáčku s rýží. Drobné částečky rýže by ho mohly poškodit.
Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Máme telefon pro každého. Díky výhodnému splátkování si můžete třeba pořídit nový Google Pixel 9 už za 500 Kč měsíčně bez navýšení 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru