Chcete, aby váš smartphone byl in? Tak si pohlídejte tyto parametry

Dnes až na výjimky nenajdeme na trhu vyloženě mizerné smartphony. Samozřejmě, s rostoucí cenou se vylepšuje výbava, ale dnes najdeme velmi dobré přístroje i mezi levnými telefony. Stačí, když si pohlídáte tyto důležité parametry.

K nákupu nového smartphonu přistupujeme různě. Někdo se drží své značky, jiný jde po designu a barvě telefonu, další se rád noří hluboko do přehledu parametrů. Ale téměř každý má nějaký cenový limit, do kterého se chce nebo musí vejít. To samozřejmě limituje vlastnosti smartphonu. Drahé smartphony mají samozřejmě výbavu lepší, jinak by postrádaly smysl. Ale dnes i levné modely dokážou nabídnout solidní mix povedených vlastností.

Funkce a parametry

Jenže neplatí to u všech, takže je dobré umět vybrat ten správný. K tomu je pak dobré znát důležité parametry a funkce, které právě dělají i z cenově dostupných přístrojů ty perfektní pro vaši potřebu. Není to nic složitého, navíc si sami můžete určit, které funkce jsou právě pro vás podstatné a na které byste se měli zaměřit. Protože každý potřebuje něco jiného.

smartphony parametry

Celkově platí, že mnoho funkcí najdeme u úplně všech smartphonů. Například wi-fi umí každý (mohou se lišit specifikace, ale to pro běžné použití není až tak podstatné), to samé platí pro Bluetooth. Každý má satelitní navigaci, dnes už má každý USB-C konektor, to samé platí pro nejrůznější senzory. My se dnes podíváme na ty další, které nejsou samozřejmé a na vhodné parametry dalších částí smartphonu.

5G – je více než vhodné

Sítě 5G rostou intenzivně a rychle. V nejbližší době se stanou dominantními. Telefony bez podpory 5G budou ještě docela dlouho dobře fungovat, vlastně běžně nepocítíte na sítích LTE nějaké zásadní omezení v rychlosti a dostupnosti. Jenže pozor na to slovíčko běžně. Kapacita LTE je omezená a 5G je právě v tomto směru řešením. A samozřejmě i ty přenosové rychlosti jsou lepší. I to se může hodit. Dostupnost 5G smartphonů je dnes už dobrá i v kategorii levných přístrojů.

1,5K, FHD+ – víc je prostě víc

V případě displejů je dnes asi nejdůležitějším parametrem rozlišení. U levných telefonů se lze stále setkat s HD rozlišením. Především na dnes obvyklých velkých displejích je to málo a proto volte telefony s rozlišením displeje FHD+ a vyšším. To znamená, že kratší strana displeje má minimálně 1 080 pixelů. V případě 1,5K je to minimálně 1 200 pixelů a jsou i vyšší rozlišení. Ale s těmi se setkáme až u telefonů střední třídy a dražších.

displej parametry

Jas – nit sem, nit tam

Než řešit typ displeje, obvykle LCD nebo nějaká varianta OLED panelu, tak si pohlídejte jeho maximální jas. Ten se udává v nitech a solidní hodnota je okolo 1 000 nitů. U levných modelů se takovému číslu zřejmě ani nepřiblížíte, ale prostě čím víc, tím lépe. A proč řešit tento parametr? Protože čím vyšší jas displeje, tím je větší šance, že na přímém sluníčku na displeji něco uvidíte.

Paměť – RAM a ROM

U smartphonů se udávají dva typy paměti: operační a uživatelská. Ta první určuje, jak svižný bude provoz telefonu, ta druhá pak zase udává, kolik dat se vám do telefonu vejde (fotky, hudba, uložené soubory, aplikace a tak dále). V prvním případě neberte nic pod 4 GB, v tom druhém je použitelné minimum 128 GB. Ale s kapacitou pamětí dnes velké problémy nejsou, výrazně zlevnily a tak výrobci nemusí šetřit.

Procesor – to je detektivka

Vyznat se v mobilních procesorech, je docela složité. Jsou jich desítky, výrobci používají nové modely i ty letité se slabšími parametry. A těžko se na první dobrou v nich zorientujete. Takže všeobecně platí, že čipy s podporou 5G jsou všeobecně výkonnější než čipy pro LTE telefony (zhruba platí, že nejslabší 5G je na úrovni nejvýkonnějšího LTE). V jednotlivých modelových řadách procesorů platí, že čím vyšší číslo, tím lepší čip. Ale vždy je dobré dát model procesoru do vyhledávače a přidat slovo Antutu. To je syntetický test, který napoví o síle procesoru. U levných telefonů je výsledek nad 350 000 bodů dobrý. Pro zajímavost, maximem je dnes zhruba 2 300 000 bodů.

NFC – bez něj nezaplatíte

Technologie pro bezkontaktní komunikaci na krátké vzdálenosti. Můžete přes ní přenášet data z jednoho telefonu do druhého pouhým přiložením telefonů k sobě. Ale nejčastěji se používá pro bezkontaktní platby mobilem. To prostě v mobilu musíte mít a dnes už je to standard s výjimkou těch úplně nejlevnějších přístrojů. Ale ty by neprošly už přes výše uvedené parametry.

Nabíjení – Pozor na příplatek

U baterie je to dnes poměrně snadné. Standardem jsou články s kapacitou 5 000 mAh a jen výjimečně se setkáte s menšími či většími. Podstatný je tak další parametr a tím je nabíjecí výkon. Kdysi bylo standardem 5 W a dvojnásobek už byl luxus. Dnes mají některé telefony nabíjecí výkony nad 100 W a tak je nabijete do 20 minut. U levných s takovými čísly nepočítejte, ale třeba výkony okolo 30 W jsou už dost rychlé, abyste mohli telefon nabít docela rychle. Jen pozor, kvůli legislativě se dnes nepřibalují nabíječky. A když si ji budete kupovat samostatně, tak vybírejte takovou, aby zvládala vyšší nabíjecí výkony. A zrovna v tomto případě volte značkové zboží. Vyhořet nechce nikdo.

Foťák – chtějte širokoúhlý objektiv

U hlavního fotoaparátu jsou dnes samozřejmostí alespoň dva snímače. Hlavní a nějaký další. Pokud je to širokoúhlý snímač, tak je to dobře, naopak makro obvykle v praxi moc nepoužijete a tyto snímače mají nízké rozlišení. Stejně tak samostatně nic neudělá snímač hloubky ostrosti. Ten navíc dnes výrobci integrují do hlavního snímače. S teleobjektivem u levných modelů nepočítejte, a pokud rádi selfíčka, tak tam najdete lepší automaticky ostřící foťáky až ve vyšších cenových hladinách.

fotoaparát parametry

OIS – kouzlo noční fotografie

Dřív to byla záležitost drahých telefonů, dnes najdeme OIS i u docela levných smartphonů. A co to je OIS? Je to zkratka pro otickou stabilizaci, tedy řešení, které zamezí rozostření či rozmazání fotek za zhoršených světelných podmínek. Opravdu to hodně pomůže, ale záleží i na vaší pevné ruce a všeobecně, focení prostě musíte mít v oku. Ale pomoc je to výrazná.

IP – prach a voda

Poslední parametr, který stojí za pozornost, je odolnost přístroje podle normy IP. U levných mobilů to obvykle není, nebo jen omezeně, u střední třídy už je odolnost proti vodě a prachu běžná. Platí, že první číslo za zkratkou IP značí odolnost proti vniknutí prachových částic, druhá udává odolnost proti vniknutí vody. Maximem je dnes u běžných smartphonů IP68, tedy prachotěsný přístroj, který vydrží nějaký čas ponořený až do metrové hloubky čisté vody. U levných to taková sláva nebude, ale stačí, když budete mít jistotu, že telefonu neublíží déšť.   

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Máme telefon pro každého. Díky výhodnému splátkování si můžete třeba pořídit nový Google Pixel 9 už za 500 Kč měsíčně bez navýšení 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru