Od velikosti kreditky k virtuální podobě. Vyznáte se v SIM?

Bez SIM byste si nezavolali. Je to identifikátor uživatele, bez kterého se moderní mobilní sítě neobejdou. Kdysi měla velikost kreditní karty, dnes může být virtuální.

SIM si v Česku můžete koupit třeba v samoobsluze. To když si vystačíte s předplacenou kartou. Ano, SIM je vlastně karta, plným jménem Subscriber Identification Module, česky Identifikační modul uživatele. Správně lingvisticky je pouze SIM, nikoliv SIM karta, protože ta karta v podobě modulu je už obsažená v jejím názvu. Ale to jen tak na okraj.

Kontakty na kartě

Podstatnější je, že v rámci GSM sítí, které dnes používá celý svět, je SIM naprosto podstatnou součástí celého ekosystému. Uloženo je v ní docela dost údajů, takže ji určitě chraňte PINem. Zjednodušeně: je zde samotná identifikace karty, tedy jejího čipu. Pak je zde identifikační číslo uživatele (IMSI), které je spjaté s telefonním číslem a protože je celý systém mezinárodní, umožňuje toto číslo identifikovat uživatele i v zahraničí. Je zde i autentizační klíč a dnes pro většinu zákazníků nepříliš podstatnou vlastností je možnost na SIM uložit kontakty a nějaké ty SMS.

To se dříve poměrně hojně využívalo, ještě když byly paměti samotných přístrojů malé. Tehdy se také používaly jiné formáty SIM než dnes. První SIM, používané v devadesátých letech minulého století, měly rozměr kreditní karty. Vyzkoušet si to můžete i dnes, v tomto formátu jsou někdy stále SIM distribuované, ale vy si z ní potřebnou SIM vymáčknete. Už tenkrát byla tato původní velikost SIM docela velká, do telefonu se obvykle zastrkávala. To je však minulostí.

Velký formát začal být nepoužitelný

Jak se mobily zmenšovaly, tak velká SIM se stávala nepoužitelnou. Proto přišel formát mini SIM. S tím se stále lze setkat, používá se v některých starších obyčejných telefonech. U smartphonů, především pokud už mají nerozebíratelné tělo, se používaly další dva zmenšené formáty: micro SIM a nano SIM. Dnes už v podstatě jen ta nejmenší nano. Jak již bylo řečeno, SIM se stále distribuují často v plném formátu velikosti kreditní karty, menší moduly se pak podle potřeby vylomí. Někteří operátoři však chtějí šetřit životní prostředí a tak distribuují SIM v takzvaném polovičním balení, příkladem je operátor O2. Ten nejmenší nano už je v podstatě jen velikost čipu. Ta se pak historicky neměnila, čip je stále stejně velký.

SIM

Pro uživatele přišla podstatná změna s nástupem LTE sítí. Ty vyžadovaly upravené SIM, takzvané USIM. Vzhledově jsou stejné, ale čip je jiný. Dnes už má USIM zřejmě většina uživatelů, pokud ne, tak starou operátor ochotně za USIM vymění. Výměnou SIM nepřijdete o své telefonní číslo, ale změní se číslo samotné karty, které je vždy originální. O číslo nepřijdete ani při ztrátě karty. Ale musíte ji mít na sebe registrovanou, anonymní předplacenku vám operátor nenahradí. Plastové SIM jsou i předmětem sběratelství, především jsou ceněné ty historické z mobilního pravěku.

Jiné mobilní sítě SIM nepotřebovaly

Zde je dobré připomenout, že SIM se používají od nástupu GSM sítí. Předchozí v Evropě běžné NMT sítě a jiné analogové systémy používaly pevně spojenou identifikaci uživatele s mobilem. Tehdy se také nepředpokládalo, že uživatel bude přístroje často měnit, když představovaly investici v řádu mnoha měsíčních platů. Ale SIM v současné podobě nepoužívaly i jiné ve světě kdysi používané mobilní standardy.

Ale i GSM sítě už dokážou fungovat bez plastové SIM, kterou je nutné do telefonu vložit. Takové řešení se jmenuje eSIM (elektronická SIM) a zatím v extrémním případě už jsou na trhu telefony, které ani slot na plastovou SIM nemají. Konkrétně to jsou iPhony 14 určené pro americký trh, které se od těch prodávaných v Evropě liší ještě v určitých dalších detailech. Na to si případně dejte pozor, pokud byste si chtěli iPhone z USA přivést. Na funkčnost to vliv nemá, ale budete muset SIM vyměnit za eSIM.

Návod na tuto výměnu najdete v případě operátora O2 zde. eSIM je v podstatě virtuální karta, která se ukládá v paměti telefonu. Operátor ji pošle přes mobilní data, takže se výrazně zjednodušuje distribuce. I proto se eSIM stala velmi populární u různých roamingových datových služeb. Vyberete si kartu, koupíte ji online a během okamžiku ji máte v telefonu. Pak ji už jen stačí aktivovat podle návodu.

Nastupuje eSIM

Předpokládá se, že do budoucna se eSIM stane standardem. Apple, který vznik tohoto typu SIM prosazoval, je tomu už blízko, jak jsme si již ukázali na příkladu amerických variant iPhonů 14 (evropské modely mají slot na jednu klasickou SIM a i na eSIM). Jenže zatím to tak není a to je hlavní háček eSIM. Podporuje ji jen relativně málo přístrojů. Vedle iPhonů to jsou prémiové modely Samsungu, některé další špičkové modely dalších značek a jen naprosté minimum telefonů levnějších kategorií. Všechny dostupné si můžete vyfiltrovat zde.

Výhodou eSIM je to, že jich můžete mít v telefonu víc. Ale pozor, drtivá většina telefonů podporuje souběžný provoz jen na dvou číslech. Takže když budete mít dnes obvyklou konfiguraci telefonů s eSIM, tak budete mít jednu fyzickou SIM a druhou eSIM aktivní. Pokud budete chtít použít jinou eSIM, tak budete muset tu první eSIM deaktivovat. Ale nezmizí, jen se vrátí do seznamu a příště ji můžete použít znovu. Zatím trochu komplikovaná je možnost si eSIM přenést do jiného přístroje. Zde hodně záleží na operátorovi. Někdy to jde bez jeho asistence, mnohdy je však nutná.

Duplicitní eSIM je specifická

eSIM se ze své podstaty hodí i pro použití v jiných zařízeních. Typicky v chytrých hodinkách, které jsou malé a i slot na nano SIM by byl velkým zásahem do konstrukce. Jenže to není tak snadné, jak to zní. Klasická eSIM je prostě variantou SIM. Operátor vydá buď plastovou kartičku s čipem, nebo pošle eSIM přímo do telefonu. Jenže v hodinkách by SIM s vlastním číslem byla k ničemu. Proto je zde potřeba takzvaná duplicitní eSIM. A to vyžaduje náročnější řešení na straně operátora. I pro tuto variantu eSIM zatím nenabízí každý operátor.

U O2 jí můžete získat jak pro hodinky Applu tak i hodinky Samsungu. Samozřejmě pro ty verze hodinek, které mají LTE konektivitu. A výhody tohoto řešení? Třeba když si chcete jít zasportovat, tak nemusíte sebou brát telefon. S hodinkami budete moci přijímat hovory, volat a i textově komunikovat. Moderní eSIM rozhodně neřekla poslední slovo, ale rozvoj této technologie ještě potřebuje čas.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Představujeme nové HALF SIM karty. Díky nim ušetříme ročně 3 tuny plastu
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru