Cesta buchlovické firmy BD Sensors od WiFi a překousaných kabelů k privátní 5G síti

V obrovském areálu firmy BD Sensors se k firemní síti připojují nejen všichni zaměstnanci, ale i celá digitálně řízená výroba. Provoz je plně paperless. V praxi to třeba znamená, že informace o dokončené výrobní operaci a její kvalitě zadávají zaměstnanci přímo do tabletů. Pokrytí zajišťuje kombinace kabelů a WiFi, takže se stává, že když kontroloři přejdou z jedné části haly do druhé, tablety ztrácí připojení. Nasbírané údaje mizí a následující stanoviště stojí a čeká…

Taková situace se až do června letošního roku opakovala v BD Sensors několikrát denně. Firma tak ročně přicházela o neuvěřitelné množství člověkohodin a zaměstnanci byli frustrovaní, že se data ztrácela a oni museli svou práci opakovat. Docházelo k prodlevám ve výrobě a pozdnímu odhalování nekvalitních výrobků.

BD Sensors
Ryze česká firma, která si v roce 2004 zvolila jako své moto větu „Vyrábíme kvalitní tlakoměry za příznivé ceny do pěti dnů.“ A drží se jí dodnes.
Je světovým leaderem ve výrobě senzorů pro měření tlaku plynů a kapalin. Ročně jich jejich linky opustí asi 250.000 a neexistuje žádný kontinent, kde by se jejich tlakoměry nepoužívaly. 
Zabývají se velkovýrobou i produkcí speciálních výrobků do (doslova) jakýchkoliv podmínek. Například vesmírných.
Před pěti lety založili novou divizi, která vyrábí elektroniku pro americký vesmírný program a kosmonautiku, a na oběžnou dráhu země vypustili vlastní satelit. Data, která ve výšce 520 km nad zemí sbírá, můžete sledovat zde.

Management firmy je progresivní – ve vlastním oddělení výzkumu a vývoje pracuje více než 10 % zaměstnanců firmy a majitel a jednatel firmy, pan Karel Mareček, se pyšní titulem technologický podnikatel roku 2018. Jako jeden z hlavních strategických cílů stanovili, že do roku 2023 bude firma kompletně bezdrátová.

A velice nás těší, že jako hlavního partnera si vybrali právě nás!

Na společných workshopech tak postupně vznikl projekt naší první komerční instalace 5G privátní sítě v areálu celé firmy. A během léta se ho podařilo úspěšně zrealizovat.

5G privátní síť – síť oddělená od veřejného internetu, jenom pro vás…
Digitalizace firemní komunikace. Automatizace a robotizace. Sítě chytrých zařízení, které si automaticky povídají mezi sebou a udělají řadu věcí za vás. To jsou běžné fenomény dneška, které vám pomůžou ukázat vaší konkurenci záda. Ale čím více čidel, strojů, telefonů a počítačů do firemní sítě připojíte, tím více roste riziko jejího kolapsu.
V 5G privátní síti máte k dispozici kapacitu, díky které připojíte násobně více zařízení než s jakoukoliv jinou stávající technologií. Absolutně spolehlivě, rychle a bezpečně. Je dedikovaná jen pro vás, oddělená od veřejného internetu a na míru přizpůsobená vašemu provozu. 

Do firmy byly nainstalovány desítky 5G dotů – malých, výkonných vysílačů, které precizně pokrývají celou výrobu i administrativní zázemí. Vytvářejí tak vnitřní firemní síť, která je bezpečně oddělena od vnějšího světa.

K internetu je připojena garantovanou rychlostí 500 Mbit, která umožňuje celé firmě pohodlně fungovat. Prostřednictvím platformy si zákazník může řídit a spravovat CORE až na úroveň jednotlivých konektivit. Sám si tak například nastaví APN, automatické bezpečnostní scénáře nebo přiřadí zařízení určitou IP adresu.

Na začátku všeho byly myši…

„Když dojdete do práce a tam něco nefunguje, většinou najdete překousaný kabel.“ To byla první reakce pana Marečka na otázku, proč jako řešení svých problémů zvolili právě 5G kampus.

Hned poté zvážněl: „5G pro BD Sensors neznamená, že každý tu budeme mít nový mobil nebo tablet. Pro mě je podstatné, že se zbavíme kabelů a veškerá komunikace bude nastavena bezdrátově. 5G je pro mě konečně něco, co vyváží záporné vlastnosti WiFi sítí, na které stále narážíme. Zejména v rychlosti a možném počtu konektivit na jeden vysílač, ten v praxi není možné vyčerpat. A pak je to taky obrovská úspora pro IT. Nastaví zabezpečení na SIM a vůbec ho nemusí zajímat, v čem bude SIM fungovat.“ Řešení je totiž paternové, takže když se jednou nastaví, stačí ho dále už jen replikovat.

5G privátní síť v BD Sensors samozřejmě zahrnuje telefony a počítače zaměstnanců v areálu, tablety výstupních kontrolorů a zmiňovaný ekosystém elektronické výroby. Patří sem ale i zařízení zaměstnanců pohybujících se mimo pracoviště – například notebooky pracovníků na home-office. „Odpadá tak problém s potenciálním zavirováním celé sítě notebookem, který by se na home-office připojoval přes veřejnou WiFi. Notebooky jedou přes firemní SIM, takže přístup je plně kontrolovaný“, uzavírá přínosy pro firmu Michal Hozák, náš manažer pro IoT technologie.

TIP: Zajímá vás, jak pan Mareček vidí svůj obor v roce 2030 a proč si myslí, že ochrana osobních dat může být překážkou pokroku? Mrkněte na video, kde si o podobných tématech povídá s Romanem Bacíkem, naším ředitelem pro inovace a člověkem, který za první myšlenkou i realizací 5G privátních sítí stojí.

Inspirovali jsme vás příběhem BD Sensors, úspěšně české firmy, která už dnes žije budoucností, kterou mnozí z nás znají pouze ze sci-fi románů? Máte zájem o nezávazný workshop, kde bychom probrali, jak by mohly moderní technologie pomoci vašemu podnikání? Obraťte se na nás. Společně určitě něco vymyslíme.

Související článek Wi-Fi je řešení pro domácnosti, budoucnost firemních sítí je v 5G, říká Roman Bacík
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru