Sledování noční oblohy. Jaké appky jsou nejlepší a kam vyrazit?

Užívat si noční oblohu a hvězdy je romantické, najít takové místo je ale oříškem. Naštěstí existují přesně definované oblasti, kam se za hvězdami vydat. Jste v téhle oblasti nováčci? Chcete partnera svými znalostmi hvězdné oblohy dostat do kolen? Máme pro vás vychytané aplikace, které vám s tím pomohou.

Iniciativou dobrovolníků ve spolupráci s regionálními správními parky vzniklo v České republice již několik oblastí tmavé oblohy:

Aplikace pro sledování noční oblohy

Teď už se ale podívejme na vlastní aplikace. Pokud se vám nechce vydávat peníze za placenou službu, je k mání třeba SkyView Lite. Můžete díky ní identifikovat hvězdy nad vámi, ale i satelity, konstelace. V appce je navíc možnost nastavit upozornění na sledování plánovaných pozorování planet či meteorických rojů. Výhodou je, že SkyView Lite funguje i v offline režimu. Stáhnout si ji mohou uživatelé operačních systémů iOS i Android.

Night Sky

Oblíbená je i Night Sky. Umí vše to, co výše popisovaná aplikace. Kromě toho ale můžete sledovat noční oblohu i prostřednictvím rozšířené reality. Kromě toho v ní najdete i zábavné vědomostní kvízy. Appka je zdarma, připlatíte si jen za prémiovou verzi. Dostupná je pro iOS.

Star Walk 2

Velmi oblíbená je appka Star Walk 2. Její výhodu je, že vás například upozorní na průlet družice chvíli před tím, než nad vámi proletí. Tato vychytaná appka má vedle GPS i gyroskop či kompas. Jednoduše váš telefon natočíte na oblohu a na obrazovce se vám začnou objevovat informace o hvězdách a dalších objektech, na které se díváte. Pro uživatelé iPhonů je ke stažení zde. Vyznavači Androidu ji najdou zde.

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Letní soutěž s O2 Knihovnou o čtečky Kindle s vouchery v hodnotě až 3 000 korun. Stačí vyfotit svůj čtenářský koutek
Nahoru