Technici z O2 a CETINu na Pradědu? Do výšky 1 492 metrů nainstalovali 5G vysílače

Modernizace mobilní sítě O2 jela v roce 2023 na plné obrátky. Ve spolupráci s CETINem se nám podařilo kompletně vyměnit antény na 1074 lokalitách. K prvnímu dni roku 2024 je nejmodernější 5G síť dostupná na 51 % území ČR pro 81 % české populace.

Vodojem Chroustovice, výška antén 41 m

V uplynulém roce 2023 nastal důležitý krok směrem k posílení infrastruktury mobilní sítě. Technici z O2 ve spolupráci s provozovatelem sítí CETIN zmodernizovali technologii pro nejrychlejší mobilní síť. Od začátku realizace projektu bylo 5G připojení nainstalováno ve 3251 lokalitách, 1074 z nich se podařilo přesně podle plánu posílit během minulého roku.

Technici „horolezci“

Odborníci se při instalaci nevyhli ani extrémním výzvám. „Vyšplhali“ na jednu z nejvyšších hor České republiky – na Praděd, aby tam kompletně vyměnili technologii za novou. Surfovat na internetu v nejvyšší možné rychlosti můžete tak i ve výšce 1 492 metrů nad mořem.

Praděd

Samotná výměna a modernizace vyžadovala u techniků pořádnou porci odvahy a horu svalů v průběhu celého roku, protože při každé instalaci zdolávají stožáry o průměrné výšce 32 metrů. Při každé modernizaci je potřeba na stožár lézt opakovaně, nejdříve snášet starou technologii dolů, následně pak vytahat veškerá nová zařízení nahoru. Technici v loňském roce takto vynesli úctyhodných 472 tun ocelových konstrukcí, antén a dalšího zařízení. Nejvyšší samostatný stožár, který byl loni zmodernizovaný, měřil 110 metrů a nachází se v Třinci.

5G síť i na vaší adrese

K 1. lednu roku 2024 je nyní nejmodernější 5G síť dostupná na 51 % území České republiky a slouží pro 81 % české populace. O2 tak poskytuje rychlý a spolehlivý mobilní internet ve špičkové kvalitě stále většímu počtu svých zákazníků. Ověřit si dostupnost internetu můžete na webových stránkách O2.

Modernizace se v letošním roce bude týkat dalších stovek lokalit. Jako první se můžou těšit obyvatelé Brna – tam technici míří nejdříve. Použití nejmodernějších dostupných technologií a plné využití šířky frekvenčního spektra zvýší kapacitu na každém vysílači, vylepší pokrytí a umožní lidem dosáhnout mnohonásobně vyšších rychlostí mobilního internetu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek 5G v dopravě: Když se auta vzájemně „uvidí“ a kamion zvládne cestu sám
Nahoru