Připravte si telefon na dovolenou, ušetříte si nepříjemnosti

Dovolené klepou na dveře, za chvíli začne úprk na jih a do přírody. Pro telefony je to značně rizikové období roku. Příležitostí, jak se telefon může poškodit nebo o něj můžete přijít, je mnohem víc než po zbytek roku. Proto se vyplatí telefon na dovolenou připravit.

Naše rady nejsou drahé, vlastně většina jich je zadarmo. O to cennější jsou. Mohou vám totiž ušetřit nejenom samotný telefon, ale také hodně peněz, starostí nebo i zničenou dovolenou. Navíc mnoho rad má všeobecnou platnost a rozhodně se vyplatí se jimi řídit.

Smartphone je dnes středobodem naší komunikace. A rozhodně nejde jen o telefonování. S mobilem píšeme zprávy, maily, platíme s ním, naviguje nás, máme v něm často zaznamenané cenné vzpomínky. A o to vše lze přijít v okamžiku. Telefon se může rozbít, můžeme ho ztratit, někde zapomenout, nebo nám ho mohou ukrást. Nic z toho není výjimečná záležitost. Možná i vy už máte negativní zkušenosti, my vám poradíme, jak se jich vyvarovat.

Chraňte mobil proti pádu a vodě

Začneme ochranou samotného telefonu. Dovolená je v tomto směru rizikové období. Nejsme často dostatečně soustředění, děláme rizikovější věci a třeba máme i oblečení, které není pro nošení telefonu ideální. Telefon tak může snadno spadnout, můžeme ho utopit ve vodě a tak dále. Ochranu lze rozdělit na dvě části. Proti pádu a mechanickému poškození a proti utopení. V prvním případě pomohou ochranná pouzdra. Ideální jsou ta kryjící i přední číst, tedy flipová. Komu nesedí, může zkombinovat zadní kryt, ideálně z měkčího materiálu a ochrannou fólii na displej.

Není to jistě stoprocentní, ale šance, že telefon přežije pád, je docela vysoká. Ochranné kryty nejsou drahé, takže si ho můžete pořídit jen na dovolenou, pokud by vám jinak nevyhovoval. Určitě je to lepší, než přijít o telefon za tisíce korun. Navíc taková ztráta může celou dovolenou notně zkomplikovat a ještě můžete přijít o cenná data, o tom však později.

V případě utopení jsou možnosti ochrany omezenější. Ideální variantou je, pokud váš telefon splňuje normu ochrany IP68. První číslo za označením IP uvádí ochranu proti proniknutí prachových částic, to druhé nás bude zajímat víc, protože označuje ochranu proti vodě. Platí, že čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Pokud telefon splňuje specifikaci IP68, tak by měl přežít i pád do nehluboké vody. Osmička totiž uvádí, že telefon vydrží v hloubce až 1,5 metru po dobu půl hodiny. Problémem je, že vysokou odolností se obvykle mohou pochlubit jen drahé přístroje. U těch levnějších se to týká jen specifické kategorie odolných či pancéřovaných telefonů. A ty nejsou pro každého.

Záměrně do vody nedávejte ani odolný přístroj

Samozřejmě to neznamená, že s telefonem můžete třeba fotit pod vodou (bez speciálního pouzdra), to výrobci neslibují a neradno to testovat. Stejně tak norma uvádí výdrž ve sladké vodě, agresivnější slanou vodu norma nepodporuje. Ale v principu, když vám na mělčině vypadne takový telefon do vody, a vy ho hned vytáhnete, tak by měl přežít. Určitě ho hned usušte a zároveň nepoužívejte, dokud nebude suchý. Naopak telefon, který žádnou ochranu od výrobce nemá, tak může utrpět i při krátkém styku s vodou. Opět platí, vypnout a usušit. Problémem je, že když se voda dostane dovnitř. Ale ani tak to nemusí znamenat okamžitou pohromu. Oxidace však bude probíhat a jednoho dne přestane přístroj fungovat. Navíc v telefonu jsou vodě citlivé nálepky, takže v servisu utopení poznají.

Pokud se budete plavit na lodi, ať už na řece nebo na moři, tak se jistě vyplatí pořízení vodě odolného krytu. Ty levné jsou v podstatě voděodolné pytlíky. Telefon v nich moc ovládat nejde, ale když spadne do vody, tak se v sáčku bude vznášet na hladině a neutopí se. Existují i podstatně dražší kryty, které z obyčejného telefonu udělají pancéřovaný s ochranou proti vodě. Ale jsou už docela drahé, nevzhledné a k montáži je potřeba šroubovák.

V telefonu máme nepřeberné množství osobních dat

Ochranu hardwaru máme vyřešenou, nyní je čas na software. To je možná ještě důležitější. Ano, software telefonu musíme chránit. Je to totiž vlastně vše, co je uvnitř přístroje uložené. A že je toho v moderním smartphonu opravdu hodně. Máme tam obrovské množství osobních informací, ať už to jsou kontakty, konverzace, maily, fotografie, data a v neposlední řadě třeba mobilní bankovnictví a platební karty.

To vše je samozřejmě při ztrátě možné zneužít a následky mohou být velmi nebezpečné a také drahé. Navíc svou cenu má i SIM, tedy kartu, co máme od operátora. Tím, že spjatá s naším účtem u operátora, může její zneužití vyjít na pořádný balík. A že to nejsou plané řeči, vám potvrdí tisíce lidí, které tímto způsobem okradou organizované bandy po celé Evropě nebo jinde ve světě. Princip je jednoduchý, pokud se dostanou k nezablokované SIM, tak ji vloží do svého přístroje, a volají na speciální čísla. Stále a stále, dokud to jde. Ona čísla jsou vysoce zpoplatněna, ale jsou pod kontrolou právě těchto podvodníků.

Všem uvedeným rizikům se však dá poměrně efektivně bránit. Především je nutné mít zablokovaný telefon. Tedy mít na něm zámek, když ho nepoužíváme. Dost aplikací ho vyžaduje, ale přesto stále existuje dost lidí, kteří tímto způsobem nemají telefon ochráněný. Přitom zámek telefonu by měl být samozřejmost vždy, nikoliv jen na dovolené.

Otisk nebo sken je nejpraktičtější

Dříve bylo možné telefon zamknout jen pomocí pinu, tedy minimálně čtyřčíselného kódu. Variantou byl ještě grafický znak nebo alfanumerické heslo. Vše je poměrně zdržující, takže už před dávnými lety dostaly smartphony čtečku otisků prstů, kterou později následoval skener obličeje či oční duhovky. Dnes má čtečku otisků až na některé nejlevnější telefony každý smartphone. Tedy vyjma většiny iPhonů, které mají propracovaný skener obličeje. Ten najdeme také ve většině ostatních přístrojů, ale u těch levnějších to občas zlobí a lze ho ošálit. Čtečka otisků je s výjimkou iPhonů nejspolehlivější volbou.

Pokud telefon ztratíte nebo vám ho ukradnou, tak se zamčeným se k vašim datům nedostanou. Tedy pokud to nebude FBI, CIA nebo jiná podobná agentura. Ale i ty si na zamčených telefonech dokázaly vylámat zuby. Prostě telefon se zámkem je bezpečný trezor na data. Ale zámek není vše. Myslete i na nastavení účtu. Nastavte si zálohování, což umožňuje jak Google u Androidu tak Apple u iOS. Případně to umí i někteří výrobci mobilů, například Samsung. Android a iOS pak umí i vzdáleně hledat ztracený či ukradený přístroj a můžete ho na dálku vymazat.

Záloha je samozřejmě velkou výhodou. Když o telefon a data v něm přijdete, tak se stačí v novém přístroji přihlásit svým účtem a do přístroje se prakticky nahraje poslední stav z předchozího přístroje. A to včetně fotografií. U nich se ještě zastavíme. Dnes to je dost důležitá položka, a pokud o ně nechcete přijít, tak je můžete ručně zálohovat do počítače nebo doma na disk. Ale jde to i automaticky, jen pokud jich bude hodně, tak bude nutné za prostor na serverech platit. Ale není to drahé a možností je hodně.

PIN zadávejte nejen na dovolené

Teď se ještě vrátíme k rizikům spjatým se SIM. Mnoho uživatelů si myslí, že když mají zamknutý telefon, tak už nemusí zadávat pin kód na SIM. To je však zásadní chyba. Tedy s výjimkou, když používáte moderní elektronickou eSIM, která nemá fyzickou podobu a je chráněná zámkem telefonu. Jenže použití eSIM podporuje zatím jen nemnoho přístrojů, takže zřejmě budete mít v telefonu ještě klasickou plastovou SIM. A to je právě ten problém. Když vám ukradnou telefon, nebo ho ztratíte a někdo ho najde, tak se k datům nedostane. Ale šuplíček se SIM si otevře, a pokud nezablokovanou SIM vloží do jiného přístroje, může ji použít. Takže zámek SIM určitě používejte, pin kód se zadává stejně jen při restartu nebo při zapnutí přístroje.

Navíc, pokud přijdete o telefon a SIM, tak ji určitě nechte zablokovat. Podrobný návod, jak to udělat u operátora O2, najdete zde. Můžete to udělat v samoobsluze, pokud se však do ní nedokážete připojit, tak volejte infolinku. V rámci České republiky můžete volat bezplatně na linku 800 02 02 02. Ze zahraničí pak volejte na číslo +420 720 720 720.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Máme telefon pro každého. Díky výhodnému splátkování si můžete třeba pořídit nový Google Pixel 9 už za 500 Kč měsíčně bez navýšení 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru